Istoria unui centru cultural

Construit în 1904, imobilul din Năsăud, strada Poştei, nr. 2, a fost proprietatea profesorului Virgil Şotropa, iar după exproprierea din 1945, statul româna cedat Oficiului de Poştă din Năsăud, în proprietatea căruia se află şi în prezent.

Din iniţiativa domnului Petre Moldovan, directorul Regionalei de Poştă Cluj în anii 1998 şi 1999, firma CIPT PARTENER a executat ample lucrări de reabilitare a clădirii, în valoare de peste 1 miliard 300 mii lei, acestea însemnând reparaţii, consolidare, dotare, modernizare. În iunie 1999 a avut loc festivitatea inaugurării elegantului şi superbului edificiu care a fost dat în primirea domnului Valer Petrehuş, dirigintele Oficiului Poştal nr. 1 Năsăud.

Noul manager a considerat că este necesar să atragă pe salariaţii instituţiei la viaţa spirituală a Năsăudului şi, de aceea, a procedat la construirea Cercului ASTRA “Virgil Şotropa” a Despărţământului Năsăud al ASTREI, la care au aderat toţi salariaţii Poştei năsăudene.

Preşedinte a fost ales acelaşi domn Valer Petrehuş, vicepreşedinte doamna Lucia Botean, iar doamna Claudia Prădan, secretară. Prima manifestare culturală, organizată de Cercul “Virgil Şotropa”, a avut loc la data de 5 decembrie 2002, în sala de conferinţe a Poştei, unde s-a omagiat academicianul Virgil Şotropa cu ocazia împlinirii a 135 de ani de la naştere.

Magistral concepute şi organizate, şedinţele literare, muzical-coregrafice desfăşurate la Cercul ASTRA “Virgil Şotropa” au atras un mare număr de participanţi. Sala de conferinţe şi holurile clădirii au devenit neîncăpătoare pentru a-i adăposti pe participanţi. Preşcolari de la Grădiniţa cu orar prelungit, elevi de la Şcoala Generală “Mihai Eminescu” şi de la Colegiul Naţional “George Coşbuc”, preoţi şi medici, cadre didactice şi ofiţeri, politicieni, funcţionari, pensionari, distinse personalităţi ale vieţii culturale din Năsăud, Bistriţa, Dej, Cluj-Napoca, Oradea, Coşbuc, Salva, Maieru, Rebrişoara, Leşu, Poiana Ilvei, Ilva Mare, Zagra au contribuit la derularea programelor stabilite de organizatori. Impresionat de cele văzute aici, profesorul Grigore Marţian, într-una din alocuţiunile sale, zicea: “Centrul cultural al Năsăudului s-a mutat la Poşta năsăudeană, în timp ce porţile lăcaşului construit să adăpostească actele de cultură stau închise”.

Sintagma “centru cultural” a fost aşezată de curând pe coperta unei admirabile cărţi, elaborată de Radu Băeş, Anamaria Opriş, Simona Monica Pop, Valer Petrehuş şi tipărită la Editura Digital Arts.

Metodologia elaborării acestei lucrări este absolut inedită. Cartea se constituie, în întregime, din transcrierea a trei manuscrise, semnate de Ina Şuteu, Valer Petrehuş şi Ioan Mititean, din articolele publicate în presă referitoare la Cercul ASTRA “Virgil Şotropa”, semnate de Ioan Lazăr, Ioan Mititean, Ioan Lăpuşneanu, Radu Sârbu, Olga Lucuţa, Cornel Cotuţiu, Liana Mureşan, Romulus Berceni, Mădălina Şchiopu, Valentin Falub, Vasile Tutula, Lia Străuţ, Icu Crăciun, Barbu I. Bălan, din care cititorul reconstituie istoria Cercului ASTRA “Vitgil Şotropa” de la Poşta năsăudeană. Lansată nu de mult, cartea a întrunit aprecierile favorabile ale multora dintre participanţii la discuţii.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5