Macedon Tofeni a lansat romanul "O mie și una de dimineți - NORA"

Ceferistul de grad înalt de la regionala Cluj, MACEDON TOFENI, la origine rebrișorean, actualmente sălăoan, după soție zăgrean, pictor cunoscut și apreciat, a debutat literar, recent, cu romanul „NORA”, o poveste de mare întindere, ce se desfășoară pe mai multe planuri narative, cu personaje bine  indivizualizate cu un destin bine conturat, determinat de trăsături de caracter tonice și optimiste.

Tânărul povestitor, în cele 200 de pagini, scrie o istorie adevărată într-o lume detaliată, fără născociri, cu personaje și descrieri reale, fapte adevărate și evenimente autentice.

Întâlnim în cartea de față, în cartea nepotului renumitului profesor bistrițean Ștefan Lupu, non-ficțiunea, o operă modelată pe evenimente și acțiuni reale și personaje cu care a trăit și colaborat acum câteva decenii ca educator la școala din Dobodea, Valea Gersei. Un roman de dragoste, cu detalii concrete, concise și directe.  Povestitorul pune cap la cap dovezi, teorii și idei, livrează un pachet de certitudini și colaborare în scopuri comune, lucruri care au existat cu adevărat, aventuri și nebunii din anii tinereții, acceptând cele spuse de Wiliam   Shakespeare: „Dacă nu-ți aduci aminte de nicio nebunie pe care s-o fi făcut în numele iubirii, înseamnă că n-ai iubit niciodată”.

Autorul scrie într-un limbaj prietenos, cu analogii care te fac să-nțelegi ce citești și cu informații care-ți deschid ochii cu amintiri din cele peste  o mie și una  de dimineți, în Raiul de pe pământ, în compania Norei, cu care a râs și ridiculizat angoasele. O imagine a timpurilor de mult apuse, când doi tineri se prind de mâini și o iau la fugă peste întinderea albă, înspre păduricea de la marginea satului și  toată această lume albă și nevinovată era a lor și numai a lor. Clipele plăcute de atunci s-au scurs pe nesimțite, rămânând doar amintirile și inscripția pe tulpina unui copac: M+N 1974 și cicatricea de la deget, lăsată de cuțitașul cu care a făcut această imprimare.

Cartea este un abecedar al înțelepciunii. Atât  conținutul  cât și  metodologia  creează un fundament social al unei comunicări sincere, o șansă de a ne cunoaște  pe noi înșine și influența pe care o exercităm asupra altora, printr-o comportare  demnă, relații cinstite și umane, relații ce definesc obținerea succesului în dragoste și adevăruri esențiale despre natura umană, o disciplină a interacțiunii cu ceilalți, de sintetizare a unui comportment bazat pe principii, deci o modelare prin exemple.

Cartea de față reînvie sentimentele de odinioară, fiind o carte revigorantă, cu performanțe din anii tinereții, plină de înțelepciune pentru cei ce vor să-și  conducă singuri viața, cu mesaje profunde și fundamentate, ce aduce cititorilor  împliniri și bucurii în drumul lor spre căutarea unui sens al vieții personale.

Personajul central, NORA, a avut o influență covârșitoare asupra vieții autorului,  prin observații și încurajări, prin puritatea ei sufletească și constantele  demonstrații de iubire, întărind ideea lui David Stars Jordan „că nu se poate excela în lumea aceasta fără a trăi o viață morală”.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5