Locuinţe modulare de tip container pentru 60 de chiriaşi din centrul istoric

Liberalul i-a adus în discuţie şi pe chiriaşii din centrul istoric al Bistriţei, chiriaşi cu preponderenţă de etnie romă. Rusu a afirmat că în acest moment sunt 220 de contracte de chirie localizate în locuinţele vechi din perimetrul central al Bistriţei.

Dintre aceştia, 25 de chiriaşi sunt în executare silită pentru evacuare.

,,Aceşti chiriaşi sunt, în general, cu restanţe foarte mari, la chirii, sunt chiriaşi care nu şi-au plătit de ani de zile chiria, către Primărie. Ei nu pot să rămână în centrul Bistriţei şi nu vorbim aici de nici un gen de discriminare sau separare, dar este o necesitate ca centrul Bistriţei să fie pus în valoare, iar aceşti chiriaşi dau un aspect neplăcut centrului”, a explicat Andrei Rusu.

Pentru aceşti chiriaşi, potrivit lui Rusu, în această lună, liberalii vor iniţia, alături de colegii din PSD, un proiect de hotărâre ce vizează aprobarea locaţiei şi a sumei de 50.000 de lei pentru proiectare şi studiu de fezabilitate, ,,pentru a realiza în afara Bistriţei, într-unul dintre cartiere, în afara zonei locuite a cartierului Viişoara, pe o păşune, a unui ansamblu de locuinţe de necesitate, modulate, de tip container”.

,,În primă fază, mergem pe varianta asigurării a unui număr de 60 de locuinţe, locuinţe între 18-36 de metri pătraţi, în funcţie de numărul de membri din fiecare familie, amplasate pe platforme balastate, pietruite, cu toate utilităţile asigurate: canalizare, apă curentă, curent, încălzirea pentru prepararea hranei urmând a fi asigurată cu butelii, pe care intenţionăm să le subvenţionăm ca ajutor social.

Aceste locuinţe vor fi dotate cu toate instalaţiile electrice şi sanitare, iluminat electric şi vor trebui doar racordate la reţeaua de utilităţi care se află la 80 de metri de acest amplasament. Sunt nişte costuri minime de viabilizare a zonei.

Este o soluţie rapidă, pentru că am dori să finalizăm această lucrare, în acest an, până la venirea iernii, dacă procedurile se vor derula repede, şi eu cred că voi putea imprima un ritm rapid, în august s-ar putea întra în CL cu aprobarea studiului de fezabilitate şi a proiectului, iar execuţia acestora, am luat legătura cu mai multe firme din România, care mi-au spus că în două săptămâni de la preluarea comenzii pot asigura cele 30 de containere.

Costul pe metru pătrat, după calculele preliminare, este sub 140 de euro/ mp construit, un cost care ar însemna 2 milioane de lei pentru aceste 60 de locuinţe”, a declarat Andrei Rusu.

În opinia acestuia, în prima fază vor fi mutaţi acei chiriaşi din zona centrală care sunt în faza de evacuare, şi desigur, cei cu problemele cele mai deosebite.

,,Chiria va fi una modică, undeva la 20 de lei pe lună, dar problema chiriei va fi discutată în momentul în care se va aproba regulamentul de repartizare”, a adăugat Rusu.

Întrebat dacă proiectul de hotărâre va atrage şi voturile PDL, Andrei Rusu a răspuns:

,,Nici din PDL nu cred că se vor împotrivi, pentru că toţi suntem interesaţi să asigurăm nişte locuinţe urgente şi care nu costă nimic. Nu cred că vor fi abordări politice şi este un prim pas, probabil, că în anul viitor, dacă această variantă va fi favorabilă, locaţia permite extinderea pentru alte locuinţe”.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5