Marin-Cristian și Paul-Bogdan, copii cu părinți plecați la muncă în străinătate, se ajută reciproc și..... îi ajută și pe alții !

După unirea destinelor și mai ales după venirea pe lume a celor doi copii, tânăra familie Marin și Cristina Bucinaș, de la Josenii Bârgăului, prin armonie, bună înțelegere, inițiativă și muncă fără astâmpăr, aceasta însemnând câteva ore de odihnă pe noapte, a reușit și reușește de mai  bine de mai bine de un deceniu și jumătate să ne surprindă prin rezultate, care îi dovedesc vrednicia și răspunderea pentru viitorul celor ce o compun. Așa se face că pe un teren viran și-au edificat o locuință frumoasă și confortabilă în regim de  înălțime P+M, prevăzută cu spațiu comercial. Acesteia i-au adăugat apoi  o bucătărie de vară compusă din două încăperi, spații de producție și depozitare, anexe gospodărești și nu numai. Sunt realizări importante la care cu doar câțiva ani înainte nici măcar nu puteau visa pentru că trebuie să precizăm că soțul și-a pierdut mama la vârsta de trei ani și jumătate, iar soția a rămas orfană de mamă împreună cu cele trei surori ale sale la vârsta de nouă ani. Fondurile investite au provenit din producția de articole de tapițerie în care a fost implicată întreaga familie, din activități de desfacere cu amănuntul în cadrul unui magazin mixt, din surse agricole și alte activități economice. Cu câtăva vreme în urmă, sămăduindu-și intrările/ieșirile au constatat că lucrurile n-au evoluția scontată, iar asta e urmare și a prea marii lor bunătăți.

Astfel, activitatea  comercială începe aproape lună de  lună să se încheie cu pierderi, care totalizează peste 8500 lei, o sumă importantă pentru familie întrucât mulți dintre cumpărători ˮau uitat“ să achite contravalorea produselor cumpărate. Au apărut greutăți și în celelalte domenii de activitate. Drept urmare au decis, ca pentru o perioadă, să-și suspende activitățile economice din țară și să plece la muncă în spațiul comunitar. În adoptarea acestei decizii, a contat mult și faptul că Marin-Cristian și Paul-Bogdan, cei doi copii ai lor deși aflați la vârste destul de fragede, dau dovadă de maturitate în tot ce întreprind și fac. Primul este elev în clasa a X-a la Liceul Tehnologic Agricol Bistrița, profilul mecanic, iar părinții știu că acesta se află pe mâini bune câtă vreme Școala bistrițeană de agricultură de aproape 150 ani a dat și continuă să dea nu numai specialiști de marcă ai domeniului, dar și mari caractere umane. O dovadă în acest sens o constituie faptul că trei dintre prefecții din ultimii ani ai județului, respectiv domnii: Bindea Valer, Pupeză Viorel și Szilagyi Ioan au provenit din rândul horticultorilor.

Mezinul familiei, elev în clasa a IV-a, la școala din sat, pe care l-am remarcat încă din clasa întâi pentru cunoștințele sale temeinice de îndemânare digitală,  i-a asigurat că ajutat îndeaproape de fratele mai mare și de cei apropiați va reuși să se descurce în lipsa lor. Întradevăr, copiii nu numai că se țin de promisiuni, dar au preluat și unele dintre responsabilitățile părinților. În acest scop, Cristi se scoală zilnic la orele 05,00, îngrijește, dă mâncare și apă la cele patru bovine - o vacă, o junincă, ambele gestante, doi viței - ale familiei, la păsări, mulge  vaca, duce laptele la beneficiarii prestabiliți, dacă timpul îi permite mănâncă ceva, dacă nu ˮ sare “ peste micul dejun și pleacă cât poate de repede pentru a prinde autobuzul de la orele 07,00, care îl duce la școală. La încheierea cursurilor, revine de fiecare dată cât poate de urgent acasă, unde îl așteaptă treburi importante, ce nu suferă amânare.

În pofida ritmului alert de muncă și activitate, Cristi obține rezultate bune și foarte bune  la învățătură. În același timp își face timp să ajute și pe alții. Astfel, recent a sprijinit o familie din vecini să-și primenească și zugrăvească locuința, să-și revopsească ferestrele, ușile, mobilierul de bucătărie, dovedind și în acest domeniu calități și deprinderi practice de invidiat. În prezent cei doi copii sunt deosebit de fericiți întrucât apropierea Sfintelor Paști le-a adus o mare bucurie, prin reîntoarcerea temporară a celor dragi. Au astfel ocazia să-și astâmpere dorul de părinți și al părinților de copii, să perfecteze și să se pună de acord cu privire la activitățile și acțiunile lor viitoare. Meditând asupra subiectului am ajuns la concluzia că probabil dacă ne-am modela un pic activitatea și comportamentul nu numai în raport de propriile interese, dar și a celor din jur viața multora dintre semenii noștri ar putea fi mult mai frumoasă.      

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5