La Palatul Culturii, regal folcloric cu Dumitru Fărcaş, Sava Negrean Brudaşcu şi Cristian Pomohaci!

În cea de-a patra zi de spectacol, cu prilejul inaugurării Palatului Culturii din Bistriţa, în faţa Bătrânei Doamne, pe scena amplasată, au evoluat într-un spectacol regal de folclor: membrii apreciatului Ansamblu folcloric „Cununa de pe Someş”, cu soliştii săi (coregraf Teodor Puşcaş, iar directorul Palatului Culturii – prof. dr. Dorel Cosma). Sute de spectatori de toate vârstele au înfruntat vântul friguros de primăvară, aplaudând cu entuziasm pe energica şi mereu tânăra Sava Negrean Brudaşcu, cu cântece patriotice ale vechiului Ardeal, ea încântându-ne din nou, ca şi în 24 ianuarie, cu prilejul Zilei Unirii Principatelor Române! A urmat în megaspectacolul folcloric „Prinţul taragotului” – Dumitru Fărcaş, care şi-a amintit cu plăcere că-l cunoaşte pe primul european al Bistriţei – ing. Ovidiu Teodor Creţu – din vremea când acesta, student fiind la Cluj, a fost timp de 5 ani dansator la Anasamblul folcloric studenţesc „Mărţişorul” de la Casa Studenţilor.
Primarul le-a oferit vip-urilor folclorice buchete de flori şi ţigle vechi de 450 ani de pe acoperişul Bisericii Evanghelice din Bistriţa.
Dumitru Fărcaş a cântat, a recitat şi a emoţionat inimile şi sufletele românilor, înviindu-le parcă din nou sentimnetele patriotice, mândria şi demnitatea de a fi români cu R mare!
Întâmpinat cu aplauze, flori şi mărţişoare a urcat pe scenă părintele-cântăreţ Cristian Pomohaci, promovând în cântecele sale „Povestea clopului”, făcându-l şi pe primarul Bistriţei „Să fie un om întreg”, cu clopul pe cap!
Mai în glumă, mai în serios, Cristian Pomohaci a remarcat că i-ar fi folosit mai mult decât o ţiglă din acoperiş, chiar o casă la Bistriţa.
Să remarcăm că Dumitru Fărcaş este preşedinte al Congresului Internaţional al Taragotiştilor, dar este şi Doctor Honoris Causa al Academiei de Muzică „Gh. Dima” din Cluj-Napoca. La 78 de ani, taragotul de aur a adunat 55 de ani de scenă.
Profesorul său a fost compozitorul şi muzicologul Tudor Jarda. Marele artist şi-a încheiat recitatul cu Oda Bucuriei – Imnul Europei!
Patru zile de cultură şi spiritualitate românească, muzică simfonică, teatru, muzică uşoară şi muzică populară, celebrând inaugurarea Palatului Culturii din Bistriţa în zile de neuitat, de poveste.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5