Liviu Rebreanu - evocat de Biblioteca Judeţeană Bistriţa-Năsăud, la Chişinău

În baza protocolului de colaborare cu Biblioteca Orăşenească „Bogdan Petriceicu Haşdeu” din Chişinău, a participat o delegaţie condusă de managerul instituţiei Ioan Pintea, la o serie de evenimente dedicate lui Liviu Rebreanu. Reamintim faptul că judeţul nostru are, în Capitala Moldovei, o filială care poartă numele întemeietorului romanului românesc modern.
Anul acesta, instituţia, ce se află sub coordonarea Consiliului Judeţean, a realizat colocviile „Liviu Rebreanu” la Chişinău, fiind prezenţi, alături de directorii celor două instituţii – Ioan Pintea şi Mariana Harjevsky – scriitori din Bistriţa (Andrei Moldovan, Vasile Filip, Mircea Măluţ), dar şi din Moldova (Emil Gălaicu Păun, Vladimir Beşleagă, Nichita Denielov – vicepreşedinte ICR Chişinău, Vitalie Răileanu, Irina Tutun, Maria Pilchin). Tema centrală a simpozionului a fost „După Rebreanu”, adică ce se întâmplă în literatura română actuală.
Cu acest prilej a fost lansat volumul „Liviu Rebreanu – creator de destine – catalog bibliografic”, apărut la Casa Cărţii de Ştiinţă, cu o prefaţă de Andrei Moldovan, care cuprinde Cronologia, Opera, Referinţele critice, prima lucrare de acest gen despre scriitorul care l-a dat lumii pe celebrul personaj Ion. Ediţia este coordonată de Lidia Kulikovski, director Departamentul Studii şi Cercetări B.M. „B.P. Haşdeu”. În acelaşi cadru a fost lansat şi volumul „Răvaşe-n tabără” de Liviu Rebreanu Hulea, apărut sub egida instituţiei bistriţene.
Din judeţul nostru au fost prezenţi şi bibliotecarii Gheorghe Iftemie, Alina Simon, Sorin Brătfălean şi Sabina Gălan.
Pentru anul viitor este pregătit un amplu eveniment, similar cu cel din Cernăuţi, la care o delegaţie a Consiliului Judeţean şi a instituţiilor subordonate se va afla într-un schimb de proiecte cu fraţii de peste Prut.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5