Marius Bălan (PER): Domnule primar, dumneavoastră puteţi salva Pădurea Codrişor!

Domnului Primar Ovidiu Teodor Creţu

Dumneavoastră personal puteţi salva Pădurea Schifferberg (Codrişor). M-am bucurat să citesc într-un interviu dat de Dvs presei cu ocazia finalizării lucrărilor de investiţii în folosul comunităţii la Pădurea Schulerwald, devenită de curând pădure-parc, că “experienţa acumulată” ar putea fi extinsă şi la Pădurea Codrişor. Iată că se poate ivi de aici un nou proiect după mult blamatul referendum privind construirea unei centuri neocolitoare care ar fi dus la dispariţia unei însemnate suprafeţe a pădurii din apropierea Parcului Municipal şi poluarea în plus şi fără rost a unei porţiuni din vecinătatea ştrandului şi a unei zone excepţionale de promenadă de-a lungul Râului Bistriţa. Iată că semnalele trimise de societatea civilă, de bistriţenii adevăraţi care işi iubesc locurile, pot să ducă la o rezolvare în bine dacă şi edilii împărtăşesc cu adevărat aceleaşi valori.

Organizaţia PER Bistriţa felicită Primăria pentru proiectul de amenajare a noii păduri-parc şi mulţumeşte tuturor care au trudit pentru folosul comunităţii.

Încurajăm şi aşteptăm de la Domnul Primar, şi chiar îl rugăm să aplice aceeaşi strategie, şi ar fi minunat să avem o a doua pădure-parc, care ar completa şi întregi zestrea turistică şi de agrement a municipiului nostru, conform celor 2 PUZ-uri aprobate în Consiliul Local privind amenajarea Municipiului Bistriţa.

Cu încrederea că administraţia şi cetăţenii ei pot găsi împreună variantele cele mai bune, vă mulţumim.

Bălan Marius Horea Bistriţa
Preşedinte PER Bistriţa 03.07.2014

Comentarii

03/07/14 10:33
Vizitator

Primarul Cretu salvatorul Padurii Codrisor? Tocmai el care a devenit o frana in aplicarea proiectelor de transformare a Dealului Codrisor in zona de agrement extinsa a parcului municipal. Asadar, Cretu este nu doar “primarul Drujba” ci si “primarul Frana”
Reamintim ca inca din 28 ianuarie 2010, în timpul primului mandat al lui CRETU, consilierii au votat în unanimitate pentru transformarea Dealului Codrișor în zonă de agrement și au adoptat un PUZ în acest sens. Astfel, zona urma să fie transformată radical și pusă în valoare.
S-a prevăzut amenajarea unor alei pietonale, a unui parc, pistă de biciclete, cișmele, zonă de promenadă, iar în cel mai înalt punct al dealului s-a prevăzut amenajarea unui restaurant, cu vedere spre oraș. Mai exact, Conform Planului Urbanistic Zonal, Padurea Codrisor ar urma sa intre intr-un proces amplu, prin care aceasta zona sa fie amenajata pentru o serie de activitati sportive dar si de agrement, dupa cum urmeaza:

1. realizarea unor trasee amenajate pentru folosinta pietonilor si a biciclistilor. Aceste trasee vor fi realizate din pamant stabilizat si pietris si vor avea pe parcursul lor platforme de odihna de unde va putea fi admirat orasul. Traseele vor fi iluminate pe parcursul noptii si mobilate cu banci, panouri de informare-directionare si cosuri de gunoi.

2. realizarea unui traseu competitional pentru probe ciclistice de « downhill » care va fi marcat special pentru evenimente sportive. Acest traseu se va amenaja in asa fel incat sa nu intersecteze circulatiile pietonale si ciclistice pentru amatori, urmand a fi utilizat numai cu ocazia organizarii de competitii.

3. realizarea a patru partii pentru saniute, una de dimensiuni mai mari, dotata cu instalatie de nocturna si trei mai mici. Partiile sunt amplasate pe versantul cu orientare nordica pentru a beneficia cat mai mult timp de zapada.

4. realizarea pe zona de coama a cinci terase-belvedere in consola, pentru admirarea
panoramei orasului si a unui turn-belvedere care sa permita o panorama larga-inclusiv in lungul vaii raului Bistrita, neobturata de vegetatie.

5. amenajarea unor platforme pentru picnic si a unor zone pentru joaca in zona terenurilor de administrare silivica pe platoul de sub coama dealului

6. amplasarea a doua panouri pentru escalada pe versantul cu orientare sud a dealului

7. amplasarea unei dotari publice-restaurant/belvedere intr-o zona apropiata varfului dealului

8. realizarea unei parcari amenajate peisager, in trepte, la extremitatea sudica a parcelei
forestiere, care sa serveasca vizitatorilor. Aceasta zona va putea gazdui maxim o suta de autoturisme si va fi realizata din pamant stabilizat si pietris. in zona parcarii va fi amplasata o constructie care va gazdui grupuri sanitare si cismele de apa, necesare activitatilor de agrement.

9. realizarea unui drum forestier care sa bordeze limita sudica a parcelei forestiere si care sa impiedice proprietarii vecini sa acapareze zone din padure prin mutarea gardurilor in adancime.

10.realizarea de plantatii care sa marcheze si sa intareasca identitatea traseelor pietonale propuse.

Un alt proiect prevedea amenajarea malurilor râului Bistrița, realizarea de alei pietonale care completa zona de relaxare a Bistriței (Vezi pe internet proiectul : P.U.Z. Bistrita ‘ Dealul Codrisor’ (Codrisor Hill).
Numai ca in septembrie 2010, la câteva luni după aprobarea PUZ-ului, Crețu s-a sucit și de-atunci face lobby pentru realizarea unui drum cu două benzi prin mijlocul pădurii.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5