La trei decenii de la înfiinţare, istoria Mănăstirii Dobric, cuprinsă în file de carte. Doi ierarhi la sărbătoarea Perlei Ţibleşului

Joi, 20 octombrie 2022, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a slujit împreună cu Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, la Mănăstirea Dobric, județul Bistrița-Năsăud, cu prilejul hramului bisericii de lemn și a împlinirii a trei decenii de existență a mănăstirii.
Aşezământul monahal de la Dobric a fost înfiinţat în 1992, iniţial ca schit, iar după un an a devenit mănăstire. Bisericuţa de lemn – ocrotită de Sfântul Apostol și Evanghelist Luca, prăznuit anual la data de 18 octombrie – a fost construită în stil maramureșean, de către o echipă de meșteri din Bârsana, în anul 2000, în doar 30 de zile.
De la ora 10:00, în biserica de zid a mănăstirii, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei și Preasfințitul Părinte Nicodim au oficiat Sfânta Liturghie, fiind înconjurați de un sobor de clerici. Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol – arhidiaconul Claudiu Grama, pr. prof. univ. dr. Stelian Tofană – cadru universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, consilierul administrativ al Episcopiei Severinului și Strehaiei – preotul Antonie Olărean și inspectorul bisericesc al aceleași episcopii – preotul Ionuț Ștefan, protopopul de Beclean – preotul Dragoș Cristian, duhovnicul mănăstirii Dobric – protosinghelul Siluan Farcaș, precum și alți preoți invitați.
După citirea pericopei evanghelice, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Fără luptă, nu-i cunună”, explicând că nu doar călugării, ci și noi trebuie să luptăm împotriva păcatului. Totodată, ierarhul a felicitat obștea mănăstirii pentru întreaga activitate duhovnicească, administrativă, culturală și social-filantropică desfășurată în decursul celor 30 de ani de existență.
La momentul rânduit din cadrul slujbei, Mitropolitul Clujului a hirotonit întru preot pe diaconul Marius Hiticaș, pe seama Parohiei misionare Agrieșel, Protopopiatul Beclean.
Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de teologi de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca. La chinonic, interpreții de muzică populară Alexandru Pugna, Cornelia Ardelean Archiudean și Alina Ceuca au cântat mai multe pricesne.
La finalul Sfintei Liturghii a fost lansată cartea „Mănăstirea Dobric – Perla Ţibleșului, la 30 de ani de existenţă”, apărută la Editura Renașterea a Arhiepiscopiei Clujului, autori fiind stavrofora Veronica Coţofană, stareța așezământului monahal, şi jurnalistul și scriitorul Menuţ Maximinian, preşedintele Societăţii Scriitorilor din Bistriţa-Năsăud și managerul cotidianului „Răsunetul” din Bistrița. Cartea a fost prezentată de pr. prof. univ. dr. Stelian Tofană – cadru universitar al Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca și de poetul Nicolae Băciuț – redactor-șef al revistei Vatra Veche și directorul Direcției Județene pentru Cultură Mureș.
De asemenea, Părintele Episcop Nicodim a rostit un scurt cuvânt duhovnicesc, exprimându-și bucuria de a participa la sărbătoarea mănăstirii.
Au mai rostit scurte alocuțiuni președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud – Emil Radu Moldovan, primarul comunei Căianu Mic – Dumitru Paul Știr și directorul Casei de Cultură a Sindicatelor Bistrița – Alexandru Câțcăuan. Conducătorii celor trei instituții au oferit mănăstirii câte o diplomă aniversară de apreciere, cu ocazia împlinirii a 30 de ani de existență.
La rându-i, părintele duhovnic Siluan Farcaș a mulțumit celor doi ierarhi pentru prezență și binecuvântare, precum și oficialităților prezente și tuturor binefăcătorilor. Totodată, din partea mănăstirii, maica stareță Veronica Coțofană le-a oferit ierarhilor câte o icoană cu Maica Domnului și un aranjament floral.
Slujba și lansarea cărții au avut loc în prezența oficialităților locale, județene și centrale, precum și a numeroși credincioși, printre care s-au aflat și elevi de la Liceul Tehnologic „Ion Căian Românul” din Căianu Mic, îmbrăcați în straie populare specifice zonei.
Mai multe detalii aici https://bit.ly/3CTy7lx
Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5