Jandarmeria Bistrița-Năsăud la ceas de bilanț! Aproape 8 mii de misiuni în anul 2022

         Joi, 26 ianuarie a.c. la sediul Inspectoratului de Jandarmi Județean Bistrița-Năsăud a avut loc Evaluarea activității instituției pe anul 2022.

         Materialul de bilanț a fost prezentat de către inspectorul șef al Inspectoratului de Jandarmi Județean Bistrița-Năsăud – colonel Furnea Florin Vasile în prezenţa cadrelor unității. Activitatea a fost prezidată în sistem videoconferință de domnul colonel ing. Trășcălie Lucian - șeful Direcției Logistice – desemnat adjunct al inspectorului general al Jandarmeriei Române.  

        Cu această ocazie fost prezentată întreaga activitate desfășurată în decursul anului 2022, rezultatele obținute și dificultățile întâmpinate cât și direcțiile de acțiune pentru noul an.

***

Ca instituție care își desfășoară activitatea în slujba cetățenilor, Jandarmeria Bistrița-Năsăud a fost prezentă în anul 2022 la 7.915 misiuni în domeniul ordinii publice. Structurile inspectoratului au fost implicate în executarea misiunilor specifice, concretizate în ansamblul măsurilor întreprinse și al activităților desfășurate pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale și consolidarea climatului de siguranță al cetățenilor.

Revenirea manifestărilor din spațiul public la valorile pre-pandemie a generat  și creșterea numărului de misiuni pentru protecția participanților, a infrastructurii și prevenirea tulburării ordinii și siguranței publice, astfel, în perioada de referință au fost executate 428 misiuni de asigurare a ordinii publice.

În vederea creșterii gradului de siguranță a cetățenilor, inspectoratul a participat la menținerea ordinii publice prin patrule de jandarmi în zona urbană a județului, pe traseele montane, în stațiunea Balneoclimaterică Sângeorz Băi și în sistem integrat cu Inspectoratul de Poliție Județean Bistrița-Năsăud, sens în care au executat un număr de 3.405 misiuni.

În baza planurilor de cooperare și a protocoalelor de colaborare încheiate, pentru reducerea infracționalității, în anul 2022, inspectoratul a executat 882 misiuni în cooperare /colaborare cu alte instituții.

Pentru reducerea infracţionalităţii stradale, au fost executate 882 acţiuni în comun cu alte structuri, din care 552 cu Poliţia și Poliţia T.F. şi 330 cu alte instituţii cu atribuţii în prevenirea şi combaterea fenomenului infracţional şi contravenţional, în baza planurilor de cooperare şi protocoalelor de colaborare încheiate.

În cursul anului 2022 au fost stopate activitățile infracționale în 331 cazuri și au fost constatate 2.944 de contravenții.

Acţiunile de restabilire a ordinii publice în zona de responsabilitate au vizat măsurile legale întreprinse de forţele de ordine pentru respectarea legalităţii, prevenirea şi descurajarea unor acţiuni care au vizat tulburări sociale sau manifestări de violenţă şi de readucere în stare de normalitate a ordinii şi siguranţei publice tulburate. În perioada de referinţă s-au executat un număr de 404 misiuni care au constat în aplanarea unor conflicte şi intervenţii la diferite solicitări.

***

           O atenție deosebită a fost acordată consolidării Jandarmeriei Montane, prezența jandarmilor în această zonă asigurând turiștilor un grad sporit de siguranță, garanția unei intervenții rapide și eficiente în condiții climaterice deosebite, precum și o implicare activă, în acțiunile de protejare a mediului organizate independent în cadrul campaniilor naționale sau în colaborare cu alte organizații. Anul trecut, jandarmii montani din structura posturilor montane Rodna, Piatra Fântânele și Colibița au intervenit in 12 situații pentru ajutorarea persoanelor aflate în dificultate în zona montană. Trebuie să evidențiem că toate au fost gestionate și rezolvate înainte de a se înregistra victime. De asemenea, sute de turiști aflați pe trasee au fost îndrumați pentru evitarea unor potențiale situații de risc. Stagiile de pregătire multi-disciplinară ale colegilor noștri desfășurate în cadrul Centrului Montan Sinaia ne-au permis să oferim turiștilor asistență in cele mai grele condiții de mediu.

***

Având în vedere necesitatea creșterii siguranței în școli și reducerea fenomenului delicvenței juvenile și al victimizării minorilor, unul dintre obiectivele principale a constat în orientarea în mod constant a activităţilor de prevenire către minori, aceştia prezentând un risc ridicat de vulnerabilitate, atât în ceea ce priveşte comiterea de infracţiuni, cât şi din punct de vedere al victimizării.

În acest sens, pe perioada anului școlar au fost derulate acțiuni preventive în cadrul campaniei ,,Școala în siguranță”, iar pe timpul vacanțelor școlare, în cadrul campaniei ,,Vacanță în siguranță”, s-au desfășurat activități de prevenire la taberele școlare de pe raza județului.

O altă campanie urmărită pe întreg parcursul anului a vizat faptele antisociale săvârșite pe timpul manifestărilor sportive, respectiv campania „Invitație la Fair - Play!”

În contextul problematicii consumului de droguri, apărută atât la nivel național cât și la nivelul județului Bistrița-Năsăud, inspectoratul nostru a desfășurat un număr de 61 activități de prevenire, cu ocazia desfășurării unor adunări publice, în cadrul instituțiilor de învățământ, precum și în zone frecventate de către tineri, împreună cu efective din cadrul Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog și a Inspectoratului de Poliție Județean Bistrița-Năsăud. Cu aceste ocazii au fost abordate teme referitoare la efectele nocive ale consumului de substante psihoactive.

         ***

În activitatea desfășurată pe linia pazei și protecției instituționale, eforturile principale au fost orientate către optimizarea, perfecționarea și dinamizarea dispozitivelor în funcție de situația operativă existentă și de forțele la dispoziție, identificarea tuturor vulnerabilităților și factorilor de risc și intensificarea schimbului de date și informații de interes operativ cu celelalte structuri cu care se cooperează, astfel încât să se asigure cunoașterea situației operative și prevenirea amenințărilor atât la adresa celor 19 obiective din competență cât și la adresa transporturilor speciale, de bunuri, valori și corespondență clasificată.

Concomitent cu executarea pazei obiectivelor s-a menținut și ordinea interioară, necesară desfăşurării în condiţii de normalitate a activităţilor în cadrul celor 9 săli de sedințe ale instanţelor de judecată din municipiul Bistrița, orașele Beclean și Năsăud.

În perioada de referință s-au executat un număr de 534 transporturi de bunuri și valori, în beneficiul Trezoreriei Bistrița și I.J.J. Bistrița-Năsăud, 455 transporturi corespondență clasificată cu serviciul specializat ce aparține Direcției Regionale de Informații Maramureș și 37 transporturi de produse cu caracter special în beneficiul I.J.J. Bistrița-Năsăud și a 3 societăți specializate în comercializarea armamentului și munițiilor.        

În perioada analizată, au fost monitorizate cele 7.915 misiuni de ordine publică și 1.026 transporturi speciale, de bunuri, valori și de corespondență clasificată. În decursul anul 2022 au fost primite prin Dispeceratul Sistemului Unic pentru Apeluri de Urgență 112 și prin centrala inspectoratului, un număr de 347 apeluri, din care 287 apeluri prin sistemul unic 112 și 60 apeluri prin centrala inspectoratului.

 

Compartiment Informare, Relaţii Publice şi cu Publicul

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5