LA MULŢI ANI, MAJESTATE!

Nici o altă persoană nu simbolizează mai bine tragedia românilor din ultima jumătate de secol decât Regele Mihai. El s-a născut să devină mare rege într-o ţară a cărei dezvoltare era comparabilă cu cea a Belgiei. Dar istoria a fost potrivnică lui şi poporului său. Întâi a trebuit să lupte contra naziştilor, iar apoi contra comuniştilor. El a fost un monarh constituţional într-o vreme în care Europa era dominată de dictatori. Familia regală provine din una dintre cele mai proeminente case domnitoare din istoria Europei, Dinastia Hohenzollern.

Majestatea Sa Regele Mihai s-a născut la 25 octombrie 1921, la Sinaia. Prima domnie a Regelui Mihai a început în 1927, după moartea bunicului său, Regele Ferdinand. Regele-copil a fost tutelat de o Regenţă condusă de unchiul său Principele Nicolae al României. Mihai a primit titlul de Mare Voievod de Alba Iulia. În urma abdicării tatălui său, Carol al II-lea, care venise pe tron în iunie 1930, la 6 septembrie 1940 a redevenit Regele Mihai.

În timpul războiului, Majestatea Sa Regele Mihai i-a îmbărbătat pe ostaşii români care luptau pentru reîntregirea ţării, prin recuperarea Basarabiei ocupate de sovietici. Nu a fost însă de acord cu depăşirea liniei Nistrului, însă conducerea statului era asigurată de mareşalul Antonescu, prerogativele regale fiind limitate. La 23 august 1944, Regele Mihai a decis trecerea României în tabăra aliaţilor săi tradiţionali, scurtând războiul cu 6 luni şi salvând vieţile a sute de mii de oameni.

Din 1944, Regele Mihai s-a opus hotărât instaurării autorităţilor comuniste, greva generală fiind apogeul acestor încercări. În cele din urmă a fost obligat să abdice la 30 decembrie 1947, sub ameninţarea uciderii, în caz de refuz, a 1000 de studenţi arestaţi de comunişti pentru participarea lor la marea demonstraţie pro monarhică. Actul abdicării semnat sub ameninţare, este ilegal şi lovit de nulitate, el nefiind niciodată sancţionat de Parlamentul României.

PDL a respins propunerea PNL ca fostul suveran să se adreseze plenului reunit al Parlamentului, motivând că Regele Mihai nu mai este în funcţie, iar preşedintele Traian Băsescu spunea că „abdicarea Regelui a fost un act de trădare a poporului romăn” şi l-a numit pe Rege „slugă la ruşi”. Ion Iliescu, ca preşedinte al României, i-a interzis Regelui intrarea în ţară, întorcându-l chiar de pe aeroportul Otopeni. Iar Miron Cozma îl va aresta pe Rege dacă ajunge preşedintele României.

Regele este un simbol al valorilor fundamentale, tradiţionale, ale poporului român, credinţă în Dumnezeu, hărnicie, dragoste de ţară. „Regele Mihai este singurul şef de stat din al doilea război mondial în viaţă. Lipsa de respect al conducătorilor de astăzi este o batjocorire a istoriei”, afirmă acad. prof. Constantin C. Giurescu.

La împlinirea vârstei de 90 de ani, alături de toţi oamenii de bună-credinţă ai ţării, îi aducem Majestăţii Sale Regele Mihai, omagiile noastre!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5