La 50 de ani de existenţă, Ansamblul ''Baltagul'' din Monor a colindat ţara, alături de Cornelia Ardelean Archiudean, în direct, la TVR 3
În anul 2012, s-au împlinit 50 de ani de activitate artistică a Ansamblului folcloric ''Baltagul'' din Monor! Nimeni nu știe cu precizie ziua anului 1962 în care profesorul Ilie Băbălău împreună cu Napoleon Părie ctitorii Ansamblului, au organizat prima repetiție! Ansamblul ''Baltagul'' a devenit în cei 50 de ani de existență o emblemă a folclorului românesc, o cetate care are între ziduri oameni falnici și vajnici iar în lăzile de zestre din cetate se păstrează nestematele Neamului Românesc. Cei care au alcătuit prima linie a ansamblului ,,Baltagul” au fost: fraţii Ion, Vasile şi Dumitru Bortăş, Dumitru Tanco (Onigaşu), Simion Cismaş, Toderică Drăgan (a Trifului), fraţii Ion şi Gheorghe Moţoc, Ion Moţoc (a Tomuţii), Simion Drăgan (Huza), Grigore Drăgan (Tancău), Mihai Drăgan ( Iftenie), Nicolae şi Dumitru Tanco (a Duchii), Nicolae Neagoş (diacu), Florean Matei, Dumitru Drăgan (a Danului), Pavel Cincea, Iacob Furdui, Dumitru şi Aurel Boarescu, dar mai ales Simion Moţoc, bătrânul octogenar, care a adus pe scenă nemuritoarea baladă a Nedii, apoi tânăra și talentata Anuca Drăgan a lui Tancău, devenită peste timp artista măiastră cu vocea profundă, plină de fior și cu un repertoriu original și bogat!
Au urmat peste ani mai tinerii, pe atunci Ilie si Florentin Precub cu soţiile, Dumitru şi Ion Dobran cu soţiile, Gheorghe Malovi cu soţia, Dumitru Malovi ( a Buţului) cu soţia, Simion Drăgan cu soţia, fraţii Ion şi Simion Todoran din Gledin, cu soţiile şi cu fiii, Ioan Mera cu soţia, Dorel Dohotar cu soţia, Ion şi Goriţă Maier cu soţiile, George Moldovan cu soţia, George Păcurar cu soţia, Dumitru şi Petru Băbălău, Ion Neagos (patronul de azi de la Carmolact ) cu soţia şi Ioan Cira (primarul de ieri și de azi!) cu soţia . Mai încoace Ilie Roiban cu familia, Vasile Haja cu familia, Petru Creţa cu familia, Simion Pop cu familia, Dumitru Băbălău cu familia, George Moţoc cu familia, Ionuţ Echim cu soţia, Alin Echim, Roiban Nucu cu soţia. Familii întregi de artiști au întreținut o flacără nestinsă pe care au predat-o mereu urmașilor din tată-n fiu! Gelu Furdui, Dumitru Mureşan, Ilie Oltean, Viorica Bâz, Anuchiţa Drăgan sau Emilian Furdui sunt doar câțiva dintre cei chemați și aleși! Să ne aducem aminte şi de artiştii instrumentişti locali : Dionisie Rad (Muşurunii), fratele său Alexandru Rad (Tuti), Vasile Rad (Rusu), Danilă Rad (Puiu), Alexa Rad, care au însotit ansamblul în toate deplasările şi au încântat o lume cu măiestria lor interpretativă. Acestora li se adaugă Corneliu Octavian Botoș, nașul ansamblului, omul care apus în scenă numeroase dansuri în montări de excepție rămase peste timp!?
''Baltagul'' a prezentat sâmbătă un program extraordinar la TVR 3. În direct din curtea Televiziunii Române Cluj, timp de aproape două ore, monorenii au colindat, au cântat, au jucat, în emisiunea moderată de Sergiu Vitalian Vaida. Primarul Ioan Cira a vorbit, alături de doamna cântecului bistriţean, Cornelia Ardelean Archiudean, cetăţean de onoare a comunei Monor, şi de col. rez. Florentin Archiudean, despre frumuseţea tradiţiilor din această zonă. O ediţie de sărbători cu monorenii.
Citiţi şi:
- Ansamblul folcloric ''Baltagul'' din Monor aniversează 50 de ani de activitate!
- Ansamblul folcloric ''Baltagul'' din Monor la editia a 44-a a Festivalului ''Trandafir de la Moldova''!
- Ansamblul folcloric''Baltagul'' din Monor la Editia a 45-a a Festivalului folcloric Datini si obiceiuri de iarnă de la Iaşi
- Fenomenul ''Doiniţa''- episodul 11!
- Prin lume cu ''Doiniţa'' anului 2013!
Adaugă comentariu nou