IOAN SENI - In honorem 75. Treizeci de ani în slujba Astrei Năsăudene

Editura „Napoca Star” a scos recent volumul „Profesorul IOAN SENI In honorem 75 - Treizeci de ani în slujba Astrei Năsăudene”, în format A4 cu 360 de pagini. Volumul este o chemare a vieții sale, cu notițe luate la fața locului din viața practică, cu impresii și legende încă de la origini, din gura satului, a elevilor, a părinților, a colegilor și prietenilor, a istoricilor, a reprezentanților Academiei Române și a ASOCIAȚIUNII TRANSILVANE, pe care o slujește cu dăruire,  competență și responsabilitate pe bază de voluntariat, chiar din ziua când și-a reluat activitatea.

La temelia cărții stau intențiile sale generoase de a ridica pe podium Astra năsăudeană, un organism viu, ce s-a înălțat cu frenezie pe plan național și nu numai, conturând o imagine a tuturor activităților cultural istorice și literare, ca o sinteză a ingenuității cu care  profesorul rebrișorean și năsăudean a trăit momentul fiecărui eveniment, descifrând urme ale trecutului ce au revărsat darurile  infinitelor înfățișări ale vieții cotidiene, cu tipologii social-culturale și istorice.

Cartea conține în jur de 200 gânduri curate, exprimate în slove, simțăminte  de solidaritate și bunătate, cu aspirații spre înălțimi mereu superioare, cu simțul adevărului istoric, al disciplinei și solidarității, spre a ne trezi la identitatea noastră și să ne redea simțul unui destin național de care suntem cu toții responsabili.

Paginile de început sunt scrise de IOAN-AUREL POP, Președintele Academiei Române, care scoate în relief rolul Astrei de-a lungul istoriei și a vrednicilor intelectuali năsăudeni iviți din fiii de preoți, militari și țărani români năsăudeni, care au reînviat virtutea romană prin cultură - VIRTUS ROMANA REDIVIVA.

Figurile acestor intelectuali strălucesc pe panoplia ASTREI, dar și între  venerabilele ziduri ale liceului năsăudean, fondat la 1863, cu concursul unor mari intelectuali astriști, concretinzându-l pe astristul zilelor noastre Ioan Seni, cel care a scos Asociaținea din nou la lumină, fiindu-i lider timp de 30 de ani, înțelegând mesajul marilor înaintași năsăudeni că edificiul național are nevoie de cultivare,  de consolidare, de întreținere și de îngrijire în chip perpetuu. Cu astfel de oameni,   Astra a trăit și tot cu astfel de oameni Astra va dăinui în veac, prin cărturari de  talia profesorului Ioan Seni și a bunilor săi colaboratori.

Paginile 4-5 aparțin Președintelui Asociațiunii prof. univ. dr. Dumitru Acu, fiu al comunei Rebrișoara, care spune un adevăr evident despre eroul cărții de față: „un Om neobișnuit de valoros, tot mai rar întâlnit în aceste vremuri printre noi.  El a devenit un simbol și o efigie a românismului năsăudean și ardelenesc, a iubirii pentru țară, pentru istoria ei, pentru cultura ei, pentru eroismul acestui  neam. Cărturarul Ioan Seni, a rămas tânăr prin felul de a fi, de a munci și de a gândi, cu înțelepciunea pe care i-a dat-o experiența vieții.”

Paginile 6-7 aparțin primarului de Năsăud, Dorin Vlașin, care într-un stil limpede pune cap la cap un pachet de certitudini privind colaborarea în scopuri comune cu Astra.

La pagina 62, apreciem cuvintele înălțătoare de stimă și prețuire a universitarului clujean Ioan Bolovan, membu corespondent al Academiei Române, director al Institutului de Istorie „George Barițiu” Cluj Napoca, al Academiei Române, moderator la lansarea volumului din aula Colegiului năsăudean care spune: „ne-am reunit cu toții gândurile și sentimentele pentru a cinsti un mare profesor și istoric, dar și un elegant, delicat, generos, patriot, fapt pentru care îi dedic rândurile de față ca un modest gest de solidaritate de breaslă și de prețuire din partea unui coleg, care se alătură inițiativei tuturor prietenilor de a omagia un om care are ce da din preaplinul cunoștiințelor și experienței sale”.

La pagina 60, cărturarul bistrițean Mircea Gelu Buta, împreună cu camarazii săi, spune că „omagiem un om care a intrat cu succes în rândul  autorilor de cărți, dând valoare trecutului printr- o diversitate a opiniilor.”

În paginile 8-30, sărbătoritul pune pe hârtie activitatea sa jurnalistică și pedagogică, adică trăirile lui de suflet, cu mesaje care vin din adâncul ființei, scrise pe tabla vieții sale, ce nu pot fi niciodată șterse.

Apreciez mult cele scrise la paginile 31-51, interviu luat de directorul cotidianului nostru Menuț Maximinian, cu întrebări clare, logice, începând cu vremurile de acasă, Valea Gersei – Scrada - Rebrișoara, cu miros specific pe care îl recunoști dintr-o mie, loc încărcat de amintiri, de mărturii ale evenimentelor ce i-au marcat viața, locul unde și-a umplut rezervorul de iubire și a visat proiecte de viitor. Interviul de față, acest gen al literaturii memorialistice a cuprins totul,  trecutul cu toate rosturile lui, ce a înviat prezentul pentru a lumina viitorul.

Volumul de față, o adevărată lecție de istorie, cuprinde gândurile a zeci de cărturari, astriști, dascăli, iubitori de cultură din Țara Năsăudului, Bistrița, Beclean, Dej, Cluj, Baia Mare, Sibiu, Blaj, Oradea, Alba Iulia, Arad, Brașov, Reghin, Covasna, Iași, Prahova, Orăștie, Tg. Mureș, Sf. Gheorghe, Cahul, Chișinău, deci țara toată dă valoare Astrei și celor care o mențin, dându-i putere spre a ne călăuzi pașii spre cultură, spre înțelegerea lucrurilor perene, stima pentru familie, pentru semeni și comunicarea efectivă dintre oameni.

Cartea de față e o chintesență a înțelepciunii, înțelegere umană și experiențe practice cu înțelepciuni trainice și principii sănătoase.  

 

Comentarii

01/03/23 08:18
Rus Augustin

Aleasă cinstire pentru domnul Ioan Seni, omul care „luminează” prin activitatea sa trecutul sub multiplele lui aspecte, făcându-l cunoscut celor de azi, adeverind zicala „Profesorul este ca o lumânare care îi luminează pe alții, consumându-se pe sine”.
Sunt mulțumit că am cunoscut un asemenea om de la care ai multe de învățat.
Cu prețuire și respect, Prof. Rus Augustin

05/03/23 13:57
GHEORGHE GIURGIU

Domnule Profesor Ioan Seni,
Am participat cu drag și cu multă plăcere la lansarea volumului ”Profesorul Ioan Seni In honorem 75. Treizeci de ani în slujba ASTREI NĂSĂUDENE”.
Profesor eminent, istoric, om de cultură, cu o activitate publicistică și editorială demne de laudă ați condus cu onoare ASTRA NĂSĂUDEANĂ timp de trei decenii și toate acestea conturează o personalitate de excepție dedicată învățământului, culturii și comunității năsăudene.
Activitatea la care am participat în 24 februarie 2023 a fost emoționantă, foarte bine organizată. Vă mulțumesc pentru invitație și pentru ospitalitate.
M-am bucurat că în volum au apărut și două articole ale mele: ”Profesorul Ioan Seni la 75 de ani. O viață dedicată învățământului și culturii năsăudene”, pagina 100 și ”ASTRA Năsăud la ora bilanțului și a unui nou început”, paginile 255-257, dar, din greșeală, la acest articol care îmi aparține a fost trecut ca autor fotograful Marius Chiuzan. Am verificat și în Bistrițanews din februarie 2020, unde a fost publicat articolul, dar acolo totul este corect. Desigur, este o eroare umană absolut scuzabilă.
Domnule Profesor Ioan Seni, doresc ca Bunul Dumnezeu să Vă binecuvânteze cu o viață lungă, liniștită, plină de bucurii, alături de familie și de concitadinii din Năsăud – ”Orașul Academicienilor”, ” Orașul Școalelor” și ” Orașul Florilor ”!
Cu mult respect și aleasă considerație,
Prof. Gheorghe Giurgiu, Dej, județul Cluj

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5