Jandarmii bistriţeni le recomandă să fie atenţi la itinerariile montane alese

            Jandarmii montani din Rodna şi Piatra Fântânele patrulează preventiv pe traseele frecventate de turişti şi localnici. În prezent, în zona Valea Măriilor-Arinul-Pasul Rotunda şi Alpina Blazna nu sunt probleme, stratul de zăpadă fiind de aproximativ 30 cm. Jandarmii montani Rodna informează pe cei interesaţi că drumurile forestiere sunt greu accesibile, nu sunt blocate, dar se circulă în condiţii de iarnă, anunţă Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Bistriţa-Năsăud.

            În zona Pasul Tihuţa, jandarmii montani de la Piatra Fântânele informează că stratul de zăpadă are aproximativ 20-25 cm, iar probleme deosebite nu s-au înregistrat în ultimele 24 de ore.

            În scopul evitării unor accidente nedorite şi pentru a fi în siguranţă, Jandarmeria Montană le recomadă turiştilor ca înainte de a pleca în excursie, să se informeze temeinic în legătură cu itinerariul propus (dacă este accesibil, marcat sau dacă prezintă porţiuni periculoase), despre prognoza meteo, condiţiile climatice locale, starea de funcţionare a mijloacelor de transport pe cablu – acolo unde acestea există.

„Plecaţi pe munte doar cu echipament adecvat anotimpului. Nu trebuie să vă lipsească lanterna, cuţitul,  sacul de dormit, trusa de prim ajutor, busola/GPS, mijloace de aprins focul, telefonul mobil. Nu riscaţi să plecaţi singuri la drum şi alegeţi traseele în funcţie de pregătirea fizică, tehnică şi psihică a celui mai slab din grup. Nu deterioraţi amenajările turistice, marcajele sau indicatoarele. Folosiţi numai traseele marcate. Urmăriţi marcajele de pe traseu. Nu vă abateţi de la traseu şi evitaţi scurtăturile. În cazul apariţiei dificultăţilor pe traseu sau al înrăutăţirii vremii, retrageţi-vă la cea mai apropiată cabană. Pe vreme rea (ceaţă, ger, viscol), deplasaţi-vă în grup compact şi, din nici un motiv, nu rămâneţi în urma grupului”, îi sfătuiesc jandarmii pe turişti.

De asemenea, este indicat să nu consumaţi băuturi alcoolice deoarece acestea diminuează capacitatea de efort. În cazul apariţiei unei situaţii de dificultate sau de risc la adresa integrităţii, sănătăţii sau a vieţii puteţi solicita ajutorul Jandarmeriei Montane prin  intermediul numărului unic pentru apeluri de urgenţă 112, specificând, pe cât posibil,  datele de identificare ale persoanei care anunţă, ce s-a întâmplat, câte persoane au nevoie de ajutor, unde sunt persoanele aflate în dificultate şi când s-a produs accidentul.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5