Maria Butaciu, sărbătorită cu drag acasă

- „Pana de păun” purtată de un maramureşean

Ediţia din acest an a Festivalului Naţional de Interpretare a cântecului popular românesc „Pană de păun” a debutat într-un mod cu totul inedit prin sărbătorirea, la 70 de ani de viaţă şi 50 ani de cântec, a doamnei folclorului năsăudean, Maria Butaciu.

Într-o prezenţă deosebită, artista Maria Butaciu a fost aplaudată minute în şir de publicul prezent în număr mare în sala Centrului Cultural Municipal Bistriţa. Coordonatorul şi iniţiatorul acestui festival, artistul Alexandru Pugna, a reuşit, prin invitaţia adresată Mariei Butaciu, să readucă în faţa bistriţenilor câteva dintre şlagărele fredonate astăzi de o ţară întreagă. Pentru ambasadorul culturii năsăudene, Maria Butaciu, au fost acordate Diplome de Excelenţă şi însemne pentru merite culturale de către primarul comunei natale, Salva, Gheorghe Onul; de către Consiliul Judeţean, prin vicepreşedintele Mihai Bumbu; Primăria municipiului Bistriţa, prin viceprimarul George Avram; directorul Centrului Cultural Municipal, Dorel Cosma. O surpriză aparte a constituit-o diploma din partea armatei oferită de col. rez. Florentin Archiudean, şeful Cercului Miliitar Bistriţa, artista Cornelia Ardelean Archiudean şi micuţii de la Casa Armatei, care i-au adus în dar interpretei şi un tablou care surprinde o moară de pe locurile natale. Recitalul susţinut de Maria Butaciu ne-a convins, încă o dată, de valoarea acestui mare nume al folclorului românesc.

Nu mai puţin de 20 de concurenţi din toate zonele ţării au participat în concurs, demonstrând că folclorul românesc se află pe mâini bune, iar Festivalul „Pană de păun” este deja o manifestare consacrată la nivel naţional.

Juriul de specialitate, format din Ileana Vieru, realizator de emisiuni folclorice la Radio România – preşedinte, prof. Gelu Furdui – realizator emisiuni Radio Cluj, prof. Maria Costea Lircă – realizator emisiuni Radio Târgu Mureş, Cristian Toma – realizator Televiziunea Favorit,, prof. dr. Dorel Cosma – director Centrul Cultural Municipal „George Coşbuc”, Alexandru Pugna – preşedintele Comisiei de Cultură din Consiliul Judeţean, prof. dr. Vasile Filip – doctor în folclor, prof. Rozalia Fucă Tomescu – director Şcoala de Arte Bistriţa, Menuţ Maximinian – jurnalist şi prof. Lazăr Ometiţă, a hotărât ca trofeul să meargă în judeţul vecin, în Maramureş, la Paul Daniel Ananie, care va purta de acum şi un clop de păun. Premiul I i-a revenit Lorenei Pascu din Hunedoara; premiul II Anei Maria Pătrăşcoiu – Prahova; premiul III – Nicu Mâţă, Chişinău. Premiul presei a fost acordat Andreei Cristina Haisan din Suceava; premiul Valeria Peter Predescu Cristinei Bugnar de pe Bârgău; premiul Maria Peter Andreei Ciupe din Cluj, premiul Codruţa şi Dumitru Aron Vârtic lui Paul Ionuţ Gal din Sălaj; premiul Lucreţia Sînmihăian – Mihaela Panca din Prahova şi premiul Ioan Conea pentru Marian Suciu din Mureş.

Manifestarea a fost prezentată, la modul profesionist, de către etnologul Centrului Judeţean pentru Cultură, Emilia Ometiţă si artistul Alexandru Pugna. Gala recitalurilor a fost susţinută, în prima seară, de Maria Marcu, Cornelia Ardelean Archiudean, Petre Petruse, Dora Grad, bănăţeanul Adrian Stanca şi maramureşenii Florentina şi Petre Giurgiu. Alexandru Pugna a primit din partea Inspectoratului Poliţiei Judeţene Maramureş o Diplomă de Excelenţă. A doua seară, după Gala laureaţilor, în cadrul căreia Paul Ananie a primit clopul de păun confecţionat pe scenă de meşterul popular Lucia Todoran, au mai fost acordate două Diplome de Excelenţă din partea cotidianului nostru pentru Alexandru Pugna pentru activitatea cultură deosebită de promovare, menţinere şi valorificare a folclorului românesc şi pentru meşterul popular Lucia Todoran, pentru susţinerea şi promovarea comorilor din lada de zestre a năsăudenilor în ţară şi străinătate, domnia sa împlinind ieri şi o vârstă rotundă. Recitalurile susţinute de Radu Lazăr, câştigătorul ediţiei a IV-a şi membrii ansamblului folcloric profesionist „Dor Românesc”, Matilda Pascal Cojocăriţa, Alexandru Pugna, Domnica Dologa, Ioan Dordoi, Felix Galan, Mirela Petruş, Felix Gălan, Anuţa Motofelea, Ioachim Spân, Nicolae Cioancă, Cristina Retegan şi Veronica Bălan, sub baghetele maeştrilor Ştefan Cigu şi Anghel Urs, au confirmat nivelul ridicat artistic al soliştilor din judeţul nostru.

Alexandru Pugna, împreună cu colaboratorii, a reuşit să facă din „Pana de păun” un simbol nu doar al plaiurilor noastre, ci şi a ţării, dovedind, încă o dată, că este un bun organizator, un artist care ştie să creeze momente artistice unice, spre bucuria spectatorilor, dar şi a telespectatorilor care vor vedea acest festival din orice colţ al lumii pe Favorit TV.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5