La mulţi ani, mamă Silvia!

„Livadă a liniştii”, printre atâtea ştiri extravagante. Nenumărate pancarte se propun haotic în toate cele patru puncte cardinale, iar ea stă aplecată deasupra pământului, ducându-şi greutatea cu o seninătate năucitoare. De sărbători, câte baluri aiurea cochetează cu timpul, dar dumneaei, cuminte, pe prispă citeşte uitată în Ceaslov şi Psaltire. Uitată doar de amalgamul de ştiri, căci în mâna Domnului şi-n inima noastră trăieşte într-o dimensiune mai vie, aparte... Câtă nevoie avem de această înţelepţire!
„Mamă Silvie, avem un drum lung de făcut!”, „Ne-a ieşit o neputinţă în cale!”... Mama ajună, se roagă cât e ziua de mare, prin casă, printre galiţe, prin raiul grădinii de ardei şi de ceapă... din care nepoatele vor prepara specialităţi din cartea de bucate inventată... Exerciţiul creativităţii l-au deprins în serile de iarnă, când dormeau în laiţă şi mama, enciclopedie etnologică, le recita verşuri care nu se mai gătau decât atunci când proiectau în vis toate şezătorile fabuloase...
Bunica din partea tatălui meu, Silvia Mureşan, din Floreşti, împlineşte, cu ajutorul Domnului, în 5 octombrie, 87 de ani! Ne-am gândit la flori de cuvinte, un alt „La mulţi ani!”, un alt fel de ... dar.
A crescut cu vrednicie doi copii aparte – Păuniţa, mătuşa mea preferată, făptură poetică, „Eminesciana”, născută chiar în 15 ianuarie, şi tatăl meu, părintele Ioan, născut în preajma Bunei Vestiri, mutat întru cele veşnice de Adormirea Maicii Domnului, 2005. Mama Silvie şi-a dus împlinirea şi crucea cu demnitate, fără să uite de Dumnezeu în bucurie, în necaz, fără să cârtească. Înţelege atât de bine că pojghiţa dintre lumi e abia simţită şi fiul ei e mereu acasă, căci n-a plecat din odaia inimii nicicând. S-a împăcat cu voia Lui în toate. Pentru copii, ce zicea „mămuca” era sfânt şi din cuvânt nu i-au ieşit niciodată.
Văduvă de 30 de ani, şi-a ţinut gospodăria în spate, menţinându-se în topul celor mai bine organizaţi ţărani. Îi e drag pământul şi munca şi plăntuţele rodesc şi au spor pentru că toate lucrările se-mpletesc cu gândul bun. Cu vecinii – finu Iosub, cumătra Măriuţă, doamna Mărioară e în pace! Ginerele Grigore, şef de gară, priceput la toate, şi nora Sabina, o expresivă şi delicată educatoare, dar şi o gospodină aleasă, îi poartă de grijă, întinzându-i, din când în când, o mână de ajutor caldă. Mama Silvie, cu toată slăbirea dată de cei 87 de ani, s-a deprins să fie descurcăreaţă. Invocă la fiecare pas mila Domnului şi toate se schimbă la faţă. Mătuşa Păuniţă şi-a făcut ca autodidact o dublă specializare, pe lângă o minunată educatoare, e „doctorul familiei” şi se-ngrijeşte, cu atâta sensibilitate, de starea mamei de sănătate.
Mama Silvie s-a-ngrijit de noi, rând pe rând, de nepoţii săi iubiţi/ iubitori – Dora, Sabin, Ionela, Aura şi Horaţiu, purtându-ne de grijă prin toate examenele date. Şi căsniciile ni le-a binecuvântat cu o vorbă înţeleaptă, apropiindu-şi nepoţii, prin alianţă, pe Gabriel, Olimpiu, Dan şi Adriana, care e născută tot pe 5 octombrie, ca mama! Semne frumoase, care pecetluiesc metaforic legăturile casei. Flori de toamnă se tot arată pentru sărbătoritele noastre! Acum, străbunica îşi răsfaţă strănepoţii, pe Alex, Georgia, Marc şi Luca; când îi vede, luminându-se toată la faţă, având resursele unor jocuri actualizate, ţinându-le fotografiile lângă toate icoanele din chilie/ bucătărie. Cei mărişori, Alex şi Georgia, au intrat anul acesta în clasa pregătitoare, la şcoală. Nu vă spun cât era de marcată – „luminează-le, Doamne, mintiuca...” şi... toate celelalte. Pe lângă cei mici, drăgălaşii de Marc şi de Luca, îl mai aşteaptă pe Ioan şi, poate, pe Matei...
Cu toate dorurile în suflet, cu picioarele pansate, se duce agale, dar sigur, la fiecare Liturghie şi slujbă bisericească. Îşi caută neamurile din sat, merge la evenimentele celor dragi. Mai urcă sprinţară, aproape ca altădat’, drumul mănăstirii Nicula! Cântă pricesne şi pe potecile nesfârşite din grădină, ogradă...
Încă mai avem lângă noi şi văzut minele noastre de aur, mai bogate ca Roşia Montană! Mama Silvia, făptură din ce în ce mai voalată, vorbind mai mult de o altă realitate, mult mai densă, mai calmă, mai înţeleaptă!
Ani binecuvântaţi! Să ne trăieşti, scumpă mamă!

Ionela-Silvia Mureşan Nuşfelean, împreună cu toţi cei dragi!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5