Medicii veterinari de liberă practică împuterniciți din Bistriţa-Năsăud suspendă activităţile contractate cu statul!

Colegiul Medicilor Veterinari Filiala Bistrița-Năsăud informează că medicii veterinari de liberă practică împuterniciți suspendă efectuarea activităților sanitare veterinare contractate cu statul, începând cu data de 09.11.2020, deoarece Autoritatea Natională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA ) nu respectă contractele încheiate cu medicii veterinari, referitoare la :

  • Efectuarea plăților aferente lunilor august și septembrie 2020, conform Legii 236 / 2019 si OUG Nr. 117/2020, către beneficiarii contractelor aflate in derulare.
  • Adoptarea unor proceduri pentru realizarea  inspecțiilor in exploatațiile nonprofesionale, care exced legislației in vigoare și care introduc atribuții și competențe suplimentare medicului veterinar de liberă practică imputernicit (m.v.l.p.i. ) prin cadrul aceluiași tarif.
  • Lipsa unui răspuns la solicitarea m.v.l.p.i. de actualizare a tarifelor pentru acțiunile sanitare veterinare contactate cu statul – actualmente m.v.l.p.i. lucrează cu tarifele stabilite in anul 2013, fără nici o indexare timp de 7 ani. Cheltuielile salariale, utilitățile și alte cheltuieli aferente funcționarii unui cabinet s-au triplat in acest timp.
  • Nu s-a asigurat echipamentul de protecție și nici nu s-au stabilit proceduri clare pentru prevenirea  răspândirii virusului SARS-COV2, in condițiile in care m.v.l.p.i. și personalul medical veterinar angajat, desfșoară zilnic activități care presupun intrarea in gospodăriile proprietarilor de animale.

Având in vedere aceste aspecte, medicii veterinari de liberă paractică imputerniciți din judetul Bestrita-Nadaud au fost in  acord cu hotărârea Consiliului Național al Colegiului Medicilor Veterinari din Romania, care a inițiat acțiuni similare in toată țara, acțiuni prin care dorim să rezolvăm problemele noastre privind relația cu ANSVSA ul.

         Astfel, un număr de 43 m.v.l.p.i. din județ, au depus la DSVSA B-N, notificări cu privire la nerespectarea contractelor cu autoritatea in domeniu, notificări prin care m.v.l.p.i. informează despre suspendarea efectuării activităților sanitare veterinare contractate cu statul. Deasemenea, o echipă formată din 5-6 m.v.l.p.i.,  o să picheteze sediul DSVSA Bistrița-Năsăud, intre orele 10 – 13, incepând cu data de 09.11.2020, cu respectarea regulilor de protecție sanitară.  Membrii CN al CMVRO o să picheteze zilnic sediul ANSVSA, incepând cu 09.11.2020, cu respectarea regulilor de protecție sanitară.

         Suntem păcăliți de aproape un an cu privire la aplicarea Legii 236 iar cei care trebuie să aplice legea (ANSVS ) sunt parte din executiv și nu legiuitori, sunt parte din statul care ar trebui să-și respecte și să-și aplice propriile legi. In condițiile pandemiei, care ne afectează pe toți și din punct de vedere economic, s-au găsit pârghii de sprijin pentru aproape toate entitățile economice private pentru a atenua impactul negativ, insă  m.v.l.p.i. au primit sarcini in plus și au fost prinși intr-un hățiș legislativ monstrous - suntem blocați in  "țara nimănui“ din războiul dintre “fracțiunile” din cadrul ANSVSA.

 

 Președinte  CMV  FILIALA BISTRIȚA-NĂSĂUD, 

Dr. BERENDE LOGIN

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5