Mihai Eminescu, sărbătorit de năsăudeni. Nu a fost uitată nici Veronica Micle, muza Luceafărului

“Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie / Țara mea de glorii, țara mea de dor ?” cuvinte atât de frumoase ale poetului, care au trecut testul anilor și au rămas de actualitate. Acestea sunt cuvintele cu care astriștrii năsăudeni și-au început omagierea celui mai mare poet al neamului, la Năsăud.
La eveniment au participat reprezentanți ai administrației publice locale, viceprimarul Dorin Vlașin, președintele Despărțământului ASTRA, prof. Ioan Seni, președintele Cercului de literatură, prof. Mircea Daroși, președinta Cercului Astra oraș Năsăud, ec. Floarea Pleș, președintele Ligii Scriitorilor – filiala Năsăud, înv. Ioan Mititean, managerul Casei de Cultură “Liviu Rebreanu”, Silviu Rus, preotul Ovidiu Sermeșan, grupul vocal al Ansamblului “Năsăudeanca” condus de Liviuța Istrate și Florin Persecă, prof. Gonda Maria din partea Clubului Copiilor din Năsăud și alți numeroși astriștri.
Cu toții au sărbătorit nașterea marelui poet recitând versuri din opera acestuia, cântând versurile poetului sau pur și simplu detaliind aspecte din opera și viața poetului.
Nici poeta Veronica Micle, muza Luceafărului, nu a fost uitată. Cele două busturi, așezate în centrul orașului Năsăud de administrația locală, ține să amintească trecătorilor povestea de iubire dintre cei doi, ce a dăinuit peste ani și timp.
Astriștrii au mai avut un moment de bucurie: sărbătorirea unui an de zile de la inaugurarea sediului ASTREI, în incinta Casei de Cultură din Năsăud.
Cu această ocazie, la loc de cinste, alături de portretele academicienilor năsăudeni a fost amplasat și un tablou cu chipul poetului Mihai Eminescu. Profesorul Gheorghe Pleș a dezvăluit celor prezenți ipoteza trecerii marelui poet prin orașul Năsăud, în anul 1866, la doar 3 ani de când renumitul Colegiu Național “George Coșbuc”, pe atunci grăniceresc, și-a deschis porțile. Evenimentul a continuat cu recitări de poezie și scurte intervenții ale celor prezenți, toate pentru a păstra vie în conștiința noastră, importanța și prețiuirea operei marelui poet.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5