Ion Buzaşi la Bistriţa, despre Andrei Mureşanu

În cadrul Festivalului cultural pentru elevi şi studenţi „Nosa”, organizat de Primăria Municipiului Bistriţa, desfăşurat în perioada 3-7 noiembrie 2013 şi ajuns la ediţia a VI-a, au avut loc numeroase activităţi cuprinzând concerte extraordinare, vernisaje expoziţii de fotografie, târguri de carte şcolară şi lectură publică, decernare de premii, între care „Premiul pentru literatură al oraşului Bistriţa”, acordat scriitorului Marin Mălaicu Hondrari, de către Centrul Judeţean de Cultură Bistriţa-Năsăud, conferinţe, lansări de carte, seri de muzică cultă, poezie, teatru şi film.
Miercuri 6 noiembrie 2013, la Teatrul de vară de lângă Biserica Evanghelică, au avut loc, următoarele manifestări: la ora 16.00: Ateliere literare – întâlnirea elevilor şi studenţilor care activează în cercuri literare locale cu scriitori autohtoni, iar la ora 17.30, seara literară a continuat cu o conferinţă cu tema „150 de ani de la moartea poetului Andrei Mureşanu” şi lansare de carte Ion Buzaşi.
La manifestarea Ateliere literare, organizată în cadrul Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, care a fost moderată de scriitorul Dan Coman, au participat tineri elevi şi studenţi bistriţeni, care activează în cercuri literare locale, care au citit din poemele proprii şi au compus fiecare, pe loc, câte un vers, prin care, adunate unul după altul, s-a născut o adevărată poezie, întitulată „Nosa”.
Alături de tinerii viitori truditori ai scrisului, au comentat şi au lecturat, din operele lor sau ale altora, scriitorii autohtoni: Dan Coman, Ana Dragu, Ioana Bradea, Florin Partene, Al. C. Miloş, Virgil Raţiu, Alexandru Uiuiu, care a citit din romanul său, „Ţara ascunsă”, dar şi poezii ale lui Iustin Panţa, care tocmai în această zi ar fi împlinit 49 de ani, dacă nu ar fi fost răpit timpuriu de veşnicie, primul său volum de debut văzând, postum, lumina tiparului la editura bistriţeană Charmides, prin grija managerului Centrului Judeţean de Cultură, dr. Gavril Ţărmure, care, prezent activ şi la acest eveniment, a recitat, ca un adevărat actor, versuri de Nichita şi Ion Mureşan, după care l-a prezentat pe criticul literar Ion Buzaşi, prof. univ. dr., invitatul principal al serii, care a vorbit despre poetul Imnului Naţional, Andrei Mureşanu, comemorat la 150 de ani de la trecerea în veşnicie.
Născut la Mintiu-Gherlii, în 11.04.1943, Ion Buzaşi a petrecut vacanţele şcolare la bunicii dinspre mamă, în comuna Salva, din judeţul nostru, fiind şi din aceste motive, un mare prieten şi cercetător al ţinutului bistriţean, figurile importante ale acestui loc transilvan fiind amplu prezentate în studiile şi cărţile sale, între care, poetul Andrei Mureşanu a fost şi va rămâne în primul plan. Discursul său, ţinut la Bistriţa, în faţa tinerilor elevi şi studenţi, despre poetul Imnului Naţional, a fost unul bine documentat şi cuprinzător, receptat ca unul de suflet, transilvănean şi naţional.
Au urmat, la ora 18.00, spectacolul de teatru „Iona”, adaptare după Marin Sorescu, cu Florin Pardanschi, regia Mihaela Panaite, iar după ora 19.00 programul zilei s-a încheiat cu o seară a filmului de artă „Fragii sălbatici” , regizat de Ingmar Bergman.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5