Karina şi Lorand Varga Bora, doi copii cu origini în Măgura Ilvei, născuţi în Spania, la TVR Internaţional

Sâmbătă, 23 noiembrie, la "Generaţia Următoare", Angela Avram vă invită să faceţi cunoştinţă cu patru copii români care trăiesc în Spania. Doi dintre aceştia au rădăcini în judeţul nostru.

Karina Varga Bora are 14 ani. Locuieşte în Valdemoro şi de două ori pe săptămână ia trenul şi merge la Getafe, pentru a urma cursurile de pian, în anul patru, la Conservatorul de acolo. Părinţii o sprijină în eforturile ei. Tatăl, Attila, este din Cluj Napoca, iar mama, Gabriela, din Măgura Ilvei. Fratele ei mai mic, Lorand, îi urmează exemplul şi studiază vioara la acelaşi Conservator. Karina şi Lorand încearcă să îşi afle rădăcini de identitate la cursurile de civilizaţie românească, în ansamblul de dans folcloric românesc, în cântatul la chitară pe care l-au învăţat la Grupul DoReMi.

***

Proiectul TVR Internaţional "Generaţia Următoare" continuă cu noi poveşti de viaţă ale copiilor români din Spania şi Franţa

În fiecare sâmbătă şi duminică, de la ora 15.00, la "Generaţia Următoare", TVR Internaţional vă aduce poveştile unor începuturi de destin ale unor copii români care trăiesc şi se formează departe de România. Pentru români, mâine va exista prin copiii de astăzi, indiferent că ei se află între frontierele ţării ori în afara acestora, deoarece identitatea spirituală nu are graniţe. Destinele multor copii români se formează departe de România Copiii României din diaspora se integrează în ţările de adopţie, dar prin intermediul părinţilor ţin legătura cu ţara lor de origine: participă la sărbători româneşti, poartă clop şi ie, însă vorbesc româneşte din ce în ce mai greoi. Noi sperăm că România va rămâne, pentru ei, acasă.

Misiunea TVR Internaţional este de a-i reapropria pe părinţii români din diaspora şi de a-i apropia pe copiii români din diaspora de identitatea românească. Scopul programului de televiziune "Generaţia Următoare" este de a povesti începuturi de destin ale unor copii români care trăiesc şi se formează (vor deveni! - adolescenţi, tineri, maturi) departe de România. Este vorba despre informaţie învelită într-o felie de viaţă. Pentru că este suficient să-i dai unei minţi deştepte o informaţie folositoare şi apoi să o laşi să rodească de una singură!

"Generaţia Următoare" este un proiect al postului TVR Internaţional realizat cu sprijinul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni.


 

sursa: TVR

Comentarii

27/11/19 10:08
cititor

Daaa... Frumos, numai ca toti romanii din aceasta " diaspora " ...muncind ( cinstit nu zice nimeni altfel ) in strainatate, contributia lor sociala pentru pensii, salarii, alocatii ptr copii... somaj, etc... este in acele tzari, DECI PENTRU ROMANIA ZERO ... dar isi aduca toti copiii in Romania, sa faca scoli, calificari si meserii pe banii nostri publici la care EI NU CIONTRIBUIE CU ABSOLUT NIMIC ... ca statul asta prost INGHITE ORICE !
ROMANI... ROMANI... CU DREPTURI DEPLINE, nu zice nimeni BA, DAR AR TREBUI SA FIE SI CU OBLIGATIILE FATA DE ACEASTA TZARA ... TOT DEPLINE !
Toti ( sau in marea lor majoritate ) si-au abandonat " pl.o.zii si fi.os.toro.gii " sa ma scuzati de expresie, aici " acasa " ... si-au pus palama-n ruc ... si i-au lasat sa-i tinem noi, pe banii nostri publici, sa-i purtam in scoli, sa le dam pensii si alocatii ptr copii ... s.a.m.d.
Preaiubita si stimata " diaspora "... INTELEGETI CA toti pensionarii " deja morti "... au luat pensie din contributia celor care au muncit dupa ce ei au iesit la pensie , iar astia de astazi, iau pensie dupa contributia celor care astazi muncesc IN ACEASTA TZARA NU IN ACEASTA ... M ... ( UE ) UNDE DR.ACU V-ATI ACIUAT CU TOTII , UNDE O DUCETI BINE MULTZAM, FACETI BANI... SI DACA-I TRIMITETI IN TZARA ( ADICA IN ROMANIA ) NU-I DONATI STATULUI ROMAN CI FAMILIILOR PE CARE LE-ATI " ABANDONAT AICI " SI CARE NU CONTRIBUIE CU ABSOLUT nimic LA FONDUL DE PENSII , DE ASISTENTZA SOCIALA SI DE ALOCATII PTR COPII . deci contributie ioc ... DA PRETENTII cat incape !
SA VA FIE RUSINE MA ... CE prin banii vostri trimisi in tzara ne-ati devalorizat leul romanesc la cel mai ridicat apogeu istoric posibil .
Cu euroii vostri ne-ati " spart " toate preturile din comertz, ne-ati stricat toti doctorii , ne-ati stricat toate costurile serviciilor sociale , la camine de batrani, la crese si gradinite... ptr ca voua nu va pasa de PRETURI ... si dati oricat ... SI CEEA CE pentru noi cei ramasi aici acasa este exagerat de mult ... PTR VOI CEI DIN diaspora ... ESTE UN mizilic .
Ba mai aveti si neobrazarea sa votati si sa hotarati voi... cine sa ne conduca si sa ne faca noua viata mai buna aici in tzara , voi care sunteti rupti de realitatile din tzara si care vreti sa fie ca-n UE... dar fara sa pompati absolut nici un ban in folosul statului roman .
No asta facet ONORABILA NOASTRA DIASPORA !

27/11/19 13:00
guru

Trist este că cei din țară nu văd realitatea, ei dau înainte cu mutu dezbinatorul.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5