La braţ cu …Doiniţa! 1 iunie - Ziua copiilor lumii!

Florentin Archiudean

Parcul municipal Bistriţa fost, de 1 Iunie, plin de lume! Ansamblul folcloric Doiniţa al Cercului militar a prezentat un spectacol unic prin frumuseţe, şi candoare. Frumuseţea inimilor noastre sincere, ale spectatorilor, şi candoarea celor peste 100 de copiii care au cântat şi au dansat în faţa unor părinţi şi bunici entuziasmaţi.

Au evoluat în faţa unei asistenţe surprinzator de numeroase, Ansamblul folcloric Doiniţa cu trei grupe de dansatori - de vârsta grădiniţei 4-5 ani, cu vârstele intre 6 si 10 ani şi seniorii cu vârste intre 10 şi 15 ani, toţi îndrumaţi de Paul şi Aurel Muntean, mai apoi soliştii grupului vocal Doiniţa, coordonat de doamna Cornelia Ardelean Archiudean (au cântat Cosma Melisa, Delia Bachiş, Maria Tudoriţa Pop, Dorian Scridon, Cosmina Cosma, Crista Cris Zoltan şi Violeta Ioana Todoran).
O surpriză plăcută a fost prezenţa Ansamblului folcloric ''Plaiuri milăşene'' din comuna Milaş, cu peste 40 de dansatori, instruiţi de Aurel Muntean şi coordonaţi de însuşi primarul comunei Iosif Gabor!

Spectacolul a continuat cu lansarea cărţii pentru copiii ''Carnavalul florilor'' scrisă cu sensibilitate de doamna Maria Olteanu, pentru a se încheia cu evoluţia excepţională a teatrului de păpuşi '''Alexandru Misiuga'' al Centrului Cultural Municipal.
Partea a doua a spectacolului a fost concepută, organizată şi... sponsorizată cu bomboane şi alte dulciuri, de către tineretul liberal coordonat de doamna Doris Gabriela Moldovan!

Toată lumea s-a minunat de frumuseţea costumelor populare, a cântecelor şi a dansurilor dar mai ales de fericirea de pe chipurile copiilor-artişti! Badea George Coşbuc, de alături, veghea cu încântare cele ce se petreceau în jur şi parcă l-am auzit recitând abia şoptit în barbă: A fost atâta chiu şi cânt Cum nu s-a pomenit cuvânt! Si soarele mirat sta-n loc Ca l-a ajuns si-acest noroc, Sa vadă el atâta joc P-acest pământ! Din foişorul de unde am prezentat manifestarea, mă uitam la copiii care au asistat la tot ceea ce li s-a prezentat! Momentul de de întâlnire cu cartea doamnei Maria Oltean, pregătit de doamna profesoară Aurelia Hâruţă, în care s-au recitat poezii vreo 7 -8 minute a fost urmărit cu atenţie maximă de către toţi prinţişorii prezenţi! Ce să mai spun de evoluţia teatrului de păpuşi Alexandru Misiuga! O surpriză pentru copiii şi pentru oameni mari: Nimeni nu s-a mişcat din loc! Încântarea a cucerit inimile tuturor!

Şi atunci m-am convins încă odată că doar dacă semeni vânt culegi Furtună! Dacă semeni, cu grijă, cu dragoste şi cu sinceritate frumuseţe, veselie şi bucurie, culegi neapărat zâmbete fericite de copiii, gânduri implinite de părinţi şi o încântare fără de margini în ochii înlăcrimaţi ai bunicilor... Şi mai am a spune ceva: cele trei ore absolut incântătoare de spectacol nu au costat…nici un leu! Nici onorarii de mii de euro pentru melodii cântate –eventual!- play-back (s-a cântat ca de obicei la Doiniţa, live, adică …pe bune cum se zice) nici sumele fabuloare care se spune că se dau la festivalurile ocazionate de sărbătorirea zilelor diverselor localităţi! Dar…ce mă bag eu in seamă tocmai aici şi acum!? Fiecare doarme după cum îşi aşterne iar pe punga sa fiecare poate comanda jocul care-i place! Mai ales în România noastră de azi! Vorbesc şi eu aşa, că dacă tăceam ( poate!)….filosof rămâneam! Doamne ajută fiecăruia după inima lui! Să ne bucurăm aşadar!

Florentin Archiudean

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5