Ioan Turc: Avocatul Poporului, un instrument în mâna Puterii. Voi propune amendarea legii

Preşedintele filialei judeţene a Partidului Naţional Liberal, Ioan Turc, va solicita parlamentarilor liberali să promoveze un set de amendamente pentru Legea 35/1997 privind organizarea şi funcţionarea instituţiei Avocatul Poporului, astfel încât această instituţie să nu mai fie „un instrument în mâna puterii".

„Le voi propune colegilor mei din Biroul Permanent Naţional şi, bineînţeles parlamentarilor PNL, un set de măsuri care să amendeze Legea 35/1997 care reglementează instituţia Avocatul Poporului. Candidaţii la această înaltă calitate de avocat al poporului să fie persoane cu un statut profesional şi moral ireproşabil şi care să nu fi făcut parte vreodată dintr-un partid politic. Avocatul poporului să fie inamovibil, la fel ca judecătorii, iar revocarea sa pentru motive clar şi expres prevăzute în lege să poată fi făcută doar cu votul a două treimi din numărul senatorilor şi deputaţilor, şi nu cu votul majorităţii senatorilor şi deputaţilor prezenţi, adică cu majoritate simplă. Actuala formă a legii, suprapusă pe un caracter dubios face din Avocatul Poporului un instrument în mâna Puterii, ceea ce se întâmplă din 2014 de când a fost învestit Victor Ciorbea", a declarat Ioan Turc.

Liderul liberal s-a referit şi la „fuga din ţară" a Avocatului Poporului, în condiţiile în care PNL şi USR i-au solicitat să sesizeze Curtea Constituţională a României cu privire la Ordonanţa pe legile justiţiei. „Îl descălifică pe Ciorbea definitiv şi irevocabil. Este un act de iresponsabilitate şi de laşitate, iar cadoul făcut de către majoritatea PSD – ALDE în Senat, prin care Avocatul Poporului, adică Victor Ciorbea, va putea să cumuleze pensia cu salariul, ajungând la un venit de 60.000 lei/lună, are valoarea unei veritabile şi incontestabile mite politice", a adăugat Turc, întrebându-se de utilitatea unei astfel de instituţii.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5