Marian Borgovan, Cetăţean de onoare al comunei Leșu. Oaspeţi din Polonia, la Rapsodia Trişcaşilor

Cea de 49-a ediţie a Festivalului Rapsodia Trişcaşilor a debutat cu literatura. Cenaclul literar Anton Coşbuc din comună a avut în centru o serie de lansări de carte. Veronica Oșorheian și-a lansat volumul ``Cartea și satul Ecouri ale receptării unui volum”, cuprinzând impresii și referiri la volumul lansat în 2016, numit „Cuib de lumină: Școala din Leșu”. Poeta Ioana Precup spunea: toți oamenii mor, dar aceia care lasă în urma lor amintiri frumoase devin nemuritori... Amfitrionii evenimentul au fost primarul Ioan Pop și directorul Nicolae Lupșan, alături de Valer Petrehuş, Ioana, Mărioara şi Ana Dragotă. La acest ceas de sărbătoare, leșenii au avut oaspeți deosebiți din țară. De la ASTRA Năsăud au fost prezenți: Ioan Seni, Floarea Pleș, Romulus Berceni, col Ioan Boțan, Rodica Fercana, Leon Catarig, Mircea și Rodica Daroși, Nechita și Maria Bumbu. De asemenea a vorbit prof. Vasile Filip.
La scenă au fost prezente ansamblurile folclorice Rapsodia Trişcaşilor din Leşu, Păuniţa din Sângeorz Băi,Takas Mihaly, Voivodeni - Mureş, Învârtita Dorului – Vaideeni Vâlcea. De asemenea, a fost prezent ansamblul profesionist Dor Românesc, sub bagheta lui Horaţiu Cigu, în coregrafia lui Adrian Paşcu. Au cântat pentru leşeni Nicolae Cioanca, Domnica Dologa, Veronica Bălan, Ioachim Spân, Ioan Dordoi, Cristina Retegan, Larisa Bosbici. Nu au lipsit artiştii din Leşu – Ionela Dragotă, Anuţa Gălan, Ioana Leonte, Sabina Leonte, Mărioara Dragotă, Marioara Precup, Ancuţa Ieremie şi Victoria Suciu. Invitat special a fost Ansamblul folcloric din Polonia, prezent în aceste zile la „Nunta Zamfirei”.
Deputatul Daniel Suciu, administratorul judeţului-Florin Moldovan, primarul Vasile Şut de la Tiha Bârgăului au onorat invitaţia primarului Ioan Pop.
În acestr cadru, plt. maj. Marian Borgovan, a primit titlul de Cetăţean de onoare al comunei Leșu. Marian este comandant de echipaj în cadrul ISU Bistrița - Năsăud, iar în anul 2016, a primit Medalia Naţională “Serviciul Credincios” clasa a III – a, conferită de preşedintele României, Klaus – Werner Iohannis. Încă de la începutul carierei militare în situaţii de urgenţă a demonstrat că şi-a ales meseria cu sufletul. Acesta a participat şi coordonat numeroase misiuni de salvare a vieţilor semenilor, protejare a bunurilor materiale şi a mediului înconjurător, iar în mod special, în anul 2015, în timpul liber, a salvat două victime ale unui accident rutier produs în Pasul Tihuţa.
“Una dintre cele mai vechi manifestări culturale din județ a ajuns la a 49-a ediție. Nu puteam lipsi de la Rapsodia Trișcașilor, mai ales că prin toamnă m-am întâlnit cu unul dintre rapsozii acestui ansamblu din Leșu, ciobanul Drevici, care m-a încântat cu un recital live în vârful muntelui. Felicitări primarului Ioan Pop, consilierului județean Nicu Lupșan pentru strădania de a păstra obiceiurile noastre. La mulți ani leșenilor, oriunde s-ar afla” transmite deputatul Daniel Suciu .

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5