Măiereanul Silviu Borș, medaliat de președintele României

În 21 noiembrie 2020, măiereanul Silviu Borș, managerul Bibliotecii Județene ASTRA din Sibiu, lector universitar la Universitatea din această localitate, a primit medalia aniversară „Centenarul Marii Uniri”, acordată de președintele României, dl. Klaus Johannis, „în semn de apreciere pentru efortul depus în vederea păstrării identității naționale și a păstrării valorilor culturale românești, pentru dăruirea cu care s-a implicat în organizarea de evenimente dedicate Centenarului Marii Uniri”.

Redacția revistei „Cuibul visurilor”

"Primesc cu imensă emoţie şi bucurie distincţia conferită de Instituţia Prezidenţială, într-un nobil gest care ne onorează pe toţi. Această medalie reprezintă recunoaşterea contribuţiei întregii echipe de bibliotecari astrişti în păstrarea şi valorificarea patrimoniului cultural românesc, pe plan local şi naţional. Consider că acordarea acestei distincţii ne responsabilizează, în egală măsură, îndemnându-ne să obţinem performanţe şi în viitor. Mulţumim pentru înalta apreciere oferită Bibliotecii ASTRA, pentru recunoaşterea eforturilor noastre în organizarea şi derularea a numeroase proiecte şi evenimente dedicate Centenarului Marii Uniri de la 1918.", a declarat Silviu BORŞ, managerul Bibliotecii Judeţene ASTRA Sibiu.

.................................................

Lector univ. dr. Silviu Borș

Măiereanul Silviu Borș, născut în 1 decembrie 1974, este din 2009 lector universitar doctor la Facultatea de Litere și Arte de la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, unde activează și ca membru în consiliul acesteia. De asemenea, din 2011, este și managerul Bibliotecii Județene ASTRA din Sibiu.
Începând cu anul 1996 și până în prezent a desfășurat activități didactice la specializările: Tehnologii informatice aplicate în structuri informatice, Introducere în știința informării și teoria sistemelor, Biblioteci virtuale – specializarea Biblioteconomie și știința informării (studii universitare de licență); Tehnologii informatice și de comunicare, Informatică documentară, Metode și tehnici de cercetare în structuri documentare. Tehnoredactarea lucrărilor științifice – specializarea Profesor documentarist (studii universitare de masterat), Informatică – specializarea studii americane (studii universitare de licență); Informatică aplicată în științe politice și administrative – specializările Relații Internaționale, Studii de securitate și științe politice (studii universitare de licență, Facultatea de Științe Politice, Relații Politice și Studii Europene), Prelucrarea imaginii digitale – specializarea Conservarea și restaurarea patrimoniului cultural (studii universitare de licență, Facultatea de Istorie și Patrimoniu „Nicolae Lupu”); Tehnologii informatice aplicate în structuri informatice – specializarea Profesori documentariști (studii postuniversitare de masterat, Facultatea de Litere, Universitatea „Transilvania” din Brașov).
Pe lângă aceste activități și responsabilități, lectorul universitar Silviu Borș are o vastă experiență în proiecte de cercetare științifică; amintim câteva, cu valori cuprinse între 12000 lei și 90000 lei, între anii 2008 - 2013: Repertoriul tipografilor, editorilor, gravorilor și patronilor cărților românești (1508 -1830), Biblioteca Centrală a Asociațiunii. 1861 – 1950 (în calitate de director de proiect), Stagiile de pregătire practică a studenților – un pas important în tranziția de la studiu la viața activă (expert pe termen lung), Biblioteca ASTRA în patrimoniul culturii naționale (manager proiect) etc.
În calitate de director al revistei Transilvania a realizat două numere speciale (nr. 2/2008 și nr. 11 – 12/2008) dedicate cărții de patrimoniu.
Începând cu martie 2014, a fost acreditat de Comisia Națională a Muzeelor și Colecțiilor ca expert în domeniul bunuri arheologice și istorico – documentare: carte veche, manuscrise, carte rară și prețioasă, publicații cu valoare bibliofilă, documente iconografice.
De asemenea, dl. Silviu Borș este și directorul Editurii Armanis (editură a Bibliotecii Județene ASTRA din Sibiu). Are numeroase articole și studii publicate în reviste și edituri cu vizibilitate națională și internațională. Numele său se regăsește în volume colective alături de Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române sau al academicianului Ioan Bolovan. Alături de alți intelectuali de seamă a colaborat la 14 volume tipărite la edituri de prestigiu din Cluj – Napoca și Sibiu. Vorbitor de limbă franceză și engleză, a conferențiat pe diverse teme în localități ca: Sibiu, Alba Iulia, Buziaș, Bacău, Bistrița etc. Firește, bogata sa activitate pe tărâm cultural nu se rezumă la ceea ce am sintetizat noi aici. Cu dl. Silviu Borș, numărul măierenilor (decedați sau în viață) cu doctorate luate în țară sau în străinătate se ridică la 24. Elevii noștri îl pot lua drept un model valoros în drumul lor de afirmare spirituală și socială viitoare.

Icu Crăciun

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5