Mândra Cetate a Bistriţei

A patra ediţie a Serbărilor Bistriţei Medievale, organizate de Asociaţia Culturală Bistriţa Medievală, împreună cu partenerii ei, a reuşit să aducă la Bistriţa cele mai frumoase domniţe ale ţării, însoţite de distinşi cavaleri.

Trei zile interesante atât pentru bistriţeni, cât şi pentru vizitatorii oraşului nostru, mulţi la număr. La Turnul Dogarilor, singurul rămas de strajă din turnurile ce supravegeau zidurile cetăţii, a avut loc vernisajul expoziţiei de grafică “Biserici fortificate şi cetăţi din Transilvania”, autori Elena Sofia Tiniş şi Mihai Bobei. Cu acest prilej a fost pusă în practică sceneta “Acuzarea iscoadei vrăjmaşe”, cu Garda Bistriţei, Nosa, Bordó Sárkány şi Cavalerul Hartmann, Magister Cavalerismus. Pe Pietonalul „Liviu Rebreanu” a fost şcoala tinerilor scutieri şi a galeşelor domniţe sub îndrumarea cavalerului Hartmann, Magister în arta cavalerismului, iar seara a fost animaţie stradală (Bordó Sárkány, Nosa, Garda Bistriţei) şi concursuri interactive cu publicul “Cel mai voinic bistriţean” (trasul frânghiei, Scandenberg, tras cu arcul la ţintă).

Biserica Evanghelică a avut porţile deschise, iar turiştii au fost primiţi de ghizii Consiliului Local al Tinerilor Bistriţa şi au putut admira pe lângă monumentul cu cel mai mare turn din Transilvania şi un film al clopotelor Bisericii, care s-au reîntors acasă după incendiu. Trubadurul cetăţii, Florin Săsărman, a reuşit să ţină Pietonalul „Liviu Rebreanu” într-o continuă animaţie stradală (catalige, jonglerii, cavaleri, domniţe, trubaduri, herald, păpuşi uriaşe), până la apusul soarelui, cu şcoala tinerilor scutieri şi a galeşelor domniţe, sub îndrumarea Cavalerului Hartmann, Magister Cavalerismus. Grupul Nosa (Bistriţa) ne-a învăţat dansuri medievale, iar naratorul trubadur a spus povestiri medievale comice, ascultate cu sufletul la gură de zecile de copii. Spectatorii şi-au făcut poze cu păpuşile uriaşe medievale, iar Bordó Sárkány (Ungaria) a adus ritmuri medievale cu cimpoaie şi tobe. Nu au lipsit Ordinul Cavalerilor Lup şi Garda Bistriţei şi Grupul de dansuri Regenbogen al Forumului German Bistriţa. Pe acordurile Trompeţilor a fost Parada Cavalerilor, Domniţelor, Stegarilor, Menestrelilor, Armelor şi Costumelor Medievale condusă de Judele Bistriţei, actorul Dan Rădulescu, însoţit de primarul Ovidiu Teodor Creţu, cavalerul Emil Hartman, de la Universitatea de Teatru din Koln, Thomas Hartig -Forumul Democratic al Germanilor, Gheorghe Ani, trubadur al cetăţii, căleşti, călăreţi, oaspete de seamă fiind Petru Rareş. Pătrunderea Vrăjitoarei în Cetate, apoi arderea ei pe Rug, Rondul Gărzii Cetăţii Bistriţa, concertul Pontice (Bucureşti), menestrelii veacului XXI – VAN (Ungaria) – concert de rock-medieval, înnobilarea cavalerilor de către Cavalerul Hartmann, Domn liber de Transilvania, Magister Cavalerismus, alegerea frumoasei Domniţe a Bistriţei, recitalul extraordinar DESPERADO, urmat de închiderea oficială a Serbărilor Bistriţei Medievale de către Cavalerii Gladius Dei (Sibiu) cu un spectacol de jonglerii şi animaţii cu foc au fost repere care ne-au dat imaginea unei manifestări cu totul deosebită. Eleganţa pe care a reuşit să o dea Florin Săsărman serbărilor, lumea multă venită din ţară, dar şi din afară, ne-au arătat încă odată, că prin brandul medieval putem atrage turişti. Târgul la care au venit peste 50 de meşteri cu arta lor, a dat o pată de culoare acţiunii.

O manifestare care ne face să ne dorim zi de zi un pietonal de poveste, sau măcar la sfârşit de săptămână. Bucuria reîntoarcerii istoriei în cetate, spre luarea aminte a actualei generaţii.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5