Ioan Pintea doreşte numele „George Coşbuc” pentru Biblioteca Judeţeană

-Târgul de carte “Autori şi cărţi în edituri româneşti” şi Saloanele “BIBLIOCARTEX” se află pe agenda noului manager

Proiectul de management al Bibliotecii Judeţene în perioada 2013-2016 al noului director, Ioan Pintea, propune continuarea proiectelor Filiala “Liviu Rebreanu”, dezvoltat în Republica Moldova, la Chişinău şi revigorarea proiectului dedicat comunităţilor româneşti din Spania, la Madrid. „Pentru o mai bună promovare a culturii noastre în străinătate, implicând comunităţile de români, vom articula programe şi proiecte specifice, prin intermediul Ambasadelor, Centrelor Culturale româneşti, instituţiilor de cult, fundaţiilor şi asociaţiilor. Totodată, vom reechilibra dialogul cultural instituţional, prin evenimente culturale desfăşurate în ţară, cu parteneri externi” se arată în proiectul înaintat de Ioan Pintea.
Pe agenda Bibliotecii Județene Bistrița-Năsăud se află şi: “Ateliere critice” , “Dialogurile bibliotecii”, “Colocviile “George Coşbuc”, “Conferințele bibliotecii”, ”Zilele bibliotecii Liviu Rebreanu la Chişinău”, Programul editorial “Publicațiile bibliotecii”, Concursul de creaţie “Orizonturi”, destinat copiilor, Săptămâna Națională a Bibliotecilor, Programul “Odată ca niciodată”, Program expozițional, în colaborare cu Uniunea Artiştilor Plastici, Expoziții de pictură şi fotografie artistică, “Cercul de lectură creativă” şi “Cercul de Origami”, atelier de dezvoltare a tehnicii colajului, “Programe de creație şi divertisment pentru copii”, proiecții de filme, audiții din opera autorilor, “Parteneriate bibliotecă-şcoală”: concursuri literare, prezentări de carte, expoziții de carte, fotografie şi pictură, concurs gen “Cine ştie câştigă”, concurs de interpretare a unor personaje literare, dezbateri, medalioane literare, întâlniri cu autori, recital de muzică şi poezie.
Având în vedere că Biblioteca Judeţeană Bistriţa-Năsăud a intrat în posesia unui nou sediu, s-a început partiţionarea spaţiilor existente pe secţii, s-au făcut o serie de ajustări interioare impuse de noul statut al imobilului, s-a proiectat noua configuraţie a secţiei Împrumut pentru Adulţi, a Secţiei Împrumut pentru Copii, a Sălii de Lectura şi a Secţiei de Carte Veche şi a depozitelor aferente acestora. Totodată, s-a repartizat spaţiul pentru Secţia Prelucrare, a spaţiului destinat Mediatecii, Biblionetului, a spaţiilor administrative şi a depozitelor de la subsolul clădirii. Au fost prevăzute pentru anul viitor resurse financiare pentru continuarea amenajării adecvate, interioare şi exterioare, a noului imobil.
Conform primelor analize, noul sediu are o suprafaţă de peste 700 mp. Deja spaţiul a fost partiţionat pe servicii şi pe secţii. Astfel, la parter avem: Secţia împrumut pentru adulţi – 3 săli, cabinet director – 1 sală, cabinet şef serviciu – 1sală, secretariat - 1 sală, serviciul contabilitate – 1 sală, serviciul administrativ – 1 sală, depozit cărţi intrate şi recepţionate – 1 sală, pavilion pentru conferinţe, expoziţii, lansări de cărţi. La etaj: Secţia prelucrare – 1 sală, Secţia împrumut pentru copii - 2 săli, Sala de lectura – 1 sala, o sală de artă şi audiţii muzicale şi un pavilion pentru acces internet, consultare documente şi proiecţii, serviciul informatizare – 1 sală.
La sfârşitul anului 2012 s-au demarat o serie de lucrări la noua clădire – compartimentări, schimbări de uşi, închiderea unor spaţii, crearea infrastructurii informatice şi de comunicare – internet, telefonie, program de gestiune electronică a documentelor de bibliotecă.
Deoarece biblioteca se mută într-un nou sediu, este necesar, potrivit unor cutume culturale în vigoare, să i se atribuie o denumire. De altfel, aceasta este o dorinţă mai veche a corpusului de bibliotecari şi a oamenilor de cultură din judeţ. Se consideră că cel mai potrivit nume pe care trebuie să-l poarte Biblioteca Judeţeană Bistriţa-Năsăud este cel al scriitorului George Coşbuc. În acest context, va fi amplasat în faţa instituţiei bustul poetului (aflat temporar în curtea Sinagogii din Bistriţa) şi va fi executată o lucrare tip firmă cu noua denumire a instituţiei.
Biblioteca Judeţeană are un rol important în dinamica reconversiei sociale, de reprofilare şi reorientare spre profesii noi. În ceea ce priveşte petrecerea timpului liber, Biblioteca acordă o mare atenţie utilizatorilor prin atragerea acestora în universul cărţii şi a evenimentelor culturale desfăşurate, oferind o alternativă educaţională majoră faţă de celelalte mijloace de informare. Lumea contemporană, în mod firesc, este supusă unui accentuat proces de tehnologizare, care are efect şi asupra Bibliotecii în ansamblul ei. Drept urmare, instituţia caută să fie în pas cu progresele înregistrate de către factorii tehnologici şi se adaptează din mers evoluţiei acestora, creându-şi infrastructura necesară pentru o mai bună deservire a utilizatorilor.
„Ne propunem ca să îmbunătăţim infrastructura informaţională pentru a scurta timpul de acces la informaţie al utilizatorilor, prin dezvoltarea unor colecţii electronice, o mai bună şi rapidă comunicare de natură on-line cu utilizatorii, oferindu-le acestora asistenţă specializată pentru utilizarea tehnologiei informaţiei şi a Internet-ului. Astfel, Biblioteca Judeţeană Bistrița-Năsăud dezvoltă punctual servicii de informare pentru beneficiar. Utilizatorul cunoaşte faptul că poate solicita bibliotecii, în orice moment, informaţii de calitate, uzitând de aceasta modalitate. Biblioteca oferă o paletă largă de surse informaţionale, de la cele clasice la cele susţinute prin noile tehnologii. Oferta informaţională a Bibliotecii este adusă permanent la zi datorită serviciilor de care dispune, Biblioteca trebuie să-şi activeze Serviciul de Comunicare on-line a Colecţiilor permiţând cititorilor să consulte baza de date a acesteia” se arată în proiect.
Pentru a promova autori, cartea şi editurile locale, va fi iniţiat un târg de carte cu titlul “Autori şi cărţi în edituri româneşti”, în cadrul „Zilelor Bistriței” care va prilejui cunoaşterea şi promovarea autorilor bistrițeni ocazionat de prezentări de cărți, precum şi întâlniri, schimburi de idei cu alți parteneri culturali din municipiu şi din țară. În context profesional–cultural, se are în vedere iniţierea Saloanelor “BIBLIOCARTEX” destinat cărţilor tipărite şi editate de bibliotecile din ţară. Reprezentanţi ai Bibliotecii Judeţene vor participa la 1-2 târguri de profil din străinătate cum ar fi: Târgul de carte de la Frankfurt sau Târgul de carte de la Paris, pentru contacte directe cu editori şi autori şi o mai bună familiarizare, din punct de vedere profesional, cu editarea, promovarea şi distribuţia cărţii în lume.

Comentarii

11/01/13 09:12
viorica

Nici un cuvânt despre bibliotecile comunale.Existăm și noi și ne străduim să fim promotori a-i culturii la sate.

11/01/13 11:33
Vizitator

Improvizatia si lipsa de imaginatie au pus stapanire pe orasul bistrita. Primaria functioneaza in fostul hotel"Central" iar Extensia universitara UBB in sediul casei de cultura a tineretului din complexul Apollo. De acelasi tratament are parte si Biblioteca Judeteana, care se va muta in spatiul fostului sediu al filialei BNR Bistrita, cu toate ca in repetate randuri s-a spus ca spatiul respectiv este insuficient si nefunctional pentru o biblioteca publica. Lasand la o parte faptul ca Înalt Prea Sfinţitul Bartolomeu Anania ar fi vrut ca, la Bistriţa, să funcţioneze un muzeu de artă religioasă. De altfel, el a intervenit pe lângă reprezentanţii BNR să cedeze Consiliului Judeţean clădirea de pe strada Alexandru Odobescu unde urma să fie amenajat muzeul. Altii au venit la de-a gata, schimband destinatia cladirii. Nici macar mansardarea care ar fi adus un plus de spatiu nu a mai fost luata in considerare. Improvizatia si lipsa de imaginatie se manifesta din plin. Un exemplu este chiar referitor la numele de George Cosbuc, sugerat pentru Biblioteca Judeteana uitand ca acest nume este destinat si pentru Casa de Cultura. Mai degraba Biblioteca Judeteana ar trebui sa poarte numele lui Liviu Rebreanu, care a fost elev al scolii de baieti din Bistrita (scoala nr. 2) situata peste drum de sediul destinat bibliotecii.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5