Lentila de contact

Scriitorul Nicolae Băciuţ, de loc din Chintelnicul bistriţean, director al Direcţiei pentru Cultură Mureş, este, cu siguranţă, unul dintre cei mai harnici colegi în domeniul scrisului. Volumul „Lentila de contact”, apărut la Editura Nico, vine să întregească seria cărţilor de publicistică semnate de Nicolae Băciuţ.
Cartea inserează textele din ultimii ani apărute în diferite publicaţii, dar şi în revista a cărui director este, „Vatra veche”. De asemenea, dialogurile purtate de Nicolae Băciuţ cu diverşi interlocutori vin să întregească încă o dată faptul că conjudeţeanul nostru este unul dintre cei care ştiu să apropie arta de oameni şi pe oameni de artă. Iată cum se caracterizează în interviul pe care l-a dat Lilianei Moldovan: „Nicolae Băciuţ e un ins care şi-a făcut de cap, a îndrăznit să citească inimaginabil de mult şi şi-a dat seama că a citit atât de puţin încât şi-ar lua cărţi cu el şi pe lumea cealaltă, a îndrăznit să viseze atât de mult, încât, ca să-şi împlinească visele ar trebui să-i fie îngăduit încă o viaţă, dacă nu îmi voi lua visele cu mine dincolo. A îndrăznit să creadă că prin scrisul său ar putea face lumea mai bună măcar cu o lacrimă, a tipărit multe cărţi ale lui şi ale altora, a făcut reviste, a pus la cale proiecte şi acţiuni culturale neobişnuite ca să-i trezească din amorţire până şi pe cei care au condamnat cultura la moarte, prin ardere pe rug. Am făcut cât mai putut, punând la bătaie timpul şi puterile mele, talanţii care mi-au fost daţi, iritând pe mulţi prin neostoirea mea, prin neodihna mea, cu o grabă care mă pune pe gânduri. Nicolae Băciuţ e un incurabil bolnav de poezie, respiră prin porii ei cu atâta nesaţ că plămânii îi sunt prea mici pentru cât ar vrea s-o simtă în cele mai mici cotloane ale sale. Nicolae Băciuţ e un om fericit fiindcă i-a fost dat să călătorească prin lume, atât cât să-i înţeleagă mai bine rosturile, că a găsit cuvântul care să-l mângâie”.
O autocaracterizare frumoasă, din care ne dăm seama că fiecare anotimp al vieţii, pentru Nicolae Băciuţ, a fost în primul rând poezie, iar mai apoi bucuria întâlnirii cu lucrurile bine făcute. Seria interviurilor este completată de recenziile de carte semnate de specialişti în domeniu despre volumele lui Nicolae Băciuţ. Este de ajuns să citeşti doar această carte pentru a-ţi da seama de uriaşa muncă pe care a depus-o Nicolae Băciuţ în slujirea culturii şi în mod cu totul special a literaturii. Cu siguranţă a pus o cărămidă la temeiul istoriei cuvântului. Dacă ar fi să apelăm din nou la cuvintele scriitorului, am spune, precum el, că în urma sa rămâne o bibliotecă cu peste 80 de cărţi, care îşi vor găsi, în timp, locul binemeritat în sufletul cititorilor.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5