La 26 ianuarie 1918 se năştea...

prof. Augustin Rus

   Atunci s-a născut la Scornicești, în jud. Olt, Nicolae  Ceaușescu, cetățean al României, care printr-un concurs de împrejurări favorabil a devenit conducătorul P.C și al României pentru o perioadă  destul de lungă de timp. Înlăturarea sa brutală în decembrie 1989 din aceste funcții, a avut urmări politice, economice, sociale, demografice, culturale, de mentalitate individuală și colectivă etc., care  au marcat societatea românească, și o vor marca încă mulți ani de acum încolo.

   Nu am calitatea și nici viziunea de a face o radiografie  societății românești de după 1989, vreau doar să descriu câteva aspecte surprinse de ziariști, caricaturiști și umoriști, în atenția cărora a putut intra, fără teamă de urmări, Nicolae Ceaușescu.

   Mi-au reținut atenția, două caricaturi și comentariile aferente lor. În una dintre ele, apărea un imobil, care avea o încăpere pe frontispiciul căreia se afla, cu litere mari, inscripția unei firme  -„ALTILERI  DE  RENOVAT  CIUBOTILI”- iar înăuntru, era Nicolae Ceaușescu, îmbrăcat cu un halat peticit grosolan, transpirat pe față și pe frunte, cu un calapod  pe masa de lucru pe care trăsese un pantof, căruia îi aplica o pingea folosindu-se de un ciocan mare de pantofar. Din gura lui, se prelungea o zicală, care de fapt era o epigramă semnată de Al. Clenciu  „Repar atent, pe îndelete,/Pantofi din pânză și din piele/, Și-aplic la cizme și la ghete/ Din   …   Talpa Iadului    …   pingele”   …  Altă caricatură, îl arăta pe Nicolae Ceaușescu asistând la pregătirea, de către o grupă de draci , a unui cazan cu smoală în care el urma să fie scufundat, unii aduceau cărbuni, alții smoală. El, foarte liniștit, își spunea,așa, ca pentru sine, că nu e nici o primejdie pentru el ca să ajungă în cazan, deoarece atunci când dracii aveau smoală, nu aveau cărbuni, când aveau cărbuni, nu aveau smoală, iar când  le aveau pe amândouă, mai marele lor o să-i convoace la o ...„ședință  de  partid”.

    

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5