La Bistriţa, Eminescu este cu noi! Și noi – cu el!

În 15 ianuarie, la bustul poetului Mihai Eminescu din oraș, au venit prietenii lui, mai mici și mai mari, să-i celebreze ziua de naștere, Ziua Culturii Române. Prieteni din ciclul primar, de la Colegiile Naționale „Andrei Mureșanu” și „Liviu Rebreanu”, impulsionați de învățătoarele lor Aurora Rad și Simona Costaru, membri ai cercului literar de la Palatul Copiilor Bistrița și apropiați de-ai lor, profesoara Ionela Nușfelean. Prieteni mai mari, scriitorii: Mircea Gelu Buta, inițiatorul proiectului „Prietenii lui Eminescu”, alături de entuziastul său nepot, Matei, Olimpiu Nușfelean, directorul revistei „Mișcarea literară”, Ioan Pintea, managerul Bibliotecii Județene „George Coșbuc” BN, Menuț Maximinian, directorul ziarului „Răsunetul” și președintele Societății Scriitorilor BN, dar și domnul Sorin Cordovan, director BCR, părinți, trecători lirici.
De la copiii micuți, care doresc să afle mai multe poezii și proze scrise de Eminescu, până la oameni care încă mai redescoperă aspecte aparte ale operei lui, fiecare a adus câte un cadou, fie un vers preferat, o strofă impresionantă, o informație esențială, un sentiment pe care poetul i l-a transmis prin creația lui, flori, lumini. Au depus coronițe, candele și reprezentanți ai Clubului Monarhiștilor Bistrițeni, dar și alți iubitori de poezie, printre care și doamna Elena Mureșan, ce ne-a mărturisit că a publicat cândva în ziar o poezie proprie cu titlul „Eminescu nu a murit”.
Toată lumea a vorbit despre Poet, a recitat sau chiar a cântat strofe din poezia lui. Frigul nu a oprit vorbele oamenilor să se avânte spre cer. Impresiile colegelor mele sunt limpezi: „Anul acesta am fost mai multe persoane ca anul trecut, ceea ce mi-a arătat cât de multe persoane îl iubesc pe Eminescu. Am fost entuziasmată, chiar îl simt pe poet ca fiindu-ne un foarte bun prieten.” – Diana Radu, clasa a V-a; „Să auzi copii și adulți recitând versuri din Mihai Eminescu a fost admirabil și foarte plăcut, parcă ți-a încălzit sufletul.” – Amalia Levey, clasa a VI-a. La final, fiecare a primit bomboane de ciocolată de sufletul Poetului omagiat.
Câțiva eminesceni l-au vizitat și pe fratele poetului, Matei Eminescu, înmormântat într-un cimitir din Bistrița. Gheața năzdrăvană și zăpada mișcătoare au vrut să îi împiedice, dar, cu grijă, au ajuns și la mormântul fratelui lui Mihai Eminescu cu o coroniță și o candelă. Părintele Ioan Pintea a invocat o rugăciune pentru odihna sufletelor celor adormiți din familia Poetului.
O să închei cu versurile inspirate ale colegei mele Amalia Levey „... La mulți ani, dragă poet!/ Să te odihnești în pace!/ Că ne-ai iubit mult nu-i un secret/ Și ai scris cum nouă ne place”.

Ana Ciobanu, clasa a VII-a
Jurnalism, Palatul Copiilor Bistrița

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5