Leagănul tradiţiilor la Galaţii Bistriţei

Şcoala Generală “Grigore Herinean” din Galaţii Bistriţei, Centrul Cultural Municipal “George Coşbuc”, Primăria Galaţii Bistriţei şi Inspectoratul Şcolar Judeţean au organizat la Căminul Cultural din localitate prima ediţie a Festivalului de Obiceiuri şi datini de Crăciun. Manifestarea a debutat cu cuvântul de deschidere al directorului şcolii gazdă, Vasile Selejan, care a subliniat importanţa revigorării tradiţiilor într-o zonă în care acţiunile culturale au lipsit în ultimii ani. Juriul format din Dumitru Isac, şef serviciu Centrul cultural Municipal-preşedinte, artiştii Petre Petruse şi Mărioara Sigheartău, inspectoarul de limba română, Ramona Salak, jurnalistul Menuţ Maximinian, au avut misiunea de a puncta originalitatea obiceiului, frumuseţea şi autenticitatea costumelor, cele 6 grupuri de elevi impresionând sala arhiplină a căminului. În urma punctajului cele mai frumoase obiceiuri ale Sărbătorilor de Iarnă s-a hotărât a fi ale elevilor din Urmeniş, care au avut şi cele mai frumoase costume. Pe locul II sunt copiii din Galaţii Bistriţei, care au avut şi un decor interesant, din care nu a lipsit leagănul cu pruncul Sfânt, pe locul III elevii de la Liceul din Teaca, cu un program variat de colinde. Menuţiunea I a mers la Dipşa, menţiunea II la Ocniţa, menţiunea III la Milaş. Elevii au primit dulciuri, cărţi şi diplome.

Pentru toţi cei prezenţi directorul Centrului Cultural Municipal, prof. dr. Dorel Cosma, cel mai avizat specialist în domeniu, a venit cu colindul adevărat şi jocul românesc, o adevărată gală a Ansamblului “Cununa de pe Someş”. O zi frumoasă cum rar s-a mai întâlnit în acest colţ de ţară.

De bunul mers al proiectului ,,Obiceiuri şi tradiţii de Crăciun” s-au ocupat directorii educativi: Horea Moldovan– Şc.Gen.Dipsa, Simona Molnar– Liceul ,,C.R.Vivu”-Teaca, Cristian Damian - Şc.Gen.Urmeniş, Mihaela Măirean- Şc.Gen.Milaş, Natalia Moroşan–Şc.Gen.Ocniţa, Mirela Corina Marica - Şc.Gen.,,Gr.Herinean”Galaţii-Bistriţei şi bineînţeles directorul Vasile Selejan. Un puct aparte l-a constituit mesajul tânărului profesor de religie Aurel Bretfelean, care le-a spus copiilor marea taină prin care Dumnezeu se face om prin Fiul său, ca să ne îndumnezeiască.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5