Lansarea filmului etnografic „Satul de cânepă”

Joi, 28 martie – 2019, începând cu ora 18:00, la Centrul Cinema ”Dacia” din orașul Bistrița, în sala ”Valeria Peter Predescu”, va avea loc proiecția, în premieră, a filmului etnografic ”Satul de cânepă” - eveniment organizat cu sprijinul Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud, Consiliul Local al comunei Rodna în parteneriat cu Radio Someș – Bistrița.

Filmul etnografic ”Satul de cânepă”, realizat în regia etnologului Iosif Ciunterei, după fragmentul extras din volumul ”Datoria de om” al scriitorului Alexandru Uiuiu, pune în lumină procesele de prelucrare tradițională a cânepei românești - de la însămânțare până la obținerea firului de tors și confecționarea cămășii tradiționale.

Filmările pentru acest material etnografic, desfășurate de-a lungul anului 2018, au avut loc în comuna Rodna și Feldru, iar ”actorii” principali sunt oamenii simpli de la țară care au practicat în trecut această îndeletnicire gospodărească.

”Drumul cânepei a fost tare lung, dar mă bucur că după un an de zile de muncă la acest material - pot să vin în fața oamenilor cu rezultatul final din urma filmărilor pe care le-am desfășurat pe parcursul anului trecut în comuna Rodna. ”Satul de cânepă” este un film artistic conceput din punct de vedere al modului de filmare, dar fără să mă îndepărtez de rânduielile tradiționale, am încercat să surprind momentele cât mai profunde din vatra satului românesc de odinioară, în esența lor autentică. Îmi doresc din suflet ca acest film să rămână, o dată cu trecerea anilor, un material de referință pentru cultura populară tradițională din județul nostru. De asemenea, țin să menționez faptul că invitat de onoare al acestui eveniment o să fie Înaltpreasfințitul părinte Andrei, Arhiepiscop al Vadului, Feleacului și Clujului și mitropolit al Clujului, Maramureșului și Sălajului.” - etnologul Iosif Ciunterei
În deschiderea evenimentului vor lua cuvântul:
- Alexandru Uiuiu - directorul Direcţiei pentru Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Bistriţa-Năsăud
- Gavril Țărmure - managerul Centrului Judeţean pentru Cultură Bistrița-Năsăud
- Înaltpreasfințitul Andrei Andreicuț - Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului.
Intrarea se pe bază de invitație, în limita locurilor disponibile!
Pentru invitații: 0757 428 552 – Iosif Ciunterei

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5