Managerul Gabriel Lazany (SCLJU Bistriţa): Din 3870 pacienţi internaţi în luna martie, şase au declarat că au dat şpagă. Banii pleacă din buzunarul lor, să sesizeze organele abilitate!

Ec. Gabriel Lazany, managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Bistriţa, consideră că datele statistice prezentate de o organizaţie nonguvernamentale cu privire la „şpaga” solicitată pacienţilor sunt inexacte, în sensul că procentul  a fost calculat fără a ţine seama de numărul pacienţilor internaţi în luna martie, ci doar al celor care au răspuns ulterior externării. Practic, din 3870 de pacienţi internaţi la Bistriţa în luna martie 2023, 272 au răspuns chestionarului trimis de Ministerul Sănătăţii, iar şase au declarat că li s-au cerut bani suplimentari.

Astfel, de la un procent de 2,23% ai celor care au declarat că li s-a cerut „şpagă”, s-ar ajunge la 0,2%.

         „În luna martie 2023, şase persoane au răspuns afirmativ, în februarie 2023 – 0, în ianuarie 2023 – 3, în cursul anului trecut – 1, 2, 2, 2, 1, 4, 1, 1, 0, 1, 3, 1 (n.n. – pentru fiecare lună). Mi se pare un pic irelevant cum s-au stabilit procentele şpăgarilor. De la spitalul nostru s-a răspuns de către 279 persoane la acel chestionar. Chestionarul îl trimite Ministerul Sănătăţii tuturor pacienţilor care au fost internaţi în spital. În luna martie, au fost internaţi în spital 3807 persoane, pe diferite forme de spitalizare – 2623 pe spitalizare continuă, 202 spitalizare continuă cronici, 39 de paliaţie şi 1006 în spitalizare de o zi. Din 3870 de pacienţi, şase au răspuns afirmativ. Matematica este frumoasă şi o interpretăm cum vrem noi: dacă doi oameni se întâlnesc şi unul mănâncă două pâini şi unul niciuna, în medie fiecare a mâncat o pâine, în realitate, unul este rupt de foame şi unul sătul. Dacă făceam raportarea la numărul real de pacienţi, la 3870, procentul ar fi ieşit 0,2%, ceea ce ar fi fost irelevant şi nu ar fi plăcut”, a explicat manager Gabriel Lazany.

         Managerul SCJU Bistriţa a reamintit faptul că în 2019, la nivelul spitalului a fost stabilit ca, la internare, pacienţii să dea o declaraţie în scris prin care pacienţii se angajează să nu dea mită asistenţilor şi medicilor, fiind punctate sumele care vor fi achitate legal pentru coplată.

         „Am fost primul spital din România care la internare aduce la cunoştinţa tuturor pacienţilor obligaţiile care le au de plată, conform prevederilor legale. (...) Declaraţia o dă fiecare pacient în momentul când se internează. Să presupunem că datele sunt reale, nu putem să negăm declaraţia unui om. Şase pacienţi au declarat că au dat şpagă sau foloase necuvenite. Ei ar fi trebuit să sesizeze organele abilitate de drept. Poate le-au sesizat, nu am primit o informare în acest sens, dar dacă au fost sesizate, rog organele abilitate să îşi facă treaba şi să-i prindă pe cei care au solicitat aceste bunuri şi foloase băneşti necuvenite”, a declarat ec. Gabriel Lazany.

         Managerul unităţii spitaliceşti a adăugat că rata de răspuns a pacienţilor la acest chestionar este diferită de la o lună la alta, de la spital la spital, astfel că în luna februarie, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Bistriţa a fost campion la integritate iar o lună mai târziu este în top şpagă.

         „Rata de răspuns a pacienţilor care sunt mulţumiţi este foarte mică. Pacienţii care sunt mulţumiţi nu mai pierd timpul să completeze acel chestionar. Din punctul meu de vedere, procentul este de 0,2%. Nu exclud că se iau foloase necuvenite, dar vrea ca pacienţii şi aparţinătorii să înţeleagă că banii pleacă din buzunarul lor. Ei trebuie să respecte ce au declarat şi au semnat şi să anunţe organele abilitate pentru a putea să scoatem din unitate pe cei care au astfel de pretenţii. Nu am cum să fac lucrul acesta dacă nu am sprijinul celor care dau”, a mai spus Gabriel Lazany.

         Nu în ultimul rând, acesta s-a referit şi la mentalităţile şi la cutumele care au fost înţelenite în mentalul colectiv românesc. Acesta a dat ca exemplu o situaţie personală în care un pacient era nemulţumit că un medic neurochirurg nu ar fi vrut să ia şpagă şi că acest lucru ar fi însemnat că este... pe moarte.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5