Jandarmii bistriţeni, la ceas de bilanţ! Peste 7300 de misiuni executate anul trecut

Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Bistriţa-Năsăud şi-a evaluat activitatea de anul trecut, alături de conducerea inspectoratului participând prefectul Ovidiu Frenţ şi subprefectul Ciprian Ceclan, dar şi reprezentanţii instituţiilor de la nivel judeţean cu care există relaţii de cooperare şi colaborare. Din partea eşalonului superior a fost prezent col. Radu Gabriel Todoran - împuternicit şef Direcţia Resurse Umane din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române.

    „Structurile de ordine şi siguranţă publică din cadrul I.J.J. Bistriţa-Năsăud au acţionat în anul  2017 pentru îndeplinirea atribuţiilor ce le revin cu privire la asigurarea, menţinerea şi restabilirea ordinii publice, apărarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţeanului, a proprietăţi publice şi private, protecţia instituţiilor fundamentale ale statului, prevenirea şi combaterea faptelor antisociale. Totalul misiunilor executate în anul 2017, s-a ridicat la cifra de 7.313”, a declarat col. Florin Furnea - inspectorul şef al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Bistriţa-Năsăud.

Asigurarea ordinii şi siguranţei publice s-a realizat pe întreg teritoriul judeţului Bistriţa-Năsăud, prin misiuni specifice executate de structurile sale mobile şi  specializate, cu ocazia adunărilor publice sau a altor asemenea activităţi care se desfăşoară în spaţiul public şi care implică aglomerări de persoane. Pe palierul manifestărilor sportive, provocarea majoră a constituit-o asigurarea ordinii publice la Campionatul Mondial de Culturism şi Fitness, Juniori şi Masters.

        „În domeniul asigurării ordinii publice la manifestările de protest se pot aminti cele din luna februarie 2017. Acţiunea a avut ca vârf un număr de peste 6000 participanți, acest fapt fiind de o noutate absolută pentru județul nostru. Asigurarea unei reacţii imediate şi oportune în situaţii deosebite a constituit o prioritate a comenzii unităţii pe linia misiunilor executate de structurile de ordine publică”, a explicat inspectorul şef al Jandarmeirie bistriţene.  

Pe parcursul anului trecut, au fost executate 396 misiuni care au constat în aplanarea unor conflicte, intervenţii de salvare/evacuare în zonele muntoase şi intervenţii la alte solicitări, faţă de 328 în anul 2016. Un alt segment de activitate la fel de important l-a constituit şi ansamblul de misiuni pe linia menţinerii ordinii publice, prin patrulele de jandarmi (Postul de Jandarmi Montan Rodna, Postul de Jandarmi Montan Piatra Fântânele, Postul de Jandarmi Staţiune Balneoclimaterică Sângeorz-Băi), dar şi executarea activităţilor de menţinere a ordinii şi siguranţei publice în sistem integrat cu Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud. În acest sens, în anul 2017 s-au executat un număr de 2.336  misiuni, comparativ cu 2.572 în 2016. 

În domeniul cooperării interinstituţionale pentru angrenarea într-un mediu comun de operare pentru reducerea faptelor antisociale, au fost executate 1.512 acţiuni în comun cu alte structuri (faţă de 1.451 în 2016), din care 1111 cu Poliţia şi 511 cu alte instituţii cu atribuţii în prevenirea şi combaterea fenomenului infracţional şi contravenţional, în baza planurilor de cooperare şi protocoalelor de colaborare încheiate.

          Din analiza indicatorilor specifici în anul 2017, rezultă că la nivelul inspectoratului au fost constatate un număr de 325 infracţiuni (269 în mediul urban şi 56 în mediul rural) şi s-au aplicat 1759 sancţiuni contravenţionale, din care 1245 amenzi contravenţionale şi 514 avertismente scrise. Din numărul total de infracţiuni, 124 au fost constatate independent, iar 201 cu Poliţia.

În domeniul executării mandatelor de aducere, în anul 2017 au fost primite de la organele de urmărire penală, un număr de 427 mandate de aducere, în 41 de localităţi, faţă de 390 mandate de aducere executate în 2016 ceea ce reprezintă o creştere cu 9,49%. Pe timpul desfăşurării activităţilor de punere în executare a mandatelor de aducere nu s-au înregistrat cazuri de  ultragiere a jandarmilor şi nici plângeri împotriva personalului propriu cu privire la modul de executare a acestora. 

Pe linie de pază şi protecţie instituţională,  Jandarmeria are 16 obiective date în competenţă. Concomitent cu aceste misiuni, se asigură menţinerea ordinii interioare, necesare desfăşurării în condiţii de normalitate a activităţilor la instanţele judecătoreşti din competenţă, în 9 săli de judecată, dispuse în 3 localităţi. Paza şi protecţia transporturilor de valori se execută cu efective din cadrul Detaşamentului 2 Jandarmi Bistriţa şi Detaşamentului 1 Jandarmi Mobil, iar paza şi protecţia transporturilor speciale se execută cu efective din cadrul Detaşamentului 1 Jandarmi Mobil.

Anul trecut, jandarmii au executat misiuni pentru 506 transporturi de bunuri şi valori în beneficiul Trezoreriei Bistriţa şi I.J.J. Bistriţa-Năsăud (comparativ cu 359 în 2016), 492 transporturi corespondenţă clasificată  cu serviciul specializat al Direcţiei Judeţene de Informaţii Bistriţa-Năsăud (comparativ cu 506 în 2016 şi 31 transporturi de produse cu caracter special în beneficiul I.J.J. Bistriţa-Năsăud, S.C. ECOTIM VERDE S.R.L. BISTRIŢA şi S.C. FOX NATURALIS S.R.L. BISTRIŢA (comparatriv cu 32 în anul 2016). 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5