Liturghie arhierească și parastas la Monumentul Eroilor de pe Vârful Grui | Praznicul Înălțării Domnului

La Praznicul Înălțării Domnului, zi în care sunt pomeniți și eroii neamului românesc (Ziua Eroilor), Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, alături de un grup numeros de credincioși, a urcat la Monumentul Eroilor de pe Vârful Grui, din Munții Călimani, pentru a aduce un omagiu celor șaizeci de soldați români care au fost masacrați în acel loc, în timpul Primului Război Mondial.

Cu acest prilej, în fața monumentului, Episcopul-vicar Benedict Bistrițeanul a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici. Din sobor au făcut parte: directorul de departament al Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca – pr. prof. univ. dr. Ștefan Iloaie, secretarul de cabinet al ierarhului – arhidiaconul Sergiu-Iustin Pop, duhovnicul Mănăstirii Piatra Fântânele – protosinghelul Gavril Horț, duhovnicul Mănăstirii Strâmba – protosinghelul Paisie Pașcu, precum și alți clerici din județele Bistrița-Năsăud și Suceava.

În cuvântul de învățătură rostit cu această ocazie, Preasfinția Sa a vorbit pe tema „Despărțirea, între bucurie și nădejde” și le-a spus celor prezenți la slujbă că „cine Îl are pe Hristos în inima sa, acela este un om al bucuriei”.
Al[turi de credincioşi a fost vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud - Camelia Tabără, deputatul Bogdan Gruia Ivan, primarul comunei Tiha Bârgăului, Vasile Şut, care a depus o coroană de flori.

Slujbă de pomenire în fiecare an

Este deja o tradiţie ca, în fiecare an, de Ziua Eroilor, la mormântul celor 60 de militari români uciși pe Vârful Grui, în Primul Război Mondial, să se oficieze o slujbă de pomenire.

Osemintele ostaşilor ucişi pe Vârful Grui au fost descoperite în anul 1916, de un cioban, în vârstă de 16 ani, pe nume Lazor Bozga, care a urcat pe munte pentru a vedea „cu ochii lui ceea ce rămăsese în urma războiului”, după cum a declarat protosighelul Gavril Horț, duhovnicul Mănăstirii Piatra Fântânele.

Monumentul de pe Vârful Grui a fost ridicat în anul 2005, la iniţiativa vrednicului de pomenire Episcopul Vasile Flueraș, pe atunci Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Clujului, precum și prin implicarea maicilor de la Mănăstirea Piatra Fântânele.

Citește și interviul Despre eroii de pe Grui, cu părintele Gavril Horț

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului
Foto credit: Ionuț Chifa

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5