LA 5 KM DE ŞCOALĂ, LIBER LA „ETNOBOTANICE”!

Liberalii din Consiliul Local, susţinuţi şi de democrat-liberali au dat peste cap proiectul de Hotărâre privind măsuri de interzicere a comercializării „etnobotanicelor”, (mai explicit, anumite plante şi substanţe care pun în pericol viaţa şi sănătatea) – proiect iniţiat de grupul consilierilor PSD.

La vot, după multe păreri spuse despre „etnobotanice”, cât sunt, cât pot fi de dăunătoare şi periculoase, sau consideraţii pe motivul arhicunoscut al „fructului oprit”, care tocmai de aceea ispiteşte – adus drept argument de consilierii liberali, a obţinut câştigul de cauză (Of… ce „cauză”!) propunerea de reformulare a proiectului de hotărâre a consilierului Molnar Dănuţ: pe o rază de 5 km de unităţile de învăţământ, se interzice comercializarea plantelor, preparatelor denumite generic „etnobotanice”. Propunerea votată majoritar de aleşii municipali, încât proiectul de Hotărâre a întrunit 20 de voturi „pentru” şi o singură „abţinere”…

În cursul dezbaterii, susţinătorii libertăţii de consum – mai ales consilierii liberali – au invocat până şi principiul lor doctrinar: ceea ce nu este interzis… este permis! Indiferent despre ce ar fi vorba. Retorica aceasta cu efecte perverse – pe care unii dintre decidenţi şi-o arogă cu nonşalanţă, o poţi constata şi în alt context de interese. „Scopul scuză mijloacele”. Nu?

Făcuţi „populişti” de colegi, iniţiatorii proiectului de Hotărâre privind interzicerea comercializării acestor plante şi substanţe zise „etnobotanice”, n-au găsit altă cale decât, în final, chiar şi ei să voteze „concesia” făcută de Molnar Dănuţ, de la 200 metri la 5000 de metri distanţă faţă de şcoală…

Pe raza municipiului Bistriţa, la acest moment – se spune – nu există niciun magazin de comercializare de „etnobotanice”, dar George Avram – şeful Comisiei de avizare şi autorizare a certificatelor de funcţionare a unităţilor comerciale din municipiu – spune că pe raza judeţului avem 22 de persoane cercetate pentru consum de substanţe interzise de lege şi că sunt persoane interesate de comercializarea „etnobotanicelor”. În schimbul de replici, primarul Ovidiu Creţu nu l-a cruţat pe colegul consilier Molnar Dănuţ de remarca că în exercitarea profesiei de avocat acesta i-ar „apăra” pe cei care consumă droguri… „Asta e meseria dumneavoastră” i-a amintit Ovidiu Creţu, liberalului pledant pentru libertăţi, acolo unde legea nu interzice.

Caracterul preventiv al iniţiativei de interzicere a comerţului cu „etnobotanice” a fost susţinut explicit şi de Illyes Istvan (UDMR), C-tin Rus, Camelia Tabără, care au apelat la argumente, în calitate de profesionişti, medic sau cadre didactice. Illyes Istvan a invocat principiile autonomiei locale, adică administraţia locală este în drept să ia o decizie pe care o consideră necesară, în interesul comunităţii pe care o reprezintă.

Replicând, astfel, lui Molnar Dănuţ, care vede numai reglementări emise de autorităţile centrale.

Mai e de menţionat că municipiul Bistriţa nu este nici primul şi nici ultimul care îşi pune problema interzicerii comercializării de plante - substanţe dăunătoare sănătăţii. Măsuri de interzicere au luat şi alte oraşe din ţară. La Bistriţa - vrem nu vrem să recunoaştem – Hotărârea adoptată este viciată însă de compromis…

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5