Liturghie arhierească în parohia de pe Valea Secerului Feldru

Sâmbătă, 13 august 2016  a fost sărbătorit hramul Bisericii ,,Adormirea Maicii Domnului” din parohia de pe Valea Secerului Feldru.  Manifestarea a fost devansată  pentru a permite credincioșilor din zonă să meargă  la Nicula ,,sanctuarul nostru sfânt” ( PS Florentin Crihălmeanu), simbolul greco-catolicismului.

Programul zilei a conținut: Sfânta Liturghie Arhierească, Procesiune în jurul bisericii, Vecernia, Paraclisul Maicii Domnului.

PS Florentin Crihălmeanu, Episcop Eparhial de Cluj-Gherla a fost întâmpinat de preotul paroh Claudiu Oltean, de un grup de preoți, de primarul comunei Feldru, Grigore Țiolan, de credincioși.  Copii îmbrăcați în costume populare i-au oferit  înaltului prelat pâine și sare, buchete de flori.

A urmat Sfânta Liturghie oficiată în prezența PS Florentin Crihălmeanu. În timpul ei, PS și cei de față s-au rugat și pentru Majestatea Sa Regina Ana a României, cu toții aflâdu-se în comuniune spirituală cu participanții la funeraliile Majestății Sale Regina Ana.

În predica sa PS Florentin Crihălmeanu a dezbătut tema libertății omului de a-l urma sau nu pe Dumnezeu. Alegându-l pe Dumnezeu, omul își croiește drumul spre veșnicie, a concluzionat PS, i-a îndemnat pe credincioși ca în Anul Milostivirii, declarat de sfântul Papă Francisc să-și schimbe lume interioară pentru a putea îndrepta și schimba lumea întreagă.

După liturghie, vicarul episcopiei, pr. Anton Crișan a conferențiat despre misterul spovezii, prilej de întâlnire cu Dumnezeu, de cădere benefică în brațele lui.

Fiind în Anul Milostivirii, cei prezenți, cei care s-au împăcat cu Dumnezeu prin spovadă și prin cuminecare au primit de la PS Florentin Crihălmeanu Indulgența Plenară.

După liturghie, tânărul și harnicul preot paroh, Claudiu Oltean a mulțumit PS Florentin Crihălmeanu pentru prezența sa la hramul acestei biserici, preoților concelebranți, autorităților locale, credincioșilor.

Fiindcă în 6 august s-au împlinit paisprezece ani de episcopat a PS Florentin Crihălmeanu, asistența i-a cântat PS un ,,La mulți ani!”, iar doi copii i-au oferit un coș cu flori. PS Florentin Crihălmeanu a mulțumit părintelui paroh pentru invitația făcută, i-a dăruit un tablou cu o icoană reprezentându-l pe Isus cel milostiv.  PS i-a îndemnat pe credincioși să fie prezenți și la Nicula, mănăstirea noastră sfântă, moștenire lăsată de Cardinalul Iuliu Hossu. A mulțumit autorităților locale, prezente la liturghie, pentru buna colaborare cu părintele Claudiu Oltean.

An de an, poposind aici, nu poți să nu remarci strădaniile părintelui Claudiu Oltean. De fiecare dată dânsul împreună cu credincioșii săi mai adaugă ceva la zestrea materială a acestui lăcaș de cult, reînnoit acum. Mulți credincioși s-au mărturisit și cuminecat.  Corul de la  Parohia ,,Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Beclean a dat răspunsurile la liturghie.

Mi-am continuat, cum spune renumitul profesor măierean Sever Ursa, ,,înveșnicire” vizitând încă o dată colecția etnografică a prietenului nostru George Nechiti.

Sărbătoare hramului bisericii din Vale Secerului a fost un bun moment de pregătire pentru pelerinajul de la Nicula.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5