Mai puţine şcoli, mai puţini elevi şi mai puţini profesori
Anul şcolar va debuta, în 12 septembrie, cu desfiinţări de şcoli, profesori şi elevi mai puţini, directori maziliţi, dar şi cu şcoli neautorizate sanitar.
Declinul din învăţământul judeţean este ilustrat într-un raportat prezentat de Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ), un raport al cifrelor cu multe minusuri.
Anul acesta, faţă de anul trecut, în judeţul nostru au fost reduse 12 unităţi şcolare, de la 413 şcoli la 401. De asemenea, potrivit inspectorului şcolar general, Vasile Marc, au fost reduse şi 3 unităţi şcolare cu personalitate juridică, de la 122 la 119.
Cele mai multe şcoli desfiinţate unt cele din mediul rural. Sunt sate unde au fost desfiinţate doar clasele V-VIII, însă sunt şi şcoli care au fost desfiinţate în totalitate. Conducerea ISJ dă asigurări că elevii nu vor avea de suferit în urma acestor restructurări, iar elevii vor fi transportaţi, în condiţii bune, la şcolile arondate.
,,Două grupuri şcolare au fost transformate în colegii, respectiv Colegiul Tehnic ,,Grigore Moisil” din Bistriţa şi Colegiul Economic din Năsăud, Şcoala Generală din Târlişua a fost transformată în Grup Şcolar, iar patru şcoli de arte şi meserii au fost transformate în şcoli generale sau în grupuri şcolare ( unităţi de învăţământ din Budacu de Sus, Parva, Rebra şi Spermezeu)”, se precizează în raportul emis de ISJ B-N.
Profesori şi elevi mai puţini
Dacă a fost redus numărul de şcoli este cât se poate de normal să fie redus şi numărul de cadre didactice şi şcoli. Faţă de anul trecut, în judeţ au fost reduse 95 de posturi didactice, didactice auxiliare şi nedidactice.
Potrivit raportului ISJ, în ceea ce priveşte planul de şcolarizare la clasa a IX-a, din 130 de clase propuse, s-au realizat 117.
,, Nu s-au realizat 13 clase, dar urmează înscrierea elevilor claselor a VIII-a care au susţinut examenele de corigenţă şi au promovat. Nu s-au aprobat clase sub 25 de elevi”, a spus şeful ISJ, Vasile Marc, ieri, în cadrul şedinţei de Colegiu Prefectural.
Marc a mai spus că la s-au titularizat 64 de cadre didactice. La Concursul Naţional de titularizare de anul acesta s-au înscris 923 de candidaţi, s-au prezentat 453. 123 dintre aceştia au obţinut note peste 7, iar 296 peste 5.
Au fost detaşate 52 de cadre didactice, iar prin examenul de suplinire au fost ocupate 176 de posturi/catedre vacante, şi prin continuitate la suplinire, 193 de posturi.
Au rămas neocupate 175 de catedre, din care 100 de catedre complete şi 75 de catedre incomplete.
S-au schimbat directorii de şcoli
Restructurările din sistemul de învăţământ nu i-a afectat doar pe profesori şi elevi, ci şi pe directori. Pentru că, oficial, le-au expirat delegările în data de 31 august, câţiva directori au fost schimbaţi după bunul plac al conducerii ISJ.
Cifra exactă a directorilor de şcoli schimbaţi nu se ştie deocamdată, deoarece trebuie să rămână un mister pentru presă.
Şcoli neautorizate, microbuze insuficiente, salarii diminuate
Sistemul de învăţământ mai are şi alte carenţe. Astfel, 172 de unităţi şcolare sunt fără aviz de funcţionare, iar alte 56 de şcoli sunt în curs de autorizare. În ceea ce priveşte igienizarea, în 70% din şcoli au fost efectuate lucrările de igienizare.
De asemenea, odată cu desfiinţarea anumitor şcoli, elevii proveniţi de la acestea trebuie transportaţi la alte şcoli, însă nu sunt microbuze şcolare suficiente.
Potrivit conducerii ISJ, în 12 comune din judeţ, microbuzele şcolare lipsesc cu desăvârşire.
În acest moment, sunt 55 de microbuze, dintre care 28 sunt marca Ford, 23 marca Volkswagen şi 4 de tip Aro.
Cât despre încălzirea asigurată pentru perioada rece, conducerea ISJ ne asigură că este asigurată în proporţie de 95%.
,,114 unităţi şcolare au încălzire pe gaz, 14 unităţi au încălzire electrică, iar 273 de şcoli au încălzire cu lemne”, a afirmat Vasile Marc.
Şi la capitolul, manuale şcolare, sunt minusuri. Din 66.677 de manuale comandate, au ajuns la sediul ISJ, 64.568 de manuale, care vor fi distribuite în şcoli, până pe 7 septembrie.
Dacă mai adăugăm şi salariile diminuate ale profesorilor, naveta care nu este decontată, pe lângă cele prezentate mai sus, învăţământul din judeţ este în degringoladă şi nimeni nu ştie când şi cum se va reveni la normal.
Citiţi şi:
- “Situaţia infrastructurii şcolare din judeţul nostru s-a schimbat şi se va schimba simţitor, condiţiile de studiu şi de lucru pe
- Numărul mic de elevi desfiinţează şcoli. Vezi ce unităţi şcolare vor fi închise
- Anul 2008 în învăţământ
- Consumul de droguri în şcoli, combătut prin „plan de măsuri”
- 587 de profesori pe 543 de posturi la titularizare
Comentarii
Ce poza frumoasa - copii se uita pe pereti si invatatoarea sta la colt.
O poza de toata frumusetea.
O idee geniala copii sa se uite aiurea in tranvaii in timp ce vorbeste DOAMNA.
Sa razi de mori.
Oare invatatoarea asta nu a invatat ca in timp ve vorbesti trebuie sa stai in fata auditoriului.
Chiar si gesticulatiile fac parte din predare .
Ce vremuri si halal dascali.
Doamna schimba locul catedrei sau acolo poti sa te scarpini la...
"Restructurările din sistemul de învăţământ nu i-a afectat doar pe profesori şi elevi, ci şi pe directori. Pentru că, oficial, le-au expirat delegările în data de 31 august, câţiva directori au fost schimbaţi după bunul plac al conducerii ISJ."
Unii si-au dat demisia !!!! ati uitat sa precizati
Adaugă comentariu nou