Izolarea termică a locuinţelor , aprobată prin ordonanţă de urgenţă

Fonduri: 50% de la stat, 30% de la primărie, 20% de la locatari

Executivul a adoptat, miercuri, o ordonanţă de urgenţă privind creşterea eficienţei energetice. Actul normativ modifică actualul mecanism de implementare a programelor şi proiectelor individuale de izolare termică a blocurilor de locuinţe, reducând perioada de implementare a acestora şi acordând sprijin financiar familiilor în dificultate şi a asociaţiilor de proprietari cu resurse insuficiente, a explicat ministrul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei, Vasile Blaga.

Un element de noutate îl reprezintă extinderea programului la toate blocurile de locuinţe construite după proiecte elaborate în perioada 1950-1990, iar prin OUG se stabileşte clar că finanţarea executării lucrărilor se face în proporţie de 50% din alocaţii de la bugetul de stat, de 30% din fonduri aprobate anual cu această destinaţie în bugetele locale şi/sau din alte surse legal constituite şi de 20% din fondul de reparaţii al asociaţiei de proprietari şi/sau din alte surse legal constituite. În ceea ce priveşte costurile de proiectare a lucrărilor de intervenţie, acestea vor fi suportate integral din bugetele locale.

„Procentul de 20% care trebuie plătit de asociaţia de proprietari poate fi plătit de primărie, prin decizii ale Consiliilor locale, care vor stabili şi modul de recuperare ulterioară a banilor. De asemenea, dacă una sau mai multe familii sunt în imposibilitatea de a plăti, partea acestora poate fi plătită de primărie”, a explicat Blaga într-un comunicat de presă postat pe site-ul Guvernului.

Asociaţiile de locatari din blocurile de locuinţe se pot înscrie în program prin solicitare scrisă adresată primăriei de care aparţine, însoţită de contractul de mandat semnat, hotărârea privind înscrierea în programul local, adoptată în adunarea generală cu acordul majorităţii proprietarilor, lista proprietarilor din imobil.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5