Ioan Turc: Un buget fantezist

Partidul Național Liberal avertizează că bugetul aprobat de majoritatea PSD - ALDE este un buget fantezist, care nu are nicio legătură cu realitatea economică și nevoile reale de dezvoltare ale României.
Bugetul PSD - ALDE se bazează pe o creștere economică nerealistă, de 5,5%, în condițiile în care, anul trecut, s-a prognozat o creștere de 6,1% și s-a încheiat 2018 cu 4,1%,. Pentru 2019, Comisia Europeană estimează o inflație de 3,8%. În 2018, s-a prognozat 3,7% și, la final de an, s-a ajuns la 4,6%, iar pentru 2019 se mizează pe o creștere a prețurilor de doar 2,8%. Astfel, bugetul PSD - ALDE este construit cu “bani falși”, cu alocări bugetare din pix, care nu pot fi realizate și vor fi din nou sacrificate bugetele locale și investițiile.
Bugetul PSD-ALDE pe 2019 este un buget care nu clădește nimic: niciun spital, cum sunt spitalele regionale de la tași, Cluj și Craiova, și niciun tronson de autostradă important, cum sunt tronsoanele de autostradă Târgu Mureș - lași - Ungheni, tronsoanele de autostradă Sibiu - Pitești, tronsonul de autostradă de centură a Bucureștiului, tronsonul de autostradă Comarnic - Brașov.
Firmele vor fi sugrumate prin acest buget și prin alte reglementări fiscale absurde, cum sunt cele prevăzute în OUG 114/2018. Angajații din mediul privat nu au nicio speranță de îmbunătățire a veniturilor și a nivelului de viață.
Mai mult, tot prin OUG 114, autoritățile locale au fost obligate, prin încălcarea Constituției și a legislației în vigoare, să ducă impozitele și taxele locale până la nivelul maxim, crescând, practic, fiscalitatea pentru fiecare cetățean care își plătește taxele și impozitele locale. Dragnea, într-un mod lipsit de scrupule, crește taxele cu mâna primarilor, fără măcar să-i fi consultat în prealabil.
Singurul beneficiu cert al bugetului din acest an este majorarea alocațiilor pentru copii, impusă de Partidul Național Liberal printr-un amendament votat in Parlament. Datorită PNL, alocațiile copiilor vor crește de la 1 martie de la 200 lei la 300 lei pe lună pentru copiii cu vârsta până la 2 ani și de la 84 lei la 150 lei pe lună pentru copiii între 2 și 18 ani.
Pe de altă parte, guvernul PSD-ALDE taie prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat pensiile românilor, împiedicând creșterea punctului de pensie de la 1 ianuarie cu 9% și amânând creșterea pensiilor pentru data de 1 septembrie, ceea ce înseamnă că fiecare pensionar va pierde in acest an o treime din creșterea la care avea dreptul în cursul anului 2019.
Nu s-au alocat banii necesari nici măcar pentru toți cei care au câștigat prin hotărâri judecătorești definitive sume de bani pe care statul trebuie să le dea înapoi acestor categorii și aici este vorba de profesorii care și-au câștigat drepturile salariale în instanță sau de cei care au dreptul să iși primească înapoi taxa de primă înmatriculare sau sumele de bani plătite pentru timbrele de mediu.
Până și plata indemnizațiilor pentru foștii deținuți politici, pentru veteranii de război și pentru urmașii celor morți la Revoluția din 1989, au fost înghețate pentru următorii ani, condamnând eroii României și urmașii lor la o viață de mizerie.
Amendamente ale Partidului Național Liberal, extrem de benefice pentru români, au fost respinse fără niciun fel de explicație de majoritatea PSD-ALDE.
Parlamentarii PSD - ALDE au votat împotriva amendamentului PNL pentru majorarea alocațiilor pentru copii.
Parlamentarii PSD - ALDE au votat împotriva amendamentului PNL pentru majorarea pensiilor cu 9% începând cu 1 ianuarie 2019, conform formulei de indexare din legea aflată în vigoare (100% din rata inflației, plus jumătate din creșterea salariului mediu brut pe economie). Bugetul PSD-ALDE este unul care, pentru al doilea an consecutiv, jefuiește comunitățile locale, iar proiectele de investiții ale autorităților locale sunt lăsate fără finanțare.
Intenția PSD - ALDE de a hărțui mediul economic reiese din câteva prevederi bugetare care vorbesc de la sine. Se mizează pe creşteri importante ale veniturilor din amenzi, penalitaţi şi confiscări (37,52% raportat la 2018), în condiţiile în care în anul 2018 au fost de asemenea prevăzute creşteri semnificative comparativ cu 2017 a veniturilor din amenzi, penalitaţi şi confiscări (cu 34,66% – 172,72%, raportat la 2017, în funcţie de subcapitol).
Deşi în programul de guvernare 2017-2020 se vorbește despre simplificarea birocraţiei şi reducerea cheltuielilor administrative, în bugetul pe 2019 sunt prevăzute creşteri semnificative ale veniturilor din taxe (“taxe pe utilizarea bunurilor, autorizarea utilizării bunurilor sau pe desfășurarea de activităţi” - o creştere cu 257,13% raportat la 2018). Cresc şi încasările din valorificarea bunurilor confiscate, cu 529,21% comparativ cu 2018.
De altfel, potrivit Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România, bugetul pentru 2019 este unul fragil, care nu asigură susţinerea dezvoltării economice şi a investiţiilor. PSD - ALDE marșează cu un buget anual în care prevalează caracterul punitiv, menit mai degrabă să descurajeze, nu să inspire un climat de prosperitate economică.

Ioan Turc
președinte PNL Bistrița-Năsăud

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5