Lentilele de contact progresive ca metoda eficace de corectie optica a presbiopiei

Descoperiti in randurile urmatoare care sunt cele mai eficiente metode de corectie ale presbiopiei!

Presbiopia apare odata cu inaintarea in varsta si este caracterizata prin faptul ca lentila ochiului (cristalinul) isi pierde din flexibilitate si devine mai putin elastica si mai tare. Din cauza acestui lucru, lentila nu mai poate focaliza la capacitatea ei maxima lumina care patrunde in ochi de la obiectele aflate la o distanta mica, redand efectul de vedere in ceata.

In mod normal, cristalinul este moale si flexibil, avand abilitatea de a-si schimba convexitatea si grosimea pentru a permite focalizarea obiectelor situate la diferite distante, insa, odata cu inaintarea in varsta, aceste proprietati se pierd iar focalizarea lor nu mai este atat de precisa. Muschii ce sustin lentila ochiului se relaxeaza si se contracta in functie de distanta la care sunt situate obiectele, iar din momentul aparitiei presbiopiei, desi muschii inca functioneaza, pierderea elasticitatii cristalinului duce la ingreunarea focalizarii.

In cazul presbiopiei, imaginile nu mai sunt focalizate pe retina, ci in spatele retinei, acest lucru determinand o vedere neclara. Diagnosticarea acestui proces fiziologic de “imbatranire a cristalinului” se poate face in urma unei consultatii oftalmologice/optometrice standard in care se testeaza capacitatea ochiului de acomodare prin schimbarea brusca a planului focusat, starea lentilelor vizuale si a muschilor oculomotori, acuitatea vizuala, dar si determinarea dioptriei necesare.

 

Metodele de corectie ale presbipiei

Avem la dispozitie mai multe metode de corectare a presbiopiei, cei mai la indemana fiind ochelarii care pot fi de mai multe feluri: monofocali (doar pentru aproape), bifocali (cu pastila, care ofera corectia vederii la distanta si la aproape) si progresivi sau multifocali. O alta optiune ar fi lentilele de contact, cat si interventia chirurgicala.

 

Ochelarii de vedere

Acestia din urma sunt cei mai moderni ochelari: pe suprafata aceleiasi lentile dioptria creste pornind din zona centrala pana in partea de jos si astfel ofera o vedere buna la toate distantele printr-o usoara miscare pe verticala a ochilor. Spre deosebire de cei bifocali, pe lentile nu se vad zonele diferitelor dioptrii. Astazi se pot face ochelari progresivi personalizati. Lentilele ochelarilor pot avea diverse “optiuni”, mai exact lentile fotocromice (heliomate) care se inchid in functie de cantitatea de raze UV, lentile cu protectie pentru computer, tratament anti aburire, anti zgariere etc.

Exista si asa-numitii ochelari progresivi tip „office”, utili mai ales pentru persoanele care isi desfasoara activitatea la birou, in fata calculatorului, deoarece ofera o vedere clara atat la aproape, cat si la distanta intermediara (ex. monitorul calculatorului).

 

Lentilele de contact progresive

O alta varianta de corectie optica a presbiopiei o reprezinta lentilele de contact progresive sau multifocale.
Lentilele de contact progresive sunt o optiune din ce in ce mai des intalnita, fiind mai la indemana celor care sunt deja purtatori de lentile de contact din tinerete si ajungand la varsta de 40 ani constata ca au nevoie de o dioptrii diferite pentru vederea de aproape.

Aceste lentile au dioptrii care scad din zona centrala spre periferie, permitand focalizarea razelor luminoase care provin de la obiecte situate la diferite distante in functie de gradul de dilatare sau contractie a pupilei. In cazul unor vicii de refractie preexistente, dupa varsta de 40 de ani pot fi gasite solutii pentru vederea de aproape folosind lentilele de contact multifocale sau lentile monofocale, dar cu dioptrii diferite pentru cei doi ochi, realizandu-se astfel metoda de corectare numita monovision.

Aceasta este o metoda prin care un ochi se corecteaza cu lentila de contact pentru a vedea bine la distanta, iar celalalt este miopizat pentru a vedea bine la citit. Este important sa retinem insa ca aceasta varianta nu e acceptata la fel de usor de toata lumea, deoarece presupune un efort pe care creierul il face pentru a integra informatia diferita primita de la cei doi ochi in asa fel incat sa nu existe fenomene neplacute de genul vederii duble, ametelilor, durerilor de cap.

 

Presbiopia se opereaza?

Putem scapa de nevoia de a schimba periodic lentilele pentru citit, cu ajutorul unor intervenntii chirurgicale. Tehnicile sunt bine puse la punct, dar comporta riscurile inerente asociate unei operatii delicate pe un ochi sanatos.

Cel mai des folosite sunt interventiile intraoculare. Se extrage cristalinul natural transparent din interiorul ochiului, apoi se implanteaza o lentila multifocala, care se poate personaliza in functie de nevoile pacientului de a vedea clar la toate distantele. Durata interventiei este de ordinul minutelor, iar pacientul poate pleca acasa in aceeasi zi.

Un alt tip de interventie chirurgicală esta chirurgia cu laser cu excimeri, aplicata la nivelul corneei (lentila din partea anterioara a ochiului).

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5