La Sinagogă, muzică de la Curtea Imperială din Viena

Noi suntem spectatori bimilenari, astfel că sâmbătă, 3 septembrie a.c., am fost prezenţi printre spectatorii bistriţeni ce alcătuiau o asistenţă selectă în Centrul Multicultural Sinagoga din Bistriţa. Prezenţa ne-a fost prilejuită de un spectacol unic, rar, de valoare, prezentat cu generozitate şi profesionalism, într-o seară de muzică veche, de formaţia Kajoni Consort din Baraolt, jud. Covasna.
Concertul, susţinut de 9 cavaleri medievali şi domniţe de la Curtea Imperială din Viena, din cadrul Imperiului Austro-Ungar, cu toate nostalgiile de rigoare, a fost organizat de Consiliul Judeţean BN, Centrul Judeţean pentru Cultură BN, Beszterce Naszod Megyei Kulturalis Kozpont, Societatea Maghiară de Cultură din Transilvania, filiala Bistriţa, Erdelyi Magyar Kozmuvelodesi Egyesulet Beszterce şi prezentat de sufletul şi iniţiatorul acestui eveniment cultural, d-na Katalin Plesch.
Dar cine sunt cântăreţii, trubadurii romantici ce ne-au încântat, timp de o oră?! Formaţia Kajoni Consort, din localitatea Baraolt, jud. Covasna, a luat fiinţă în anul 1988, deci acum 28 de nai, fiind constituită din oameni cu ocupaţii diferite, dar care au fost uniţi de pasiunea comună faţă de muzica renascentistă. De atunci au avut o activitate neîntreruptă, 4 dintre membrii fondatori fiind şi astăzi prezenţi.
Membrii formaţiei, în costume de epocă, sunt: prof. de muzică şi dirijorul formaţiei – Gyulai György Eva, vioară şi violă; Antal László - maestru-instructor, instrumente de percuţie; Egyed Csaba - inginer silvic, instrumente de percuţie; Fancsal Zsolt – preot reformat, instrumente de suflat; Farkas Erzsebet - organist şi instrumente de percuţie; Ilyes Lajos - geolog, instrumente de suflat; Kolumban Emerencia - învăţător, instrumente de suflat; Olah Roman Ida - corepetitor, violoncel şi Veress Katalin - profesor, instrumente de percuţie.
Repertoriul formaţiei cuprinde lucrări de muzică laică şi sacră din secolele 14-17. Pe lângă piesele culese şi notate pe portativ de Ioan Căianu, originar din localiatea Căianu Mic, jud. Bistriţa-Năsăud, acesta a prelucrat şi compoziţiile mai multor compozitori contemporani din întreaga Europa, ce se regăsesc în Codicele Caioni, lucrări interpretate de formaţia de muzică veche – Kajoni Consort.
În decursul rodnicei sale activităţi, formaţia de muzică medievală, parcă de la Curtea Imperială din Viena, a susţinut numeroase concerte în ţară şi peste hotare, în Ungaria, Germania, Anglia, Franţa, unde au concertat şi la Ambasadele României din capitalele europene.
De asemenea, formaţia a fost prezentă în concert la numeroase manifestări religioase, comemorări istorice, vernisaje şi concerte caritabile. În anul 2008, Kajoni Consort a fost premiată de Societatea Maghiară de Cultură din Transilvania pentru activitatea continuă şi promovarea muzicii renascentiste. Felicitări artiştilor şi organizatorilor pentru un spectacol sensibil şi inedit.
Programul concertistic de la Sinagoga din Bistriţa a cuprins muzică renascenstistă din Transilvania şi Germania. S-au intrepretat cântece religioase, din Codicele Cantionale Catholicum – culese de Ioan Căianu şi două cântece pe versurile marelui poet renascentist Balassi B. S-au cântat dansuri germane şi săseşti din secolul al XVII-lea.
Apoi, cântece din colecţia Odae Cum Harmoniis de Johannes Honterus, ce s-a născut la Braşov, a fost pedagog şi reformator, a înfiinţat o tipografie şi de numele lui se leagă tipărirea primei partituri muzicale din Transilvania. Concertul s-a încheiat cu 2 dansuri din Codicele Caioni.
Timp de o oră am călătorit prin timp la Curtea Imperială din Viena, unde am ascultat, vrăjiţi, notele măiastre ale muzicii divine.
Viva la Musica!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5