La Târlişua, un recital deosebit a lui Grigore Leşe în cadrul Festivalului Concurs dedicat Rapsozilor Populari „La Poale de Ţibleş”

 

            Duminică s-a desfăşurat în localitatea Târlişua cea de a XI-a ediţie a Festivalului Concurs Interjudeţean dedicat Rapsozilor Populari „La Poale de Ţibleş”. Ediţia din acest an a fost organizată de Primăria şi Consiliul Local al Comunei Târlişua în colaborare cu Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, prin Servciul Conservarea, Cercetarea, Protejarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale.

            În concurs s-au înscris nu mai puţin de 15 rapsozi populari, solişti vocali şi instrumentişti, aceştia reprezentând judeţele Alba, Cluj, Maramureş, Mureş, Hunedoara şi Bistriţa-Năsăud, fiind acompaniaţi de Taraful Tradiţional „Păuniţa” din Sângeorz-Băi (Ionică Moldovan – vioară; Petru Adam – contrabas şi Petrică Adam – braci).

            Juriul a fost format din horitoarea Lenuţa Purja, învăţătoarea Floarea Pop din Agrieşel, naistul Constantin Istici – referent la Casa de Cultură din Gherla, etnolog drd. Smaranda Mureşan – Şef Serviciu Cultură Tradiţională, Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, dr. Gavril Ţărmure – Managerul Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, fiind prezidat de prof. univ. dr. Grigore Leşe, îndrăgit artist, cel care a susţinut şi un recital în cadrul festivalului.

            Juriul, extrem de exigent, a decis acordarea următoarelor premii: Marele Premiu şi Trofeul Festivalului – Marişca Poponeţ (84 de ani) din satul Boian, comuna Ceanu Mare, judeţul Cluj; Premiul I – Teodor Burzo, fluier (70 de ani) din Suciu de Sus, Maramureş; Ionică Moldovan, vioară (74 de ani), din Sângeorz-Băi, Bistriţa-Năsăud; Taraful „Someşul” Beclean, Bistriţa-Năsăud; Premiul II – Aurora Bozga (71 de ani), din satul Larga, Suciu de Sus, Maramureş; Alin Ienciu (46 de ani) din Hunedoara; Premiul III – Alexandru Varga, vioară, din satul Balda, comuna Sărmaşu, judeţul Mureş.

            Menţiunile festivalului au fost obţinute de Emil Arman, vioară, din Maieru, judeţ Bistriţa-Năsăud şi Florentina Bârlea din judeţul Alba. Premiul Special al Asociaţiei „Perpetuum Artis” (preşedinte Floarea Pop) a fost obţinut de Domnica Leancă din Dumitra, judeţul Bistriţa-Năsăud, iar Premiul Asociaţiei „In Memoriam Codruţa Aron Vârtic” a fost câştigat de Cornelia Mihuţ din Mureş. De asemenea, Alin Ienciu din Hunedoara a obţinut încă un premiu, cel oferit de Casa de Cultură a Sindicatelor Bistriţa-Năsăud.

            Festivitatea de premiere a reprezentat pentru toţi rapsozii populari prezenţi un moment inedit, aceasta concretizându-se într-un adevărat recital alături de inegalabilul Grigore Leşe, cel care a reuşit să facă un spectacol extraordinar prin improvizarea unor momente artistice alături de rapsozii festivalului.

            Concursul a fost urmat de recitalurile susţinute de ceteraşul Dănuţ Rus din Agrieş, rapsodul popular Teodora Purja, Mihai Moldovan din Idicel, judeţul Mureş, Teatrul Nescris „Flori Dumitrene” din Dumitra şi Taraful Tradiţional „Păuniţa” din Sângeorz-Băi.

Spectacolul din acest an a fost prezentat de Grigore Sâmboan, solist de muzică populară, fiu al comunei Târlişua, redactor şef la Radio Renaşterea şi consultant artistic la Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj.

Festivalul Concurs dedicat Rapsozilor Populari „La Poale de Ţibleş” a fost iniţiat în anul 2006 de horitoarea Lenuţa Purja şi de învăţătoarea Floarea Pop din Agrieşel, fiind susţinut şi coordonat de Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud şi de Primăria Comunei Târlişua.

De asemenea, invitat în cadrul festivalului a fost şi cunoscutul regizor Radu Afrim, originar din Beclean, cel care va pune în scenă la Teatrul Naţional din Bucureşti o piesă de teatru în care vor fi prezente cu horile lor Lenuţa şi Teodora Purja.

             Aşadar, şi în acest an, Festivalul Concurs Interjudeţean dedicat Rapsozilor Populari „La Poale de Ţibleş” s-a dovedit a fi o ediţie reuşită, iar bucuria organizatorilor este cu atât mai mare cu cât unii dintre rapsozii prezenţi au fost descoperiţi şi ascultaţi pentru prima dată de public şi de Grigore Leşe, îndrăgit artist, profesor exigent şi bun cunoscător al vieţii ţăranului român.

 

Etnolog drd. Smaranda Mureşan

Şef Serviciu – Cultură Tradiţională

Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud

 

Comentarii

07/08/23 13:56

A fost prima noastra participare cand am sustinut un rapsod popular. A fost un FESTIVAL aparte si-o experienta unica, mai ales cand d-l Lese le-a explicat atatea lucruri interesante rapsozilor pe care ii promoveaza la \astfel de festivaluri!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5