Lecția autoizolării: ce ne-a învățat izolarea despre focus și productivitate?

Am ieșit din izolare, mai avem încă restricții de mobilitate, dar, cu timpul și acestea se vor dilua iar ritmurile vieții noastre vor fi, cel mai probabil, din nou pline de întâlniri, de ieșiri în oraș, de călătorii. Însă, ceea ce datorăm auto-izolării este, probabil, capacitatea de a ne readuce aminte de proiectele sau ideile pe care le abandonăm pentru că...pur și simplu nu era timp, nu era stare, nu aveam focus.

 Amenajarea mansardei. Acoperirea țevilor. Deprinderea photoshopului. Sortatul hainelor vechi. Schimbatul ghivecelor de flori. Business planul pentru afacerea aceea agro pe care vrei să o dezvolți de vreo trei ani la ai tăi, lângă Bucureșți. Sigur, întotdeauna vom găsi motive să le amânăm.

 Autoizolarea ne-a dat o lecție importantă cu privire la focus: atunci când ai în plan să faci ceva, fii cât se poate de responsabil și de prezent în abordare.

Mai jos, patru take-away-uri de productivitate pe care lucrul de acasă ni le-a pus în evidență și pe care ar fi bine să le păstrăm în rutina noastră.

 Organizează-ți spațiul de lucru și fluxul de lucru

Indiferent dacă vei continuă să lucrezi de acasă sau nu, este foarte important să îți menții obiceiurile bune pe care le-ai dezvoltat în izolare.

        Conștientizarea că spațiul de lucru și ambientul sunt importante pentru productivitate e un mare pas înainte în menținerea focusului.

        Pentru a intra ușor în fluxul de lucru încearcă să delimitezi spațiul de birou printr-o amenajare simplă și folosind forța luminii.

Scafa de tavan, de exemplu, e o metodă extrem de utilă, de a furniza exact lumina de care ai nevoie pentru a menține o stare de concentrare, de liniște și de orientare pe acțiune.

        Așa că, în afară de ordinea necesară pentru lucru, ia în considerare și felul în care colțul din care lucrezi e încadrat și, în același timp, delimitat de restul casei. Obiectivul tău e să îți furnizezi suficientă detașare astfel încât să nu ai parte de distragerea inutilă a atenției. Ne trebuie 20 de minute pentru a reintra în starea de flux după ce am fost întrerupți - aceast lucru reprezentând un efort uriaș pentru creier.

 Alege și pregătește cu grijă locul de unde lucrezi

        Biroul de acasă este o idee bună pentru orice moment.

Îți permite să diferențiezi timpul liber și muncă și facilitează concentrarea asupra sarcinilor. Ia în considerare amenajarea mansardei într-un birou.

Dacă nu dispui de atât de mult spațiu, atunci delimitează în mod conștient un colț din living și atribuie-i acest rol. Un birou, cu laptopul, cu rechizitele necesare pentru lucru, o plantă și o veioză ar trebui să te ajute în crearea unui mediu favorabil muncii.

 Planifică-ți timpul

        Faptul că nu a mai trebuit să mergem la muncă și să ne deplasăm a părut inițial o binecuvântare. Însă, mulți dintre noi au făcut greșeala de a dormi până la amiază și de a lucra noaptea sau de a sta toată ziua în pijamale. 

        Chiar și lucrul remote presupune să planifici timpul și să te ții de program.

De exemplu, dacă lucrezi în continuare de acasă, programul poate fi ușor diferit de rutina biroului, dar, în general, ar trebui să fie același.

Dacă te trezeai la 8 dimineața, luai micul dejun și să mergeai la muncă, încearcă să îți menții obiceiurile.

Cu cât îți asiguri o rutină, indiferent că trebuie să pleci la birou sau nu, cu atât vei fi mai organizat.

 Scrie liste anti-to-do

Desigur, probabil ai deja deprinderea de a-ți face lista de activități zilnice, astfel încât să îți gestionezi timpul cât mai productiv. Dar, de foarte multe ori, suntem distrasi atunci când lucrăm de acasă - pisica aleargă prin camera, partenerul vorbește la telefon, frigiderul te îmbie la o gustare.

        Marea lecție a izolării a fost organizarea temeinică și a unei liste de anti-to-do, cu acțiuni ce te pot distrage de la ceea ce ai de făcut. Acestea sunt extrem de utile și chiar mai eficiente în menținea focusului.

 Practic, ce ai de făcut este enumeri lucrurile pe care nu le vei face în timpul zilei. Acestea pot fi:

       fără gustări la locul de muncă

       fără apeluri telefonice care răspund de la 10:00 la 17:00 (cu excepția cazurilor de urgență) și ora prânzului

       nu te joci cu animalul tău de companie până nu finalizezi o sarcină

 La sfârșitul zilei, poți bifa ce ai reușit să faci și ce nu și poți ține astfel o evidență a performanței tale.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5