Jurnalul de Lechinţa

Problemele cetăţenilor în atenţia consilierilor locali

         În şedinţa din luna trecută a Consiliului Local Lechinţa au fost dezbătute o serie de probleme ce privesc cetăţenii. În primul rând, consilierii prezenţi au votat în unanimitate Hotărârea privind aprobarea execuţiei bugetare la sfârşitul anului trecut. De asemenea, s-a adoptat Hotărârea cu privire la preluarea obiectivului de investiţii „Grădiniţă cu program prelungit Lechinţa” şi terenul aferent acesteia de la Liceul Tehnologic Lechinţa la Comuna Lechinţa în stadiul fizic existent. Să amintim faptul că şi în prezent actualul local al grădiniţei este necorespunzător din toate punctele de vedere, acesta prezentând un real pericol pentru siguranţa preşcolarilor. Ca atare, primarul Romeo Florian încearcă de mai mulţi ani să rezolve această situaţie, existând premisele ca în viitor, odată cu preluarea obiectivului, să fie demarate lucrările propriu-zise. De fiecare dată cetăţenii se adresează în scris sau prin audienţe Legislativului şi Executivului local cu problemele ce îi frământă. S-au adresat astfel următorii cetăţeni ai comunei: Remus Pop, Cornelia Igna, Marius Florin Horvat, Lidia Kiş, Cornel Flaviu Farcaş, Elena Otviş, Gabriel Pop, Emil Rus, Laura Rus, toţi aceştia solicitând sprijinul în rezolvarea unor situaţii deosebite. După discutarea în parte a fiecărei cereri, consilierii au dat soluţia corespunzătoare.

         În şedinţa Consiliului Local ce a avut loc în 27 martie, consilierii au avut la ordinea de zi 7 proiecte, au discutat cererile adresate în scris şi s-au referit la problemele de strictă actualitate.

 

Agenda de lucru a primarului

         Peste 65% din timpul de lucru al primarului Romeo Florian este dedicat întâlnirii cu cetăţenii, cu problemele lor. Audienţele nu au un program stabilit, cetăţenii de câte ori au o problemă de rezolvat se pot adresa edilului şef fără o programare prealabilă. Zilnic, Romeo Florian este prezent pe şantierele de investiţii, respectiv la Căminul Cultural din Sângeorzu Nou, la localul noii primării, în unităţile de învăţământ, pe şantierul de la Ţigău şi Sâniacob, unde se lucrează la introducerea apei potabile. De asemenea, numai în ultima perioadă, primarul a participat la Caravana de informare agricolă prin judeţ, participarea acestuia fiind necesară în calitate de preşedinte al Asociaţiei comunelor din judeţ. La dezbaterea privind Codul Silvic, cu participarea ministrului Mediului, a fost prezent şi primarul din Lechinţa, ţinând seama de implicarea comunei în acest sector. Participarea la conferinţele de presă organizate la nivel judeţean de PSD, în calitate de secretar executiv al organizaţiei judeţene, la diferite acţiuni de la Camera de Comerţ, deplasările la Bistriţa ori în alte zone ale ţării pentru rezolvarea unor proiecte mari de investiţii ocupă agenda lui Romeo Florian.

 

Proiecte de succes

         Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, director Sorin Roşu Mareş, prin Reţeaua Multiplicatorilor de Informaţii despre PNDR – EuroAgricultură, au organizat miercuri o acţiune vizând vizitarea în comuna Lechinţa a trei firme de succes, firme care deja şi-au câştigat un loc bine definit în topul firmelor de succes. Prima unitate vizitată a fost Lech-Lacto, proiectul fiind modernizare prin achiziţia de echipamente automate pentru etichetare, datare şi mijloace de transport specializat lapte şi produse lactate. Valoarea totală a proiectului a fost de 1.725.500 lei. Reprezentantul beneficiarului, d-na Maria Raşca, ne-a spus că societatea deţine o fabrică de prelucrare produse lactate, care prelucrează circa 20.000 litri lapte pe zi, circa 40% fiind destinat pentru a obţine brânză telemea, 30% pentru caşcaval, 25% pentru brânza de burduf, iar restul pentru smântână şi brânza de vaci. Datorită performanţelor productive nu este exclus ca firma din Lechinţa să intre în topul firmelor de succes pe ţară.

         A fost vizitată şi ferma de îngrăşare bovine, unde reprezentantul acesteia, Ioan Nicolae Pugna, ne-a spus că valoarea totală a proiectului este de 1.725.500 lei. Societatea deţine o fermă de îngrăşare bovine, cu o capacitate de aproximativ 1000 capete, pentru care a achiziţionat: tractor cu încărcător frontal, remorcă, remorcă împrăştiat gunoi de grajd, remorcă tehnologică pentru distribuirea hranei la animale, vidanjă, semiremorcă specializată pentru transport animale.

În satul Chiraleş a fost vizitată ferma vegetală – livada de cătină cu anexe şi utilităţi, valoarea totală a proiectului este de 3.275.089 lei, reprezentantul beneficiarului, Constantin Şulea, ne-a spus că s-a înfiinţat o fermă vegetală ecologică de cătină, s-a construit o clădire, care va fi utilizată numai pentru producţia agricolă şi pentru necesităţile adaptării la o agricultură ecologică.

 

Parcul şi piaţa – embleme ale Lechinţei

         Primarul Romeo Florian ne-a spus că încă două proiecte de mare impact se află în atenţie. Pentru modernizarea parcului va fi alocată suma de 380.000 lei. Zona centrală a Lechinţei va fi reabilitată din temelii, spaţiile centrale vor cuprinde bănci, un foişor, aspersoare, lampadare, probabil o fântână arteziană, spaţiul va fi plantat cu flori şi arbuşti ornamentali etc.

         În vecinătate, piaţa, va deveni un spaţiu model pentru practicarea unui comerţ la înalte standarde europene. Va fi reabilitată din temelii, vor fi achiziţionate mese funcţionale, spaţiul va fi pavat, va fi împrejmuit, investiţia totală se va ridica la 400.000 lei.

 

Străzi şi uliţe asfaltate

         În centrul Lechinţei, pe o lungime de mai bine de 300 m, vor fi dalate şi reparate şanţurile pe DJ 151. Discuţia s-a purtat între primarul Romeo Florian şi ing. Alexandru Orţan, şef Serviciu în cadrul Consiliului Judeţean. În perioada următoare, 4 km de drumuri locale vor primi îmbrăcămintea asfaltică. Pentru aceasta vor fi alocaţi peste 900.000 lei. În prezent se lucrează la documentaţie, urmând a fi parcurse toate etapele necesare demarării lucrărilor propriu-zise.

Comentarii

21/04/14 19:24
sorin

domnilor bagati apa aia odata in siniacob si faceti drumul, ca oameni aceia traiesc acolo ca in epoca primitiva ca acuma bani europeni i-ati primit

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5