Istoria - o filozofie în exemple

Prof. Rus Augustin

   Așa credea istoricul antic grec Tucidide (460-400 î.Hr.), pentru care aflarea adevărului trebuie să stea la baza reconstituirii trecutului. Spre deosebire de Herodot (485-430 Î.Hr.), Tucidide s-a străduit să verifice informațiile, să găsească cauzele și motivele unor acțiuni, mai ales militare și să le descrie în mod unitar.

   Multe întâmplări s-au petrecut în istorie, întâmplări care ne pot ajuta să reconstituim, într-o anumită măsură, viața oamenilor în diferite timpuri.

   Iată  câteva  exemple   …

  1. Campioni  ai  antichității. Luptătorul Milon din Crotonia, a fost învingător în șase olimpiade, deoarece dispunea de o forță herculeană, dovedită prin faptul că putea duce pe umerii săi un taur. Prăbușindu-se coloana unui templu, el l-a sprijinit până la venirea meșterilor. Și un cioban din Argolida, care a câștigat cursa alergărilor, a parcurs noaptea 95 de kilometri pentru a-și anunța prietenii că a câștigat întrecerea.
  2. Cupolă  celebră. Este cea a Domului din Florența, realizată de marele sculptor și arhitect  Brunelleschi (1377-1446), cu o înălțime de 91 m. și o greutate de aprox. 35.000 tone, plus 600 tone a luminatorului. Ea este supravegheată în prezent de instalații automate capabile să sesizeze orice eventuală fisură ce s-ar putea ivi, variațiile de temperatură și umiditate etc. Se face tot posibilul ca această operă arhitectonică inegalabilă să poată fi admirată și de generațiile viitoare.
  3. Hohot  de  râs. Când Benjamin Franklin (1706-1790), despre care se spunea că „a smuls tiranilor sceptrul și cerului fulgerul”, a prezentat în fața Societății Regale din Londra observațiile sale despre proprietățile unei bare de fier de a abate din aer electricitatea și a arătat principiul construirii paratrăsnetului, singurul răspuns ce a primit, a fost un   …   „hohot  de  râs !”.
  4. Drumul  porumbului. ]ncepe cu peste 5.000 de ani în urmă când această plantă se cultiva în America Centrală de către incasi, mayași, tolteci, omleci etc. Primii europeni care au văzut planta au fost Cristofor Columb și marinarii săi, în 1492 în Cuba. În Europa a început să fie cultivat mai întâi în Spania și Portugalia, apoi, preluat de turci, a fost răspândit în SE Europei și Asia Mică, fiind numit și „grâu turcesc”. În Țările Române porumbul începe să fie cultivat în prima jumătate a sec. XVII. Producția obținută era mai mare decât la mei, iar mămăliga preparată din făina boabelor sale era mai bună la gust și mai hrănitoare decât cea obținută din boabele de mei. Totuși, denumirea făinii – mălai – provine de la  mei.
  5. Meniu. La 1892, omului politic și luptătorului pentru independența Indiei de sub dominația engleză, Mahatma Gandhi, aflat în închisoare, i se servea următorul meniu   …   Dimineața – zece minute rugăciune, o jumătate de litru de lapte de capră și patru portocale,   La prânz  -  zece minute rugăciune, o jumătate de litru de lapte de capră, 250 grame de struguri, două pere,   Seara  -  30 de curmale, o linguriță de pastă de migdale, o lăptucă și patru pătlăgele roșii.
  6. Da r  de logodnă. În China, gâsca a fost un timp simbolul fericirii, de aceea ca dar de logodnă sau chiar de nuntă, se aducea uneori o   …   pereche de gâște.
  7. Legume  numărate. Se estima pentru anul 1942 că Bucureștiul are nevoie de   …   zece milioane kilograme roșii, douăzeci și cinci milioane bucăți de ardei gras, un milion de gogoșari, două milioane de ardei lungi, cinci milioane de legături de țelină, cincizeci de milioane căpățâni de varză roșie, o sută de milioane căpățâni de varză albă, douăzeci de milioane de legături de morcovi   …
  8. Predecesorul . În sept. 1941 începe a se pretinde pensionarilor Certificatul doveditor că   …   „ești  încă  în  viață”, fără de care nici un pensionar nu-și poate încasa datoria pe care statul o are față de slujbașii săi   …

                                

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5