La Nunta de Aur, Niculae şi Zoriţa Cârja ne prezintă reţeta unei căsnicii trainice

Zi de sărbătoare la Sângeorzu Nou. Familia Niculae şi Zoriţa Cârja marchează 50 de ani de căsătorie. O viaţă frumoasă ca o binecuvântare, petrecută unul alături de altul. Sărbătoriţii, care în urmă cu cinci decenii s-au unit prin Taina Sfintei Cununii în faţa sfântului altar, mulţumeasc lui Dumnezeu pentru toate binefacerile primite.
Bucuria sufletească va fi însoţită de urarea de pace, sănătate şi binecuvântare, de ani mulţi şi buni. Vor fi acasă şi copiii, dar şi nepoţii pentru a marca cu toţii acest eveniment. Niculae şi Zoriţa sunt modele de urmat pentru tinerii din zilele noastre, care tind să nu pună accent pe Taina Căsătoriei.
„Mulţumesc lui Dumnezeu că am ajuns acest moment al aniversării celor cinci decenii de căsătorie. Căsnicia noastră s-a bazat pe multă muncă, sinceritate şi tot ceea ce este bun pentru familie şi societate. Am început de la zero şi am ajuns să avem copii care au mers la şcoli, o casă şi ce a dat Dumnezeu. Toate acestea au fost posibile prin credinţă în Dumnezeu“, a mărturisit Niculae Cârja.
Văzând aceşti oameni extraordinari, te întrebi ce este familia? Părintele protopop Alexandru Vidican, ne spune că rolul fiecărui părinte într-o familie este bine stabilit „ căci precum Tatăl Ceresc poartă de grijă lumii aşa şi tatăl pământesc poartă de grijă membrilor familiei, asigurându-le cele necesare traiului. Alături de el rolul mamei este asemenea rolului Mântuitorului care se jertfeşte, iartă şi iubeşte. Doar inima mamei e în stare să cuprindă în ea iubire şi iertare.”
Din păcate, astăzi, pericolele pândesc la fiecare pas orice familie, dar mai ales cele tinere. Familia din vechime a reprezentat un altar de jerfă continuu, jerfă din care au răsărit omenia şi puritatea sufletească.
Niculae şi Zoriţa au venit în judeţul nostru cu familia, la 7 respectiv 2 ani, din alba, de acolo de unde au ajuns numeroare familii într-o zonă mai bogată, cu pământ mai mult. Deşi au sânge de moţi, se consider bistriţeni prin tot ceea ce fac, aici trăinu-şi întreaga viaţă. S-au avut dragi şi s-au căsătorit pe 3 februarie 1963. La întrebarea dacă îs mulţi 50 de ani de căsătorie, Zoriţa mi-a răspuns: “Îs foarte puţini, de-ar maid a Dumnezău încă 50 de ani de acum, tot aşa cu înţelegere şi sănătate”. Care este reţeta unei căsnicii trainice? “Trebuie să ne iertăm unul pe celălalt, să fim îngăduitori, să stăm de vorbă, să nu fim bosumflaţi. Înţelegerea, pacea şi liniştea contează mult” spune Zoriţa.
Amândoi au lucrat o viaţă cu oamenii: Zoriţa a urmat cursurile Grupului Şcolar de Cooperaţie din Oradea, devenind apoi vânzătoare la magazinul sătesc, cooperativă cum se numea în trecut. Din 1992 s-a privatizat, fiind în câmpul muncii şi acum. “mi-o plăcut toată viaţa să fiu om între oameni, să stau de vorbă cu fiecare din sat, iar prin intermediul magazinului să răspund cerinţelor pieţii” spune Zoriţa. La râmdul lui, Niculae a fost mechanic de întreţinere la IAS Sângeorzu Nou, gostat cum îi spuneau sătenii.
Să ne aducem aminte cu drag de părinţi şi să-i cinstim atâta timp cât îi avem alături. Aşa fac şi cei trei copii ai familiei Cârjă: fetele Niculina şi Zorina şi feciorul Cristi. Dacă fetele sunt mai aproape, la Bistriţa, băiatul este plecat pentru o perioadă la muncă în Anglia “însă nădăjduim că se va întoarce cât mai curând acasă” adaugă mama. Nu lipsesc din ograda casei, mai ales vara, cele trei nepoţele, sufletul bunicilor. “Le doresc copiilor noştri multă sănătate, putere de muncă, să se înţeleagă între ei ca fraţii, să fie unul lângă altul la bine şi la necaz. Mă rog la Dumnezeu să ne ţină şi pe noi cât mai multă lângă ei” spune Zoriţa.
Ne alăturăm, în ceas aniversar, şi noi copiilor Niculina, Zorina şi Cristi şi dorim părinţilor multă sănătate, bucurii alături de copii, linişte sufletească şi tradiţionalul la mulţi ani! În familia Cârja astăzi e sărbătoare. Una de aur…

Comentarii

01/02/13 15:02
cristina

Felicitari !
si sa aveti un trai bun impreuna cu multe bucurii si santate .

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5