Mii de bistriţeni au sărbătorit Ziua Naţională a României!

Mii de bistriţeni de toate vârstele au ieşit în stradă pentru a sărbători aşa cum se cuvine Ziua Naţională a României. Vremea a fost prietenoasă, chiar dacă temperatura a scăzut în ultimele zile.

Manifestările au debutat cu depuneri de coroane de flori la la bustul Generalului Erou Grigore Bălan și la bustul Mitropolitului Ardealului Nicolae Bălan, Blăjenii de Sus, dar şi la statuia Cardinalului Iuliu Hossu şi la bustul lui Alexandru Vaida Voevod, la Bistriţa.

Ceremonia  militar-religioasă  de la statuia poetului Andrei Mureşani a debutat cu acordarea onorului militar şi intonarea Imnului Naţional. După slujba religioasă, oficiată de un sobor de preoţi condus de protopopul ortodox de Bistriţa, pr. Alexandru Vidican,  şi protopopul greco-catolic - Ioan Vasile Frişan, şi mesajul transmis de preşedintele Consiliului Judeţean, Emil Radu Moldovan, a fost depusă o coroană de flori de toate oficialităţile prezente, indiferent de culoarea politică, ca semn de unitate. 

"Dragi locuitori ai județului Bistrița-Năsăud, suntem la un an distanță de marea sărbătoare a Centenarului Marii Uniri! Un motiv de mândrie pentru noi, bistrițenii, sunt înaintașii noștri a căror contribuție a fost decisivă pentru actul unirii: Alexandru Vaida-Voevod, Episcopul Cardinal Iuliu Hossu și Enea Grapini. Prin ei, județul Bistrița-Năsăud și-a adus tributul unirii, iar prin faptele fiecăruia dintre noi, demonstrăm zi de zi că acest tribut nu a fost în zadar! Stă în puterea noastră să fim uniți, demni și neînfricați în a construi viitorul României. România înseamnă „acasă” pentru noi toţi! Așa cum spunea Octavian Paler: ”România este patria mea, restul sunt doar țări”. Sunt mândru să fiu român și sunt fericit că m-am născut pe aceste meleaguri minunate, cu oameni harnici și curajoși. Avem motive să ne mândrim că suntem bistrițeni și avem nenumărate motive să ne mândrim că suntem români! La mulți ani, români! La mulți ani, România!", a transmis preşedintele Emil Radu Moldovan. 

 Alături de preşedintele CJ – Emil Radu Moldovan, prefectul Ovidiu Frenţ, primarul Ovidiu Creţu şi locţiitorul comandantului Brigăzii 81 Mecanizată – col. Ioan Marian Cristurean, au fost deputaţii Adriana Doina Pană şi Ionuţ Simionca, senatorul Ioan Simionca, vicepreşedinţii CJ – Ioan Ţintean şi Vasile Puica, subprefectul Ciprian Ceclan, şefii instituţiilor militarizate din subordinea MAI, şefi de instituţii deconcentrate, veterani de război. Printre primarii prezenţi au fost Ioan Moniţa (preşedinte ALDE B-N, Romuli), Grigore Ţiolan (Feldru), Nicolae Vrâncean (Josenii Bârgăului), Florin Sandu Simionca (Budacu de Jos), Ioan Strugari (Parva), Ioan Scridonesi (Poiana Ilvei), Romeo Florian (Lechinţa), Paul Ştir (Căianu Mic), Vlăduţ Purja (Târlişua), Ioan Cira (Monor), Ioan Mate (Sânmihaiu de Câmpie), Sorin Sfintean (Şieu Odorhei), Ioan Szabo (Şanţ), Doru  Crişan (Prundu Bârgăului).

         În aplauzele miilor de bistriţeni, au defilat detașamentele de onoare, cu tehnica şi echipamentele specifice fiecărei arme, oamenii fiind invitaţi apoi pe Pietonal, la spectacolul folcloric susţinut de artiştii Ansamblurilor profesioniste „Cununa de pe Someş” şi „Dor Românesc”, dar şi la bucatele pregătite de Nina Rus şi cei 8 chefi invitaţi. Au fost pregătite aproximativ 6300 de porţii de tochitură ardelenească cu mămăligă, varză călită cu ciolan afumat şi fasole cu ciolan la ceaun,care au fost degustate atât de sindicaliştii bistriţeni, care au primit tichete, cât şi de ceilalţi participanţi, o porţie costând 12,5 lei. Toate fondurile colectate sunt donate în scop caritabil.

         De la ora 17:00, a fost programată tradiţionala retragerea cu torțe, pe muzica militară a Granizoanei Bistriţa, urmând itinerariul Protopopiatul Bistrița – Piața Petru Rareș - Str. Dornei – Pietonalul Liviu Rebreanu, Bld. G-ral Grigore Bălan – Str. Avram Iancu – Cazarmă.

De asemenea, în Piaţa Petru Rareş, Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud a pregătit un spectacol pentru cei mici cu trupa Funtasticii, fiind aprinse luminiţele de sărbătoare. Seara s-a încheiat cu un spectaculos foc de artificii.

"Bucuria a sute de copii, părinți și bunici a umplut și a colorat întreg spațiul din fața Consiliului Județean Bistrița-Năsăud! Astfel, am văzut ce frumoși suntem cu mic, cu mare, uniți pentru ceva, nu împotriva a ceva.  Ziua Națională s-a încheiat minunat, alături de dumneavoastră, însă continuăm să purtăm România în inimă, zi de zi! Start sărbătorilor de iarnă!", a transmis preşedintele Moldovan.  

 

 

         

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5