Tabletă („amară”) de viceprimar (9)

Locuinţele de necesitate vs. ghetou

Andrei Rusu, viceprimar Bistriţa

La ultima şedinţă de Consiliu Local am retras de pe ordinea de zi un proiect de hotărâre, iniţiat de subsemnatul, care se referea la demararea unui proiect pentru amenajarea şi amplasarea în cartierul Viişoara a 40 – 60 de locuinţe modulare de necesitate.

L-am retras fiindcă, după şedinţele de comisii, am constatat că nu va avea susţinere în plen. Deşi domnul primar a susţinut proiectul, în comisii colegii consilieri au avut rezerve, in special cei de la PDL care s-au abţinut în toate cele trei comisii. Mai mult, am fost acuzat voalat că aş avea un interes personal în demararea acestui proiect, ceea ce este un fals, o minciună sau provocare.

De ce aceste locuinţe de necesitate sunt o urgenţă şi ce sunt ele de fapt, în viziunea mea, ca iniţiator al proiectului de hotărâre?

Sunt o urgenţă, deoarece primăria are peste 60 de sentinţe de evacuare a unor chiriaşi, în special localizaţi în centrul vechi al oraşului (străzile Liviu Rebreanu, Dornei, Gheorghe Şincai, Nicolae Titulescu, Lupeni, I.L. Caragiale), chiriaşi care nu şi-au mai plătit chiria de peste un an şi au şi datorii la curent, apă, gaz etc. Unele din aceste utilităţi au fost sistate de furnizori. Aceşti chiriaşi fac, în general, parte din segmentul de populaţie săracă, cu mulţi copii, fără un loc de muncă stabil, deci cu venituri mult reduse, care trăiesc din ajutoare sociale, alocaţii pentru copii sau felurite indemnizaţii, tot cu caracter social. Sunt cei pe care-i vedem zilnic şi pe durata întregii zile în zona centrală, stând pe băncile amenajate pentru turişti, iar copiii cerându-ţi un leu.

Sentinţele de evacuare trebuie puse în aplicare, mai repede sau mai târziu. Ce oferim acestor oameni pe care-i scoatem în stradă cu puţinul avut agonisit?

O variantă sunt aceste locuinţe de necesitate, construcţii modulare de tip container, amplasate la zona limitrofă de construcţii din Viişoara, de 18 sau 36 mp fiecare, racordate la curent, apă, canalizare, dotate în interior cu instalaţiile aferente, obiecte sanitare, boiler, chiuvetă, cada de duş. Locuinţe, ce pot asigura un minim de trai decent. Sigur, poate că nu se compară cu cel din blocurile de locuinţe sociale din Subcetate sau Viişoara. Dar asigură un acoperiş pentru o perioadă limitată, până se vor putea asigura variante în blocuri.

A doua categorie de beneficiari posibili ai acestor locuinţe de necesitate este reprezentată şi de chiriaşi care stau în chirie la persoane private şi care, similar cu alţi chiriaşi ai primăriei, nu-şi pot plăti la timp ratele lunare mult mai mari şi utilităţile, şi riscă să rămână fără spaţii de locuire.

Pe lista aprobată de Consiliul Local pentru a primi o locuinţă socială, scăzând cei 140 care vor intra în apartamente în această toamnă în Subcetate şi Viişoara, mai rămân peste 322 înregistraţi azi. Pentru aceştia, cel mai realist orizont de timp să intre în posesia unei locuinţe sociale este de doi – patru ani dacă programul finanţat şi de Guvern va putea asigura fondurile solicitate. Acestora ce variantă le poate oferi comunitatea? Pe listele de locuinţe ANL sunt, azi, peste 3500 de cereri. Ar trebui să construim 10 ani numai pentru ei blocuri.

Realizarea locuinţelor modulare de necesitate, din păcate pentru România anului 2011, este o variantă, şi cred că ar trebui asumată transparent şi de primării de comune, cu implicarea Consiliului Judeţean. Amplasarea lor în comune şi sate ar oferi şi posibilitatea alocării a 3 – 4 ari de pământ fiecărei familii, pentru a fi cultivat exclusiv pentru consumul propriu al acestor familii nevoiaşe. Astfel realizată, integrarea lor socială ar fi mai eficientă. Nu trebuie să ne facem că nu ştim de această situaţie şi pe cale de consecinţă să nu găsim soluţii numai fiindcă unii „cârcotaşi” le asociază cu noţiunea de ghetou, ceea ce este total neadevărat şi fals.

În varianta de realizare a acestor unităţi locative, politicul nu are ce căuta, chiar dacă este iniţiat de un liberal ataşat mediului privat. Întotdeauna, liberalismul clasic a avut o importanta componenta sociala, care de fapt si sta la baza alianţei social-liberale prezente, intre PNL si PSD. Cum îmi explic rezervele colegilor de consiliu? Ignoranţă, eroare de analiză şi interpretare, rea credinţă, invidie? Poate din fiecare câte puţin. În ultimă esenţă, toţi alcătuim o comunitate cu bune şi rele, iar problemelor ei reale trebuie să le găsim soluţii. Altfel, de ce să cerem oamenilor să ne aleagă în funcţii de administraţie publică?

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5