La Prundu Bârgăului, a fost finalizată modernizarea a 22 de străzi, prin Programul "Anghel Saligny"! O nouă finanţare pentru a avea comuna asfaltată integral!

Administraţia publică locală din Prundu Bârgăului are în derulare o serie de investiţii importante pentru comunitate. De curând, a fost finalizat proiectul "Capacitate crescută de furnizare a energiei regenerabile în Prundu Bârgăului", comuna beneficiind de un grant de 289.000 de euro oferit de Islanda, Liechtenstein şi Norvegia prin granturi SEE în cadrul Programului pentru Energie România.
"Este un proiect care aduce multe beneficii comunităţii noastre. Este vorba despre cele nouă clădiri pe care au fost montate panouri fotovoltaice, sunt montate 577 de panouri fotovoltaice pe cele nouă clădiri. Beneficiarii acelor clădiri au redus consumul de energie electrică prin producerea de energie electrică din surse regenerabile şi reducerea de dioxid de carbon. Noi ne bucurăm tare mult că am reuşit să facem aceste lucruri pentru că acele clădiri au devenit independente energetic. Este vorba de clădirile şcolilor, spitalului şi clădirile publice ale comunei. Sunt aproximativ 216 MW pe an. Eu spun că este un lucru foarte important pentru comunitatea noastră şi vreau să le mulţumesc partenerilor noştri pentru sprijinul în realizarea acestui proiect, dar şi statelor care acordă aceste granturi. (...)
Nu sunt greu de accesat, dar trebuie să fim foarte atenţi. Este diferit faţă de ceea ce facem noi pe proiectele europene. Sigur, prin primul proiect de acest gen a fost un pic mai complicat, dar am reuşit să-l finalizăm şi ne bucurăm tare mult", a declarat primarul Doru Crişan.
Practic, aproape toate instituţiile de interes local au o astfel de sursă de energie verde. Deocamdată, 90% din energia electrică este din sursă regenerabilă, dar pe viitor, Primăria Prundu Bârgăului intenţionează să ajungă la 100%, să pună astfel de panouri solare şi pe celelalte clădiri. "Nu ştiu dacă este prima primărie din judeţul Bistriţa-Năsăud dar, cu siguranţă, cei care am accesat aceste granturi, da. Nu ştiu dacă în judeţul Bistriţa-Năsăud mai sunt din alte surse, dar din granturile SEE sunt cam singurul care am accesat aceste fonduri", a exolicat edilul comunei.
De asemenea, la Prundu Bârgăului a fost finalizat un proiect pfinanţat prin Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny”. "Da, chiar săptămâna trecută am finalizat un proiect de asfaltare a 22 de străzi în comună. Proiectul a fost accesat pe Programul „Anghel Saligny”. Primul proiect aprobat în judeţul Bistriţa-Năsăud pe „Anghel Saligny”, din noua grilă de finanţare. Săptămâna viitoare voi fi la Bucureşti pentru semnarea celui de-al doilea proiect, tot pe „Anghel Saligny” unde sper eu să putem închide 100% tot ceea ce înseamnă asfalt în comuna Prundu Bârgăului. Cu ultimul proiect pe care-l voi semna – şi sper să mă ajute Bunul Dumnezeu să pot semna – 100% străzile comunei vor fi asfaltate. Vom continua cu proiectele europene, cu cele pe PNRR, acolo unde vom mai fi eligibili, pentru că ştiţi, comunele au fost scoase din eligibilitate, un lucru extraordinar de ciudat pentru noi, dar asta e. Cei care au decis atunci au considerat că noi nu trebuie să beneficiem de acele proiecte. Acum lucrăm la pistele pentru biciclete, avem o licitaţie şi sper ca în maximum o lună de zile să începem lucrările, pe Sărata în jos şi va urca până sus pe munte. Noi asta încercăm acum, să extindem – deşi suntem într-o zonă de munte şi este destul de greu – comuna, dar noi încercăm ca, acolo unde avem posibilitatea, să ne extindem şi să facem cât mai accesibil fiecare loc din zonă", a menţionat primarul Doru Crişan.
Potrivit acestuia, sunt multe proiecte pentru comunitatea bârgăuană care urmează să fie depuse. "Sper eu să fie realizate, sunt proiecte foarte importante, pentru că am cam închis tot ce înseamnă asfalt, canal, tot ce înseamnă infrastructură. Acum o să ne ocupăm de proiecte mai mari de turism, de o termoficare a comunei, pentru că, chiar dacă suntem o zonă de munte avem o problemă gravă cu încălzirea, cu lemnul de foc. Sigur, avem resurse regenerabilă cu panouri fotovoltaice. Acum ne gândim să facem un RHC pe râul Bistriţa la care avem deja o proiectare, dar şi o termoficare care va consuma căldură prin producerea de energie electrică. Cu cât se consumă mai multă căldură, cu atât vom produce mai multă energie electrică. E un proiect destul de îndrăzneţ, destul de costisitor, dar eu sper ca grila de finanţare care urmează să se aprobe să fie în favoarea noastră şi să îl putem depune. Eu sunt pregătit, aştept doar să se deschidă axa. Pe turism se lucrează de ceva vreme, de câţiva ani, deşi aici ne mişcăm destul de greu pentru că autorităţile statului... parcă nu tot pentru români lucrăm, dar aici avem o problemă mai complicată cu site-ul şi pentru pârtia de schi este extraordinar de complicat să depunem documentele, dar sper ca pe viitor să reuşim şi să putem dezvolta zona Tihuţa-Colibiţa din punct de vedere turistic şi pentru perioada de iarnă", subliniază acesta.
La Prundu Bârgăului, în ultimii patru ani s-au construit din temelie două şcoli. "Vorbesc despre clasele I-IV şi clasele V-VIII, clădiri care sunt finalizate şi copilaşii au acolo toate condiţiile necesare pentru anii în care trăim, cu tablete, table smart şi tot ce trebuie. Acum, pe noua grilă care este deschisă deja, suntem pregătiţi cu un nou proiect pentru o nouă clădire, de această dată Şcoala Profesională, cu o zonă de cazare pentru schimburi de experienţă şi alte activităţi educaţionale. Vom face o zonă de cazare pentru copiii care vin la noi. De asemenea, suntem pregătiţi pentru un alt proiect mare, de această dată destul de mare, pentru zona de IT, la fel pentru zona de recreere, cu bazine olimpice, un proiect destul de costisitor. Sper să le putem implementa pe viitor, iar axele care se deschid să ne fie favorabile", a adăugat primarul Doru Crişan.
Un alt proiect major este în implementare la Prundu Bârgăului, şi anume lucrarea de cadastru general. "După ce vom avea totul cadastrat va fi mult mai uşor să accesăm şi proiecte iar cetăţenii să poată obţine finanţări europene. Sper ca până la sfârşitul anului să putem da CF-urile cetăţenilor comunei", a spus acesta.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5