Liu Fajian, după Vacanţa în Bistriţa-Năsăud: Sperăm să putem vedea din nou un destin aparte pentru România

Şerban Toader/Daniel Onea

În luna aprilie a acestui an vă invitam să participaţi la un nou concurs destinat cunoaşterii uneia dintre cele mai frumoase zone ale României. Premiul cel mare era o excursie de opt zile, cu pensiune completă, în judeţul Bistriţa-Năsăud, pentru doi ascultători RRI. Câştigători au fost Liu Fajian şi soţia sa, Huang Lingping, din oraşul Shenzhen, provincia Guangdong, Republica Populară Chineză. Ei şi-au încheiat  sejurul în România pe data de 23 septembrie. În data de 16 septembrie cei doi au ajuns la Bucureşti, de unde au plecat direct in nordul ţării, la Bistriţa, cu scurte opriri şi vizite pe traseu. Cei doi oaspeţi au vizitat mai întâi oraşul Bistriţa, unde au vizitat biserica evanghelică, din turnul căreia au admirat panorama orasului. Au mers apoi la cea mai veche biserică ortodoxă dar şi sinagoga, devenita centru cultural. S-au plimbat prin parc, unde au văzut lacul cu pesti şi s-au odihnit la o terasă din centrul oraşului.

În vizită la Primăria municipiului Bistriţa, câştigătorilor li s-a vorbit despre legăturile la nivel de judeţ cu China, despre fabrica de ciment din China la construcţia căreia au contribuit ingineri români încă înainte de 1989, despre relaţiile speciale cu provincia Hunan şi despre stadiul actual al colaborării bilaterale. De cealaltă parte, şi ei au mărturisit că au o relaţie mai veche cu România, începută, ca şi în cazul multor altor prieteni chinezi ai României, cu un film: „Valurile Dunării”, film realizat în anul 1959, în regia lui Liviu Ciulei. La dezvoltarea acestei relaţii, o importantă contribuţie a avut-o RRI, aşa a mărturisit Liu Fajian într-un interviu realizat de jurnaliştii din Bistriţa, prin emisiunile în limba chineză, care au început la postul public de radio din România în data de 1 octombrie 1999. Ocazia de a vedea cu proprii ochi zonele despre care auzeau sau citeau în emisiunile radio le-a adus o mare bucurie. Liu Fajian, despre vizita în Bistriţa- Năsăud.

„În prima seară am fost primiţi foarte călduros la Hotelul Coroana de Aur din Bistriţa, iar a doua zi am fost la sediul Primăriei oraşului şi am fost primiţi de dl. primar Ovidiu Creţu, lucru pentru care ne-am simţit deosebit de onoraţi. Primăria ne-a pus la dispoziţie un ghid, care ne-a vorbit despre istoria oraşului. Apoi, cu ajutorul ghidului, am vizitat Biserica Creştin-Ortodoxă, Biserica Evanghelică, Sinagoga; am mai vizitat o galerie de artă şi case memoriale. Apoi, a doua zi, am fost la Muzeul de Artă comparată din Sângeorz-Băi. Acolo ne-am simţit ca şi când am intrat într-un palat al artelor. Lucrările de artă de acolo erau adunate de la 800 şi mai bine de artişti, însă marea parte a materialelor de bază erau unelte din agricole de la sate.Am mai vizitat ruinele unei vechi cetăţi, Rodna. Cetatea aceasta era construită din material lemnos; am avut senzaţia  că această cetate, la momentul cînd a fost contruită, avea ceva aparte.”, a declarat Liu Fajian, pentru Radio România Internaţional.

Situată la o altitudine de 900 de metri, localitatea Colibiţa este poarta de intrare în Munţii Călimani. Din 1923, Colibiţa a funcţionat ca staţiune balneo-climaterică până în 1975. Poveştile celor care s-au vindecat de tuberculoză datorită proprietăţilor curative ale aerului din zonă au fost confirmate printr-un studiu comandat de Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, care a vrut să verifice dacă aerul de la Colibiţa este într-adevăr special. Cel mai practicat tip de turism în zonă este cel de relaxare, căci aici se pot face drumeţii, echitaţie, sau plimbări cu trăsura sau cu sania, în funcţie de anotimp. Oferta turistică este foarte bogată, întrucât şi cei care iubesc adrenalina vor avea ce face la Colibiţa. Turismul de aventură este reprezentat prin oferta de programe de caiac, rafting, zbor cu parapanta, alpinism, escaladă sau vânătoare. Liu Fajian, câştigătorul concursului RRI „Vacanţă în Bistriţa-Năsăud” „La lacul Colibiţa am stat trei zile şi două nopţi. Am avut parte de un peisaj minunat de pe malul lacului, iar aerul era foarte bun, foarte curat. În plus, acolo a fost foarte linişte – ne-am liniştit, ne-am relaxat. Ne-am simţit ca şi când am fi fost într-o vacanţă pe litoral.”, a msi spus Liu Fajian.

În judeţul Bistriţa-Năsăud sunt multe zone în care peisajele au inspirat legende. Însă cei mai mulţi turişti se înreaptă spre Munţii Bârgăului. Aceştia oferă privelişti de o rară frumuseţe, iar pensiunile dispun de condiţii de cazare deosebite pentru toţi cei care vor să-şi petreacă o vacanţă în mijlocul naturii. Dar nu numai al naturii, ci şi al tradiţiilor autentice, româneşti. Celebru în aceşti munţi este Pasul Bârgăului, o trecătoare care face legătura între Transilvania şi Moldova. Aici, se află şi Hotel Castel Dracula. Aici veţi găsi cavoul contelui Dracula şi, mai nou construit, tunelul contelui Dracula. Liu Fajian, câştigătorul din China al concursului RRI.  „În a treia parte a sejurului am stat la hotelul Castel Dracula şi am vizitat cavoul subteran al lui Dracula. Când am intrat, soţia mea s-a speriat puţin în timpul spectacolului care a avut loc acolo, pentru că atunci când s-a deschis sicriul a ieşit un demon, am văzut un fel de fantomă şi ne-am speriat.”, a precizat câştigătorul concursului, Liu Fajian.

Câştigătorii concursului RRI „Vacanţă în Bistriţa-Năsăud” au vizitat şi alte atracţii în zonă. Tot aici, la limita geografică dintre Transilvania şi Bucovina, la peste 1.200 de metri au văzut o frumoasă mănăstire ortodoxă. Liu Fajian. „Am vizitat mănăstirea Naşterea Maicii Domnului, din Piatra Fântânele. Aceasă mănăstire a fost construită la 1928, iar, în timpul celui de al doilea război mondial, a servit drept infirmerie. Apoi, am vizitat drumul pietruit, de pe vremea Imperiului Roman, Drumul Romanilor, de lângă Piatra Fântânele. Sperăm ca acest drum să facă legătura cu viitorul, să putem vedea din nou un destin aparte pentru România”.

Radio România Internaţional mulţumeşte tuturor ascultătorilor care au rămas fideli emisiunilor sale şi pregăteşte noi concursuri al căror mare premiu va consta într-un sejur într-o zonă turistică a României. (Şt.B)

                                                   

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5