Iubirile lui Napoleon Bonaparte

prof. Augustin Rus

 

   Marile personalități istorice au avut momente în care au ascultat de  „glasul inimii”, au iubit și au fost iubite la fel ca oamenii de rând. Nu face excepție nici Napoleon Bonaparte, această personalitate foarte complexă a epocii moderne, de la nașterea căruia s-au împlinit la 15 august 2019, 250 de ani.

   Ca tânăr ofițer, Napoleon Bonaparte cere în căsătorie pe Manesca Pilet, pe Desiree (fiica negustorului Clary), pe Emilia (fiica bogatului negustor Joseph Laurenti), dar cererile sale sunt respinse, deoarece vremurile sunt tulburi iar campaniile militare primejdioase.

   Într-o seară, face cunoștință cu frumoasa Rose de Beauharnais, o creolă din Haiti, măritată cu generalul conte Beauharnais, ghilotinat în timpul revoluției, acum văduvă și mamă a doi copii. Rose nu mai are strălucirea de la 20 de ani, dar mai are un corp suplu și felin, o grație și o privire „irezistibilă” care îl fascinează pe Napoleon. În decembrie 1795, acesta primește o invitație pentru o vizită la o căsuță cochetă de pe strada Chantereine din Paris, unde locuia Rose. Această artistă a amorului, aflată în căutarea unui om care să-i ofere o situație stabilă, nu pregetă a i se oferi, într-o seară de ianuarie, fără să bănuiască poate, ce drum i se deschide. La 9 martie 1796 căsătoria lui Napoleon cu „incomparabila” Josephine (cum o numea el), este un fapt împlinit. Au trăit împreună 11 ani, fără a avea urmași.

   În 1807, Napoleon Bonaparte aflat pentru scurt timp la Varșovia, participă la un bal dat de nobilimea poloneză în vechiul Palat regal. Privirea lui fulgerătoare este atrasă de un grup în mijlocul căruia se afla o femeie de 18 ani, contesa Maria Walewska. Uitând de faptul că are peste 37 de ani, Napoleon simte zvâcnirile puternice ale tinereții, și după mai multe încercări, reușește să se apropie de această femeie (măritată cu un nobil de 70 de ani), care i se pare „încântătoare ca un înger, cu un suflet la fel de frumos ca și înfățișarea”. Alături de ea, petrece o „lună de miere” în castelul Finckenstein din Prusia Orientală. Când află că Maria Walewska este însărcinată, Napoleon divorțează de Josephine, dar nu se poate căsători cu o „metresă”.  La 4 mai 1810, Maria Walewska dă naștere unui băiat – Alexandre Walewski Florian Joseph – conte de Colonna Walewski, care va deveni om politic, diplomat și militar, senator (1855-1865), ministrul afacerilor externe (1855-1860) în timpul lui Napoleon al III-lea, susținător al unirii Moldovei cu Muntenia, mort în 1868 la Strasbourg.

   Preocupat să aibă un urmaș, care să se înrudească cu vechile familii domnitoare în Europa, Napoleon Bonaparte cere în căsătorie pe Maria Luiza, arhiducesă de Austria, fiica împăratului  habsburgic Francisc  I, cerere acceptată, astfel că la 10 martie are loc căsătoria. În 1811 aceasta naște un fiu – Napoleon Francois Joseph Charles Bonaparte – mort în 1832 la Viena, bolnav de tuberculoză.

   Multe s-ar mai putea spune despre „iubirile lui Napoleon Bonaparte”, omul care a iubit cu pasiune, pentru o perioadă mai lungă sau mai scurtă de timp, câteva femei. Biograful său din insula Sf. Elena, unde nu a putut lua pe nici una dintre femeile iubite, Las Cases, consemna o reflecție a acestuia „Femeia frumoasă place ochiului, femeia blândă place inimii. Prima este o adevărată bijuterie, dar a doua este o      comoară !”

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5